Skocz do zawartości

Chełm i okolice

krank

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bez obrazy: czy nie można pomyśleć samemu? Wszytko Każdemu na tacy podać. Mieszkasz w ciekawych okolicach..

W okolicach Sawina tak w promieniu do 5 km :)a coś znajdziesz...

Pozdro.
Napisano
moja ex małżonka mieszka w Uhrusku... kiedyś jak byliśmy razem jszcze na grzybach w okolicy Woli Uhruskiej w lesie to prachtycnie na wierzchu leżaly rozrywki i sorupki a i ślady po okopach i ziemiankach też były... nie kopałem tam i nie szukałem bo jeszcze wtedy nie interesowało mnie to aż tak bardzo a teraz mam awersję dla tamtych okolić bo tyle złego mnie tam spotkało że nawet nie chce mi się myśleć o tamtych terenach... jak jesteś kol.Krank3 singiel to uważaj na tate dziewczyny bo to okrutne i zawistne istoty a zwłaszcza ich mamusie... jak jesteś bardziej zainteresowany to troch info mogę na priv podrucć... pozdro...
Szczurek
Napisano
Witam.
Chodziłeś kolego po lesie nieopodal Doliny Kumowej? Zaraz przy wylotówce na Lublin?
Byłeś w Stołpiu? W Bieławinie?
Masz gdzie chodzić. Okolice Chełma to dobre tereny...
Pozdro!
Napisano
Kumówka? można się pokręcić... Stołpie i Bieławin hehe może odrazu Giecz, Gródek nad Bugiem albo Biskupin... przecież to rezerwaty archeologiczne:/ Przysiółek? kiedyś tak, teraz lipa, parę boratynek. Reszta też już lipa:/
Napisano
Zgadza się, to rezerwaty. Ale obok nich to już raczej można raczej. Gródek koło Hrubieszowa odpada raczej. To co ludzie z robili z tym miejscem woła o pomstę do... Właśnie, do kogo? Po prostu ciekawe tereny dookoła Chełma masz kolego. Solidnie obciążone historycznie.
  • 1 year later...
Napisano
Właśnie troszkę podpowiem dla poszukiwaczy w tych okolicach, chodzi mi o Sawin: pozwolę sobie zamieścić tekst ze strony tej miejscowości i coś dopisać od siebie.
W tej okolicy często można spotkać także odkrywane przez archeologów groby neolityczne i pozostałości osadnictwa ze wczesnego średniowiecza.

Ciekawą kartą historii gminy było powstanie styczniowe. 22 stycznia 1863 r. w majątku Bukowa Mała stoczono pierwszą zwycięską potyczkę, w Łowczy do działań zbrojnych przygotowywał się bohaterski powstańczy przywódca – Kazimierz Bogdanowicz. Najbardziej znanym wydarzeniem tamtego okresu była bitwa pod Malinówką stoczona 21 listopada 1863 r., która okazała się jedną z największych potyczek powstania styczniowego na terenie powiatu chełmskiego. Ślady tamtych wydarzeń możemy spotkać w terenie. Są to: głaz narzutowy zw. „kamieniem powstańców” znajdujący się w przestrzeni leśnej między Sawinem a Malinówką, krzyż przy szosie powiatowej Sawin – Urszulin w pobliżu miejscowości Bachus. W sawińskim lesie przy ul. Klitne znajduje się prawdopodobnie zbiorowa mogiła poległych powstańców z oddziału Karola Krysińskiego. Na cmentarzu parafialnym w Sawinie posadowiona jest symboliczna mogiła w postaci drewnianego krzyża. Na placu kościelnym w Sawinie znajdziemy pomnik z piaskowca poświęcony tamtym wydarzeniom.

Okres zaborów to czas rusyfikacji terenu. Przykładami tych działań są powstałe cerkwie prawosławne w Czułczycach (obecnie kościół parafialny) i Sawinie (zburzona w 1938 r.).

Na przełomie lipca i sierpnia 1915 r. na terenie gminy rozgrywała się krwawa bitwa I wojny światowej. Pozostały po niej stanowiska armatnie, znajdujące się we wsiach Bukowa Mała, Czułczyce, Łowcza, Petryłów oraz doskonale zachowane i regularne transzeje - okopy, które możemy oglądać przemierzając przestrzeń leśną na wschód od wsi Łukówek.

Okres II wojny światowej także odcisnął swoje piętno. 19 września 1939 r. oddziały armii „Modlin” stoczyły tu jednodniową potyczkę z nacierającymi z okolic Włodawy oddziałami niemieckimi. Na cmentarzu parafialnym w Sawinie znajdują się groby poległych żołnierzy, a na pamiątkę tamtych wydarzeń odsłonięto pamiątkową płytę. Okupant niemiecki tragicznie doświadczył mieszkańców wsi Krobonosz dokonując 26 maja 1942 r. masowej egzekucji. Obecnie w centrum wsi postawiono pomnik, który do dzisiaj dla wielu jest tragiczną lekcją historii.

W 1944 r. okolice wsi: Sawin, Średni Łan, Łowcza i Petryłów stały się poligonem doświadczalnym dla V1 – cudownej broni Hitlera. Na zamieszkałe tereny spadały rakiety, niosąc śmierć jej mieszkańcom. Ślady tych eksperymentów to potężne leje, widoczne w Sawinie i Petryłowie.

Tutaj też rodził się ruch oporu. Kilku jego członków za tę przynależność oddało życie. Upamiętnia to pomnik poświęcony żołnierzom Armii Krajowej, usytuowany w centrum Sawina.

Naprzeciwko tegoż znajduje się obelisk z czołgiem. Został on odsłonięty w 1987 r. w trakcie III Ogólnopolskiego Zlotu Kombatantów 1 Drezdeńskiego Korpusu Pancernego. Upamiętnia on formowanie od sierpnia 1944 do stycznia 1945 r. w okolicach Sawina jednostek 1. Korpusu Pancernego. Oprócz pomnika-czołgu po tamtych wydarzeniach pozostały „ziemlanki” w lasach Podchylinia, Podgrabowy i Radzanowa, kapliczki odsłaniane w rocznice kolejnych kombatanckich Zlotów, pamiątkowe tablice w kościele parafialnym, sala tradycji w Zespole Szkół w Sawinie, a także mogiły żołnierzy rozstrzelanych wyrokami sądów polowych 1. Korpusu Pancernego na Podchyliniu.

Trzeba pamiętać, że będąca centrum gminy wieś Sawin, była jeszcze w XIX w. miasteczkiem. Wspomina o tym nie tylko Józef Korzeniowski w powieści „Krewni”, ale świadczą o tym nazwy ulic i założenia architektoniczne z promieniście rozchodzącymi się od Rynku ulicami.

Teraz to co miałem dodać od siebie:
jeżeli chodzi o II WŚ to jest książka z 2010r. Tradycje kampanii wrześniowej 1939 roku na terenie Gminy Sawin" pod redakcją Mirosława Marka Dederko, z kupnem jest ciężko chyba jedynie w miejscowej bibliotece publicznej i tam tez można wypożyczyć by sprawdzić informację, są w niej opisy poszczególnych osób mających jakieś mniejsze lub większe powiązanie z tymi wydarzeniami. Można pytać się też miejscowych o miejsca lub pewne historie i pewnie idzie się dowiedzieć gdzie czegoś szukać.
ja na razie zbieram na jakiś odpowiedni sprzęt i może w jakiejś niedalekiej przyszłości sam zajmę się poszukiwaniami, a teraz jedynie służę w jakimś mniejszym lub większym stopniu pomocą również mogę kierować w odpowiednie miejsca w miarę możliwości być i pomagać podczas poszukiwań. Wiem również, że w okolicach były kręcone programy historyczne prowadzone przez Pana Adama Sikorskiego Było... nie minęło" więc są to ciekawostki jak coś to proszę pisać i będę się staram odpowiadać. Pozdrawiam poszukiwaczy
Napisano
W okolicach Bukowej trafiłem ciekawe okopy, wychodziły sztućce całe, jakaś rozerwana kuchnia polowa czy coś w ten deseń. Ogólnie dużo złomu, mało drobnicy. Jak to na okopach :) Ale lasy macie piękne. Mam tam jeden ciekawy namiar z tematu partyzantki, ale póki co musi poczekać na mój przyjazd :)
Napisano
A, zapomniałbym! Ciekawsze fanty wyrwałem od ludzi niż z ziemi, w tym całkiem ładny M42. Cuda mają w gospodarstwach. I nie mówię tu o militarce a o rzeczach codziennego użytku. Tylko że ciężko się dogadać...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 00:07 06-02-2011
Napisano
Krzysiek, poczytaj na wiki o Uhrusku... w XI w było tam biskupstwo... ja tam jestem spalony ale ty z tamtych stron to może akurat byś polatał po polach tamtejszych :-)
pozdro
szczurek
  • 2 weeks later...
Napisano
Czołem Panowie,
Proszę was o pomoc, o ile to możliwe w ustaleniu okoliczności śmierci mojego wujka , według literatury poległ on 12. Września 1939 w Chełmie; spoczywa on na cmentarzu na ul. Grottgera imię i nazwisko jego Ignacy Wizner; zmobilizowany został do 25 pal w Kaliszu w stopniu Kanoniera, pułk ten wchodził w skład 25 Dywizji Piechoty.
Kompletnie nie mam pojęcia jak mógł się tam znaleźć, skoro 12 Września pododdziały 25 pal znajdowały się w okolicy Ozorkowa.
Proszę także o zdjęcie mogiły, w której jest pochowany, niestety do Chełma mam prawie 500 km.
Może został ranny i odesłano go do za linię frontu i zmarł właśnie w Chełmie, o walkach w tym dniu w Chełmie lub okolicy nic mi nie wiadomo, także liczę na pomoc.
Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Napisano
Witaj, teraz jestem w Lublinie ale za jakiś tydzień będę jechał do domu koło Chełma więc postaram się zrobić wypad i sprawdzić tamtą mogiłę na tyle ile to będzie możliwe to zdam sprawozdanie. Mam nadzieję również, że wiesz że miejscowości o tej nazwie jest kilka więc mam też nadzieję, że to o ten chodzi na wschodzie :) A co do dat to naloty na Chełm zaczęły się 8 września 1939 roku, więc to może coś pomoże. Tak jak pisałem koło Sawina potyczka z niemieckim wojskiem odbyła się około 19 września więc do Chełma nie dotarły jeszcze, a samo miasto niemieckie wojska zajęły 8 października, tyle to pewnie sam wiesz :) Zobaczę czegoś poszukam i dam Ci znać może w tamtej książce coś będzie mam ją ale tam w domu więc jak zajadę to podam więcej szczegółów.
  • 1 month later...
Napisano
Witam jestem z Chełma wczoraj zrobiłem kilka fotek w miejscu gdzie pierwotnie został pochowany Pana wujek. Myśle że jego szczątki zostały ekshumowane w latach 90 i pochowane na cmentarzu wojskowym na Strupinie Łanowym (obrzeża Chełma)wynika tak z tablicy inforamcyjnej i innych źródeł.Przy chwili czasu sprawdze cmentarz na tym Strupinie i dam znać co i jak. Wracając do wontku śmierci Pana Wuja to obok tego pierwotnego miejsca pochówku znajdował się szpital wojskowy wiec prawdopodobnie był ranny i zmarł...Dawne miejsce pochówku to teren kaplicy szpitalno/wojskowej w latach wojny a obecnie kościół. Jeśli będzie to możliwe to postaram dowiedziec sie wiecej szczegółów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie