primer Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 Mam Do Panów pytanie dotyczące naprawy zbiorników paliwa...Remontuje swój zabytek i mam kłopot... Zbiornik paliwa ( 150 litrów )jest dziurawy ( po wypiaskowaniu z zewnątrz, pojawiły się dziury ). Dwie sa spore, dwa palce wchodzą...Czy ma ktoś z Was doświadczenie w łataniu czegoś takiego?Chodzi mi głównie o bezpieczeństwo O różnych metodach słyszałem... spawanie zalanego wodą, lutowanie, klejenie jakims kitem żywicopodobnym.Robiliście coś takiego...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 A środek wyczyściłeś? Skoro z zewnątrz są takie dziury to wnętrze będzie raczej kiepskie. Kiedyś dawałem zbiornik od motocykla do spawania to spawacz zalał wodą i spawał gazowo. Dawno to było i dziurki niewielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 Na ile się dało podczas piaskowania wyczyściłem... naszczęście środek jakoś sie uchował poniewaz wzer jest miejscowy ... po załataniu będzie płukany, wsypie sie kulek itp. /// zastanawiałem się tez nad wycięciem w miejscu wzeru większego otworu, dokładne wypiaskowanie od środka i wstawienie łaty ( naszczęście nie będzie to dla oka widoczne ) ale ciągle pozostaje dylemat co z bezpieczeństwem podczas spawania...? ( nawet po piaskowaniu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Daj jakieś fotki, może łatwiej będzie coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Wytnij dziurę, wypiaskuj środek i spawaj przy otwartym wlewiepaliwa, wykręć też kranik.Możesz spawać gazem, ale przy większych otworach ściąga.Ja bym to spawał migomatem a spoinę uszczelnił cyną setką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 ahm...No tak tez ja i umyślał... Dzięki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupo55 Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Jeśli zamierzasz dłużej eksploatować ten zbiornik - to nie zapomnij po piaskowaniu zabezpieczyć wnętrza zbiornika przed korozją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 ahm...tak...takzobaczymy... ścisne pośladki i zabiore sie za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butchcassiddy Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 Zaspawaj solidnie dziury. Doświadczony spawacz sobie poradzi bez eksplozji. Sprawdż szczelność Potem nasyp do środka kulek od łożysk lub tłuczonego szkła, przywiąż do betoniarki i pokręć godzinę lub dwie. Nastepnie wysyp wszystko, wypłucz wnętrze wodą, wysusz i zabezpiecz przed korozją jakimś odpowiednim środkiem. Pozdrawiam. Butch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.