bjar_1 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Napisano 30 Styczeń 2010 Bagnet jak w temacie - spotkaliście się z biciami na okładkach? Nie wyglądają na radosną twórczość...
wolf171 Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 To jest bagnet od karabinu 95 a nie sztucera.
zukuri Napisano 4 Luty 2010 Napisano 4 Luty 2010 Żabka typowa austro-węgierskiego wzoru, ale stosowano ją też w kilku innych krajach. Identyczny chyba kolorek (bardziej żółtawe khaki niż feldgrau) mam na węgierskiej pochwie do bagnetu wz. 1935 (i przy niej żabkę prawidłową -wzoru austro-węgierskiego. Kształt i przeróbka bagnetu najbardziej pasuje mi jednak do greckich 1874/03. Miałem kiedyś takiego greckiego Grasa- nie miał żadnych typowych greckich sygnatur (chyba, że ktoś jeden z licznych stempli kontrolnych uzna za jakąś grecką literkę). Zapytałem znajomego kolekcjonera, który chyba wszystko wie o bagnetach austro-węgierskich, co sądzi o Twoim bagnecie. Zbiera tylko austro-węgierskie bagnety i to od wielu lat, uważam go za największy polski autorytet w bagnetach CK. Ciekawy jestem jego opinii.Pozdrawiam, Piotr.PS.Te nożowe ersatze austro-węgierskie o których wspomniałeś produkowano chyba nie w OEWG, ale w niemieckich fabrykach.
por.pil.020 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Wolf171 - to JEST bagnet do sztucera, nawet w tytule pisze.http://www.bagnety.pl/austro-wgry/74--bagnet-mod-1895-wersja-do-sztucera.html
artur23_2005 Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 Odpowiadam zukuri:Poza francuskimi standardowymi biciami został ocechowany OEWG czyli fabryka Stayer gdzie dokomano jego przeróbki.Jelec jest standardowy stosowany w zastepczych bg do Manlichera z rękojeścią nożową.Podobny do niemieckich erzatzów.Żabka austryjacka,też zmodyfikowana do antabki.Kolor feldgrau stosowany po 1915 roku w armii austryjackiej.Pozdrawiam...Aha grecy też nabijali swoje sygnatury
bjar_1 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Napisano 30 Styczeń 2010 Bagnet jak w temacie - spotkaliście się z biciami na okładkach? Nie wyglądają na radosną twórczość...
artur23_2005 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Spotkałem sie z sygnowaniem okładek w takich bagnetach,a dokładniej chodzi mi o armię Austro Węgierską.Z tego co kiedyś już ustalałem wnioskuję,że w ten sposób w czasach wojny odznaczały drobne warsztaty wykonujace naprawy broni.SW też już spotkałem,bodajże był to nóż szturmowy wz 1917.Spotykałem też na werndlach przerabianycyh(ale na głowni SW ),a także na tasakach model 1915
artur23_2005 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Osobiście mam ciekawy bagnet.Przeróbka grasa na Manlichera.Na okładce ma sygnowanie H i jeszcze jakaś literka nie czytelna a na rączce wybite OEWG fabryka Stayer
bjar_1 Napisano 31 Styczeń 2010 Autor Napisano 31 Styczeń 2010 O dzięki Artur za info, czyli jednak jakaś ciekawostka mi się trafiła ;)
zukuri Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Artur- jaką masz gwarancję, że ten modyfikowany na Mannlichera Grass był używany przez austriacką armię, a nie na przykład przez Greków ?Grecy używali swoich niby Grasów produkowanych właśnie w Steyr, potem przerabiano je na Mannlichera.http://img229.imageshack.us/img229/3342/nowy190.jpgPozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Nie spotkałem się z takimi oznaczeniami, ale wszystko możliwe, biorąc pod uwagę to, że tych bagnetów nawet po I WW używano w wielu różnych krajach ...Pozdrawiam, Piotr.
bjar_1 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Napisano 30 Styczeń 2010 O.K. dzięki za odpowiedź - w każdym bądź razie ciekawostka.
Blitzkrieg Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Wydaje mi się że S.W. jest wydrapane a nie bite... Może inicjaly poprzedniego właściciela??;)
Pytanie
bjar_1
Bagnet jak w temacie - spotkaliście się z biciami na okładkach? Nie wyglądają na radosną twórczość...
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.