filips Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2009 Jak znaleźć właścicielkę owego listu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Zapytaj w lokalnym hufcu ZHP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Przepisz to - chętnie przeczytam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Hmmm... zgodnie z treścią tego cyrografu", jeżeli jego autorka opuściła chociaż jedną zbiórkę starszoharcerską, to już dawno ją Lucyfer na dno piekła porwał:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfuzz Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 14 maj 1988bjar - szału nie będzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Bjar, zapisz sobie foto na dysku i powieksz, da się przeczytać, fajne:-) Też byłem harcerzem starszym, ale takich cyrografów" nie podpisywałem:-) I dobrze, bo pewnie dawno smażyłbym się na dnie piekła:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 A butelka jaka była? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Butelka po żytniej" jak nic.W tamtych czasach święciła triumfy.Ps.denko widać.Na zbiórce opędzlowali i z lucyferem pakty podpisywali,hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 jak 1988 to pewnie po Mirindzie lub Ptysiu a jak obóz starszoharcerski, to może i po Cinzano:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 A ja taki glut byłem w tych czasach.Ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Polo-Cockta odpada, nie miała nakrętki (kapslowana), ale rok by się zgadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Treść brzmi mniej więcej tak:ZobowiązanieJa harcerka starsza świadoma zadań i obowiązkówzwiązanych ze służbą w szeregach moich braci-harcerzy starszychprzyrzekam;-do ostatniego mojego tchnienia pozostać harcerką starszą i nie opuścić naszych szeregów;-na wszystkie nagniotki u obcisłych butów,że nie zaprzestanę do końca moich dni wędrować z plecakiem;-na płomienie z ogniska,że wsólnie z wami,moi przyjacielebędę śpiewać i patrzeć w płomienie ogniska jak pieką się nasze kiełbaski-będę mówiła prawdę i tylko prawdę-pierwej niech mi język kołkiem stanie,jeśli miałabym was zasmucić lub sprawić przykrość;-w potrzebie nie opuszczę was nigdy,choćbym miała skonać;-niech mnie komar(żopnie?),jeżeli choć raz zbiórkę opuszczę-chętnie będę się uczyła i wykonywała wszystkie polecenia wasze,gdybym nawet musiała się czołgać;Jeśli zaś przysięgi nie dotrzymam,niech mnie(lucyfer?)na dno piekła wciągnie i tam w płomieniach opieka,niech nigdy nie zaznam waszej miłości i uśmiechu.PrzyżekamTam gdzie nie mogłem rozczytać dałem pytajnik (?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ms Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Przyrzekam!@filipschcesz się dowiedzieć od ślubującej czy dotrzymała tychże obietnic?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfuzz Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 no właśnie ciekawe ile z tych obietnic po 20 latach jest aktualnych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Pozdrowienia dla harcerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Teraz to kobieta w sile wieku,jak to mówią gorąca trzydziestka;)Życzę sukcesu w odnalezieniu autorki tego zobowiązania.Pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Mocny tekst i fajna kobitka być musi jeśli ...pamięta co obiecała:)Warto znaleźć ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 ale ani słowa o dochowaniu cnoty.. eeee cnót harcerskich ;)pzdrBarnaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake242 Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 spytajcie na Naszej Klasie :) A nie żopnie" tylko kopnie"...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filips Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2009 słuchajta gdyby nie kapsle fatów by nie było!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filips Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2009 !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ms Napisano 31 Grudzień 2009 Share Napisano 31 Grudzień 2009 Może być problem z odszukaniem osoby, która swoje przyrzeczenie złożyła w tej butelce ponad 20 lat temu. Popularne bowiem w tamtych czasach (acz to już prawie przełom dziejów) były m.in. obozy harcerskie organizowane z dala od macierzystych hufców. I właśnie ten list w takiej formie czyli w szkle ukryty i tylko dzięki polmosowi z powodzeniem odkryty mógł wówczas zostać uroczyście na kilka dekad gdzieś tam daleko matce ziemi na przechowanie oddany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.