rafal_etz Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 znalazłem to w piwnicy i chyba to jest maszynka do strzyżenia ale nie jestem pewien. Czy można określić rok produkcji mniej więcej?
Catadero Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Tego typu maszynki używano już w XIX w., ale tej tak daleko nie należy datować-w końcu DDR powstało w 1949 r. I z pewnością trochę latek upłynęło zanim zaczęli ozdabiać swoje produkty taką jedyneczką. Jednak może to być wyrób z lat 60/70/80 ub. wieku, gdyż konstrukcja takiej maszynki przez dziesiątki lat się nie zmieniła.C.
EAGLE11 Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Pamiętam, że jeszcze jakieś 8-9 lat temu u mnie w domu używano prawie identycznej. Więc tak jak piszą koledzy-współczesna.
bandolero Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Jeśli ją znajdę, nie omieszkam zamieścić konterfektu. Skoro już toleruje się w identyfikacji takie całkiem niepotrzebne wątki (mam na myśli przedmioty, które są oznakowane i można je łatwo zidentyfikować, korzystając z googli), to niech chociaż będą pożyteczne dla tych, którzy w przyszłości będą chcieli zidentyfikować podobne przedmioty. Przy okazji- mistrzostwem świata wykazał się koleś, który zamieścił fotkę maszyny do szycia Singer i prosił o identyfikację. Dorównał mu drugi mistrz, który wstawił niemiecką monetę, z datą, nazwą państwa i nominałem, zresztą takich było więcej niż on. Pozdrav.
bandolero Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Mój dziadek przywiózł bardzo podobną z wojny, z UK. Gdzieś jeszcze leży, jak ją znajdę to sprawdzę jakie ma sygnatury.
stock84 Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Podzielam zdanie Bandolero.Dorzucę, że na podium zasługuje także cyrkiel sprzed kilku dni...
Eastlegion Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 W ramach ciekawostki... Przedmioty osobiste z chlebaka niemieckiego...Źródło http://panzerlehr.mojeforum.net/temat-vt338.html?postdays=0&postorder=asc&start=0Pozdro.
Kuba_70 Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Koledzy slusznie zidentyfikowali jako produkt DDR.pozdrawiam
bandolero Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Kolego Kuba 70, nikt tu nie dokonywał identyfikacji", bo ta maszynka od początku była zidentyfikowana, wszak wszystko jest na niej napisane jak byk, wystarczyło wpisać w gugle. Tego typu maszynki były jednak używane już dużo wcześniej i warto by wstawić fotki tych starszych, na potrzeby ewentualnych późniejszych identyfikacji.
mietek Napisano 3 Luty 2010 Napisano 3 Luty 2010 Dodam iz mam maszynke na ktorej sa wybite patenty, najwczesniejszy jest z 1879 roku, kolejny zas z 1892.
Catadero Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Niestety. Na forum logują się coraz młodsi, dla których każda rzecz, która nie ma elektroniki jest dziwna. C.
Kuba_70 Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Kol. bandolero-obawiam sie ze 90% uczestnikow forum nie pamieta DDR-u, a 99% nie widzialo na oczy recznej maszynki do strzyzenia produkcji NRD.Prosze przeczytac jeszcze raz uwaznie pierwszy post w tym watku...pozdrawiam
rafal_etz Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 znalazłem to w piwnicy i chyba to jest maszynka do strzyżenia ale nie jestem pewien. Czy można określić rok produkcji mniej więcej?
Catadero Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Producenta szukałbym w DDR. Ta jedynka w trójkącie to ich znak jakości.C.
Pytanie
rafal_etz
znalazłem to w piwnicy i chyba to jest maszynka do strzyżenia ale nie jestem pewien. Czy można określić rok produkcji mniej więcej?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.