Skocz do zawartości

List w butelce wykopek

filips

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmmm... zgodnie z treścią tego cyrografu", jeżeli jego autorka opuściła chociaż jedną zbiórkę starszoharcerską, to już dawno ją Lucyfer na dno piekła porwał:-)
Napisano
Bjar, zapisz sobie foto na dysku i powieksz, da się przeczytać, fajne:-) Też byłem harcerzem starszym, ale takich cyrografów" nie podpisywałem:-) I dobrze, bo pewnie dawno smażyłbym się na dnie piekła:-)
Napisano
Treść brzmi mniej więcej tak:

Zobowiązanie

Ja harcerka starsza świadoma zadań i obowiązków
związanych ze służbą w szeregach moich braci-harcerzy starszych
przyrzekam;

-do ostatniego mojego tchnienia pozostać harcerką starszą i nie opuścić naszych szeregów;

-na wszystkie nagniotki u obcisłych butów,że nie zaprzestanę do końca moich dni wędrować z plecakiem;

-na płomienie z ogniska,że wsólnie z wami,moi przyjaciele
będę śpiewać i patrzeć w płomienie ogniska jak pieką się nasze kiełbaski

-będę mówiła prawdę i tylko prawdę

-pierwej niech mi język kołkiem stanie,jeśli miałabym was zasmucić lub sprawić przykrość;

-w potrzebie nie opuszczę was nigdy,choćbym miała skonać;

-niech mnie komar(żopnie?),jeżeli choć raz zbiórkę opuszczę

-chętnie będę się uczyła i wykonywała wszystkie polecenia wasze,
gdybym nawet musiała się czołgać;

Jeśli zaś przysięgi nie dotrzymam,niech mnie(lucyfer?)na dno piekła wciągnie i tam w płomieniach opieka,
niech nigdy nie zaznam waszej miłości i uśmiechu.

Przyżekam

Tam gdzie nie mogłem rozczytać dałem pytajnik (?).
Napisano
Może być problem z odszukaniem osoby, która swoje przyrzeczenie złożyła w tej butelce ponad 20 lat temu. Popularne bowiem w tamtych czasach (acz to już prawie przełom dziejów) były m.in. obozy harcerskie organizowane z dala od macierzystych hufców. I właśnie ten list w takiej formie czyli w szkle ukryty i tylko dzięki polmosowi z powodzeniem odkryty mógł wówczas zostać uroczyście na kilka dekad gdzieś tam daleko matce ziemi na przechowanie oddany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie