Skocz do zawartości

Tygrysy w Powstaniu Warszawskim

Gość rupert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, to prawda. W jednym z dwóch zachowanych meldunków nt. borgwarda jest mowa TYLKO o rozkazie rozpoznania czołgu" - właśnie ze względu na możliwość pułapki...
Ci powstańcy dali się ponieść emocjom - tłum mieszkańców Starówki wiwatujący na cześć zdobycznej zabawki"... No i cześć...
Tak czy inaczej, inicjatywa to była raczej niemieckiego pochodzenia i nazywanie ich palantami jest odrobinę pochopne. Znowu może zacząć się jatka :)
Napisano
No dobrze, sorki, chciałem ich nazwać łagodniej, ale miałem kłopoty z ortografią, więc z synonimów wybrałem p., może istotnie niefortunnie... :-)
Napisano
Ten czołg z 4 sierpnia to właśnie był Tygrys z Totenkopfu. 19 DPanc nie dotarła w ten rejon tego dnia, nie straciła tam też czołgu. Autor Pojazdów..." nie wiedział co to za wóz więc tak napisał.
Napisano
Posiłkowałem się Powstaniem Warszawskim 1944" wyd. Militaria. Wiem, że jakość wielu publikacji tego wydawnictwa jest wątpliwa, ale ta pozycja jest OK. Zawarte tam dane pochodzą ze sprawdzonych źródeł niemieckich, które znam. Potwierdzają to też pewne źródła polskie.
Pzdr
Napisano
moze ktos opublikowac te fotki z warszawy. przez lata obowiazywala wersja iz w powstaniu nie bylo tigrow.
pytanie z pokrewnego tematu . ma moze ktos wiarygodne relacje poza ogolnikowymi wzmiankami o urzyciu is-3 w berlinie?
pozdr
Napisano

Cześć
Przepraszam że zmienie troche temat wiodący tego postu ale widze że osoby wypowiadające się maja wiedze na temat pancerów i Pow.Warszawkiego.Dlatego mam pytanie czy zdjęcie które zamieściłem mogło być zrobione w Warszawie?

Napisano
Tutaj odpowiedź odnośnie Włocha":
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=28819&id_forum=0&&sq=włoski&wi=29646#29646

Pzdr,

jotes
Napisano
Ok, dzięki za link .Sprawa się wyjaśniła.Na mój gust ta fota którą wstawiłem jest zrobiona troche póżniej .M40/13 nie posiada działa i jest troche rozebrany :)
poz .Slaw
Napisano
jeśli tak grzesio to ok, dobrze poszerzyć wiedzę, coś po prostu pamiętam jak czytałem różne książki np kolumbowie rocznik 20 i to wszystko... sam byłem ciekawy bo się z tym tematem spotkałem w różnych źródłach i tyle i ciekawy jestem czy tak było na prawdę...
pozdr
Szefo
Napisano
Zgodnie z żródłem na które powołałem sie uprzednio czyli W. Schneider Tigers in combat" tom II.
Żołnierze kompanii(3SS) odebrali ze stacji kolejowej Warszawa- Praga pięć naprawionych Tygrysów" (nie trzy jak napisałem uprzednio), i przejechali do lewobrzeżnej warszawy.W chwili wybuchu powstania otrzymały rozkaz przebicia do Śródmieścia i przy barykadzie (?) zostały obrzucone koktajlami Mołotowa i ostrzelane z ręcznej broni p/panc. W dn 02.08.44 osłona transporu rannych i przebicie w kierunku Okęcia. Jeden z czołgów podpalony( po obrzuceniu butelkami z benzyną ?) a drugi uszkodzony strzałem z Panzerfausta. I to koniec historii Tygrysów" z 3 SS w powstaniu. Pozostałe trzy czołgi tydzień póżniej trafiły do jednostki. Nominalnie w dn. 31.07.04 kompania miała 23 czołgi(Tygrysy)i stan na dzień 03.08.44 to 21 czołgów. Kolejne straty kompania poniosła dopiero w dn. 26.08.44. A zatem nie może być mowy o udziale Tygrysów" z 3 SS w dalszych walkach na terenie Warszawy w okresie powstania. Sytuacje gdzie zgłaszano zniszczenie Tygrysów mimo nieobecności jednostek posiadających te czołgi na jakimś obszarze działań były częste. Np:Amerykanie pod Butgenbach zgłosili zniszczenie 5 Tygrysów" mimo że 12 SS nie miała ich na stanie i nie była wspierana przez taką jednostkę.
Napisano
Ta, niby cacy Rupercie, ale w Tigers in Combat" też są błędy. Mylimy się bowiem wszyscy. Teza, że 3 SS straciła czołg tego typu dopiero 26 sierpnia, czyli w 16 dniu bezwzglednego boju z 47. A i 8. KPancGw jest dla mnie zwyczajnie śmieszna (10 VIII rozpoczęła się bowiem tzw. druga bitwa pancerna pod Pragą"). Nie wierzę tu autorowi Tigers..." zupełnie. Złapałem go parę razy na błędach (wiadomo, nieomylnych nie ma).
Natomiast oczywiście to prawda, że przeciwnicy Niemców meldowali o Tygrysach tam gdzie ich nie było (a nasi żołnierze często widywali" też Ferdynandy...). Niemniej o Warszawie lepszy jest tu Hans von Krannhals ze swą książką o bitwie w naszej stolicy.
Bez wątpienia Tygrysy walczyły tylko w pierwszym tygodniu sierpnia. Pytanie, czy do 2 czy może 4 VIII. Ja stawiam na drugą z tych dat.
1 VIII w Warszawie istotnie było 5 Tygrysów. Wszystkie one zgromadzone w koszarach na ul. Rakowieckiej. Dwa z nich w Warszawie oberwały...

A możesz podać skąd masz info o tym meldunku Amerykanów? Bo 12 SS miała jednak przez chwilę wsparcie czołgów Tygrys II w Ardenach. To ok. 15 sztuk z 2. kom 501. Bat SS, jakie w dniach 17 i 18 XII odpadły po drodze od Peipera. Zostały wtedy podporządkowane drugiemu rzutowi dywizji oraz właśnie 12 SS. Było to ok. 19-21 XII. Potem walczyły znów w 1 SS. Oczywiście te 5 ustrzelonych pod Butgenbach to raczej nie jest prawda.

Wracając do Warszawy. Walki niemieckich czołgów (podkreślam słowo czołgów, nie dział pancernych) w naszej stolicy to prawdziwa łamigłówka. Np te Panthery zdobyte na Woli. Przez lata mówiono, że z dywizji HG. Tylko, że HG nie miała wtedy Panther...
Istne czołgi widmo...
Napisano
W dn 11.o8.44 IV Korpus Pancerny SS zajął pozycję na lini Tłuszcz i Stanisławów. W kompanii działania operacyjne podejmowały 2-4 Tygrysy.Wcześniej aktywność kompanii polegała na działaniach osłonowych np. w pobliżu Leśnogóry. 19.08.44 Tygrysy zostały wykorzystane w ataku na południowy- wschód od miejscowości Krusze. 14.08.44 Sowieci rozpoczęli trwający do 21.08 atak mający rozbić IV Korpus i przerwać się w rejon Wołomina. 26.08. ponownie atak i 3SS została odrzucona na wschód. I w trakcie tych działań zostały zniszczone 2 Tygrysy. Aktywność kompanii do 26.08 uznać należy za skromną,najwyższa liczba operacyjnie czynnych czołgów w tym okresie to 4.
Informacje dotyczące bitwy w Ardenach z : Cole Battle of the Bulge" i H.Meyer The history of the 12. SS- Panzerdivision Hitlerjugend". Działania 12 SS mógł wspomagać unieruchomiony za Bullingen Tygrys - porzucony nastepnie w dn.25.12 ( obecnie eksponowany w Aberdeen -USA). 2 i 3 kompania batalionu działały poza terenem osiągnietym przez 12 SS, chyba że dotarła do Stavelot. Czego sobie nie przypominam a żródła milczą.
Napisano
4 Tygrysy operacyjne? Rozumiem, że cytujesz Tigers...". Hm, to co robiło te 17 pozostałych. Stało zepsutych?
A co do Ardenów. Tygrysy Peipera przejechały przez Stavelot 18 grudnia rano, po zdobyciu miasta. Potem przez Stavelot nic niemieckiego już nie przejechało. Ciekawe jaki numer boczny ma ten Tygrys z USA. Jeśli go jeszcze ma... wtedy będzie wiadomo gdzie go dokładnie zdobyto.
Napisano
Najmocniej przepraszam błąd! Wywieziony do USA Tygrys II został z powodów technicznych porzucony na drodze Trois Points - La Gleize. Numer 332"- czyli trzecia kompania.
Do dziś w La Gleize, w miejscowym muzeum można oglądać 213"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie