mecenas12 Napisano 9 Sierpień 2010 Napisano 9 Sierpień 2010 czy może ktoś z was podać wymiary odznaki za rany w czerni ,srebrze i złoci. Czy może wszystkie miały identyczne wymiary. A może różni producenci mieli swoje własne wymiarowanie . Z góry dziękuje
emes Napisano 5 Październik 2010 Napisano 5 Październik 2010 Taka bardziej ciekawostka-nasza pierwsza niemiecka odznaka(trafiona przez moją dziewczynę)na...południowym Mazowszu!:)pozdr
AKCarski Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Temat wprawdzie nieco ostatnio ucichł, ale moje ostatnie znalezisko skusiło mnie, aby coś nowego dorzucić. Pełna nazwa odznaczenia - Sonderabzeichen für das Niederkämpfen von Panzerkampfwagen durch Einzelkämpfer. W temacie wcześniej już prezentował takie R51, ale tutaj dla odmiany przykład odznaczenia wykonanego z kolorowego metalu. Na czołgu widoczne resztki złocenia. Odznaczenie z rejonu walk 7 dywizji pancernej.
sloma1 Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Ku pokrzepieniu zimowych serc ;)Sturm ogólny 100" z Twierdzy Toruń. Odnaleziony dokładnie w 60-tą rocznicę opuszczenia Twierdzy przez Niemców. Nieszczęśliwie połamana na dwie części (tym bardziej nieszczęśliwie, że nie w epoce)...Posiada ktoś może informacje ile zostało takich nadanych i czy zachowała lista imienna?POzdrawiamSłoma
sloma1 Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Wersja cynkowa (jak większość ze znanych kilku egzemplarzy), srebrzona, z resztkami złocenia. Producent JFS.
Stizek Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 kolego słoma to jest kopia i to straszna.Pozdrawiam
sloma1 Napisano 21 Styczeń 2012 Napisano 21 Styczeń 2012 Oczywiście, że to kopia kolego Stizek. Tak samo jak znalezione z nią 5 odznak za rany, klamra stalowa WH, A-rama do sturmgepacka, nieśmiertelniki i papiery. Akurat trafiliśmy na zakład produkujący w podziemiach kopie niemieckiego sprzętu. No nic... Polska to dziwny kraj więc i na takie zakłady można czasem trafić. Pozdrawiam
tyfus Napisano 21 Styczeń 2012 Napisano 21 Styczeń 2012 ale numer :)ciśnienie na początku pewnie wzrosło, później przyszło rozczarowanie, co ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.