Skocz do zawartości
  • 0

waliza z odzysku

Hebda

Pytanie

Napisano

zdrastwujtie tawariszcze:)
spacer po fajki,no i stała taka bidulka koło kontenera,ktoś wyrzucił..
no to wziąłem,zmieszczą się fanty :)
i pytanie do szanownego grona:jaki kraj i lata?
zrobiona z grubej sztywnej skóry(?) ponad 2mm grubości
Jeden napis pod uchwytem VULCANFIBER,zamki sprawne,kluczyka brak
proszę o id
pozdr

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na moje oko to na pewno powojenna około lata 50 prawdopodobnie , mialem podobne 2 takie walizki z tym ze sa w krate to znaczy maja obicie z biała kratką na niebieskim tle a druga jakas brazowa podobna do tej i tez widnieje taki napis na obu , ponoc dziadek kupe kasy wtamtych latach musiał zaplacic za walizki tak ojciec mój opowiada pozdrawiam
Napisano
***Fibra - rodzaj sztucznej skóry, która jest otrzymywana przez sprasowanie papieru bawełnianego bądź celulozy nasyconego chlorkiem cynku.***
Cytat ze wspomnień-
***(radia)Niemcy zabronili słuchać i posiadać. Należało je zdać, bodaj do końca października 1939. W tej sprawie zgłosili się do mnie bracia Koryccy, Andrzej i Wacław, koledzy z Batorego, że na dworcu wschodnim, w starych bunkrach urządzą nasłuchy. Miałem im przekazać w tym celu 6-lampowego Telefunkena. Nie zgłosili się jednak, tak że ostatniego dnia października, rozebrawszy radio, głośnik na podzespoły, zapakowałem je do walizki dość mocnej, bo z fibry i do okrągłego pudła z dykty na damskie kapelusze.***

Walizki fibrowe były bardzo popularne zarówno przed wojną jak i w długim okresie powojennym, w związku z tym bardzo trudno jest zidentyfikować przedmiot. Ale z drugiej strony zawsze można uznać, że ta walizka jest przedwojenna, skoro nie ma pewności, że z powojennej produkcji.

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie