Skocz do zawartości

co z tym zrobić

marek82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy na jesieni dziadek pokazał mi miejsce gdzie zostały wyorane kości, twierdzi że są ludzkie (w tym miejscu austryjacy dostali niezłego łupnia). Pozbierałem co widać i zakopałem znacznie głębiej. Jak myślicie mogą być ludzkie i co z tym dalej robić.

Napisano
Ludzkie, ludzkie. A co zrobić? Jak masz blisko na jakiś cmentarz, na którym pochowani są żołnierze C.K.-Armii, to możesz je tam zanieść i gdzies przykopać...
Napisano
Zakopiesz na sam na cmentarzu- może dostać po kulach.
Poinformujesz organa i służby- będzie ( dla nich, ale z naszych podatków ) biurokratyczny korowód.
Zostawisz- nie hallo.

Chyba faktycznie najlepiej-najłatwiej zakopać i postawić znak.
Napisano
Można zrobić/kupić jakąś blaszaną puszkę i włożyć do środka te szczątki. Później zakopać na boku pola i postawić krzyżyk z odpowiednim napisem. Najlepiej by było zgłosić odpowiednim służbom taką sprawę i by zrobili odpowiednie kroki w tej sprawie. Wg. nieważne z jakiej armii pochodził właściciel tych szczątków, ale należy mu się szacunek.
Napisano
Faktycznie, użyłem trochę niefortunnego wyrazu, jeśli komuś się to nie spodobało, to przepraszam. Autor wątku niech pisze na bieżąco, co dzieje się w tej sprawie.
Napisano
Że tak zostawić ich nie można to chyba oczywiste. Najlepiej zrobisz zgłaszając to Policji - mają obowiązek zareagować na zgłoszenie o prawdopodobnym znalezieniu ludzkich szczątków.
Napisano
Dzięki koledzy jeżeli to ludzkie na 100% to jak tylko zginie śnieg napewno się tym zajmę. jeszcze jedno pytanko czy policja napewno wystarczy.
Napisano
Marku,
To ze Austriacy dosali tam w dupe to jedynie poszlaka, jak pisza inni nie wiesz kto zacz i jak stare. Zglos tam gdzie trzeba.
Napisano
Zgłosiłem kiedyś takie znalezisko Piaseczyńskiej policji.Szczątki wyszły przy remoncie gazociągu.Musiałem zabezpieczyć znalezisko czekać 7 godzin na przyjazd eksperta który zabrał kość w worek i tyle go widzieli.Po dwóch miesiącach wezwanie na policję celem złożenia wyjaśnień gdzie,poco i dlaczego.Następne wezwanie celem uzupełnienia poprzedniego wyjaśnienia. Czemu ja a nie Kowalski i skąd ja operator koparki znam się na anatomii ludzkiego szkieletu.No bo niby skąd wiedziałem że miednica i piszczele są częścią ludzkiego szkieletu a nie konia.Było to jakiś czas temu może teraz procedura jest mniej skomplikowana.
Napisano
Ja kiedyś, że ktoś znalazł kości i myślał, że są z czasów wojny ale okazało się, że są współczesne. Kogoś zamordowano i zakopano a lisy szczątki wykopały.
Napisano
Ocenić nie ocenić, tym to już odpowiednie służby powinny się zająć. Nie po to np.w Stanach sztaby przeróżnych patologów i innych pseudodoktorów badają szczątki ludzkie, żeby Pan leszek robił im konkurencję oglądając zdjęcia.
Szczątki to szczątki, nie wklejajmy ich do działu ID tylko zgłaszajmy tam gdzie trzeba.
Bez urazy dla nikogo, oczywiście
Napisano
tak panie ekspercie od snów:P
ale jeśli byłbym np po medycynie sądowej lub czyms podobnym to z ciekawości także poprosiłbym o lepsze fotki
i nie chodzi tu o konkurencje czy coś..
były już podobne wątki o znalezionych kościach i serio zgłaszali sie ludzie w temacie ..
Napisano
Tak, obrażam ludzi którzy nie są moimi kolegami,bo mam 11 lat i nie wiem co oznacza słowo nekrofil.
PS:Nazywanie kolegą" na forum zastępuje kilka innych epitetów których można użyć zwracając się do osoby o podobnych zainteresowaniach. A obrazić nie miałem zamiaru-nikogo. Trochę dystansu,poczucia humoru czy czegoś podobnego(nie wiem, nie rozumiem wielu słów).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie