Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł wyryty w drewnie.

dziniek

Pytanie

Napisano

Mam pytanie, z jakich to lat pochodzi? gdzie takie coś mogło wisieć? (urząd?, jednostka wojskowa?) choć co prawda nie ma żadnych śladów po jakimkolwiek mocowaniu do zawieszenia. Dziękuję za pomoc!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podobne rzeczy wykonywali w wojsku. Tzw sztuka garnizonowa. Wydaje się że i ten talerzyk może takim być choć nie wykluczone, że pamiątkowe rękodzieło z jakiejś okazji lub miejscowości. Widziałem podobne szkatułki przedwojenne.
Napisano
a może szkoły średniej...
a może garnizonu...
a może pana aptekarza...
a może...?

Mam pytanie, z jakich to lat pochodzi? gdzie takie coś mogło wisieć? (urząd?, jednostka wojskowa?) choć co prawda nie ma żadnych śladów po jakimkolwiek mocowaniu do zawieszenia. Dziękuję za pomoc!!!

Napisano
Wyrób jest jednostkowy i wcale nie podobny do tego z banknotu,biorąc nawet samą koronę,a na jakim wizerunku patriotycznym występują takie liście dębowe z łodygami zakończonymi niczym ?
Napisano
zyg-zag, łodygi są by wypełnić przestrzeń między liśćmi. wyobraź sobie same liście w ten sposób wyrzeźbione - jakby to wyglądało ? widocznie autor miał taką wenę twórczą, że wkomponował te łodygi i niekoniecznie trzeba doszukiwać się tych elementów w innych przedmiotach. chodzi o przesłanie jakie niosą lićie dębu, a nie o łodyżki :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie