Skocz do zawartości
  • 0

Carski zapalnik

paja212121

Pytanie

Napisano

Witam, prosze o identyfikacje zapalnika po prawej(ten po lewej to standardowy 76mm dla porównania).
Wykonany prawie w całosci z aluminium,czy moze to byc jakas wersja oszczednościowa?
Czy znacie koledzy jakies rosyjskie strony z tą tematyka?
Za wszystkie sugestie dziekuje z góry i pozdrawiam.
Paweł

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Faktycznie wątek wertowałem od tyłu. Zwracam honor.

Odnośnie zapalników to będzie tylko sugestia gdyż nie znam tematu tak jak niektórzy na tym forum. Ale sądzie ze obydwa były zamienne i nie było regulaminowego prikazu który do których pocisków, wszytko zależało od czasu nastaw tych zapalników i od potrzeby ich użycia. Redukcja umożliwiała zastosowanie różnych zapalników.
Napisano

I wygląda dokładnie tak.Przejściówka w 152 wyglądała niemal identycznie jak w 122, więc to chyba nie będzie to.

Zdjęcie to wygrzebałem z odkrywcy ...

Napisano

Więc jednak będzie to zapalnik od szrapnela 122mm lub 152mm.Ze zdjęcia wynikało ze jest on niewiele większy od zapalnika stosowanego w szrapnelach kalibru 76,2mm, dlatego wydawało mi się że bedzie to soś pomiędzy.Niepotrzebnie zasiałem panikę.Wymiary mojego sa identyczne z Twoim paja.

Napisano

Oba te zapalniki są od szrapneli 76,2 mm.Po prawej często spotykany, po lewej wersja rzadzsza, nie wiem czy jest to wersja oszczędnościowa czy nie.

Napisano
Kolego tomaoth podziwiam wytrwałosc w drążeniu tematu,wielkie dzieki za obszerna identyfikacje z ilustracjami.
Czy te wszystkie zapały twoje bo jesli tak to gratuluje tylu rzadkich caraczków,skad jestes jesli mozna wiedziec.
Pozdro Paweł!!!
Napisano
ZUBIKED we wczesśniejszych moich postach napisałem dokładnie o jaki kaliber chodzi, a na zdjęciu użyłem tylko potocznych określeń.

Może wypowiesz się na temat zapalnika.
Napisano

Tutaj bardzo dobrze widać że zapalniki są takie same.Przejściówka w 150-tce jest troche grubsza w gwincie.

Wracając do Twojego zapalnika paja, podaj jakieś wymiary i najlepiej jeszcze jedno zdjęcie dolnej jego części.Narazie nic nie przychodzi mi do głowy.

Napisano

Witam, prosze o identyfikacje zapalnika po prawej(ten po lewej to standardowy 76mm dla porównania).
Wykonany prawie w całosci z aluminium,czy moze to byc jakas wersja oszczednościowa?
Czy znacie koledzy jakies rosyjskie strony z tą tematyka?
Za wszystkie sugestie dziekuje z góry i pozdrawiam.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie