Arbi1000 Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Zrobiłem zbliżenie dla lepszej oceny.Trochę oryginalnej farby i trochę rdzy.Myślę o kwasie szczawiowym.Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 powierzchnie oczyscic wata stalową, następnie odtłuść acetonem, kolejny raz watą stalową pojedz i nałąż tanine, usuń jej nadmiar, odtłusć, wata stalowa, kolejna warstwa taniny, zabezpiecz przed warunkami atmosferycznymi np paraloidem.Szkoda farby i klamry by żreć ją kwasem.Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Dzięki.A skąd wezmę taką watę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Jest do kupienia na alledrogo, poszukaj też w wiekszym mieście sklepów dla artystów lub z przedmiotami dla konserwatorów dzieł sztuki.W miejscu załamań oraz tam gdie nie ma oryginalnej powierzchni (farby) podczyść piórkiem z wkłedem z włókna szklanego daje b.dobre efekty.Metoda podana wyżej stosowana jest w pracowaniach konserwacji metalu, da w przypadku Twojej klamry bardzo dobre efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Kolego karlol twierdzisz że szkoda farby aby moczyć ją w kwasie np kwas szczawiowy bardzo dobrze usuwa rdze i nie usuwa oryginalnej farby. Kwas szczawiowy można kupić na allegro lub w sklepach chemicznych. Na pewno jest to szybszy i łatwiejszy sposób niż ten który opisałeś.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Przy zabawie w czyszczenie punktowe można uzyskać lepszy efekt jak przy kwasie. To zdecydowanie więcej zabawy ale klamra nie jest wielka. Od waty stalowej lepiej wybiera włóknina w zakamarkach. Dobrze czyścić a mokro" > płyn do naczyń (nie cytrynowy) lub WD40.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2009 Dzieki koledzy za podpowiedzi.Kwas już zamówiłem.Pewnie po świętach się za nią zabiorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Pokaż ją jak wyczyścisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 23 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2009 Jak wyczyszczę to pokażę.bjar, będzie następna blaszka po nowym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Okej, dawaj znac na maila jak coś.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 23 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2009 mam tylko nadzieję, że efekt będzie lepszy od tej odznakiz rowu he,he. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mek100 Napisano 28 Grudzień 2009 Share Napisano 28 Grudzień 2009 Nie przejmuj się oryginalną farbą. proponuje wyczyścić specjalną szczotką drucianą, zamocowaną np w uchwycie wiertarki. Klamra będzie wyglądać tak jak na zdjęciu. Twoja decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 kolego Mek100 nie wiem czy nabijasz posty czy co ;/ ale twoje rady nie są zbyt trafne Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 Tą watę stalową to dostaniesz w każdym sklepie budowlanym i farbiarskim. Powodzenia przy czyszczeniu i pokaż fotki po wszystkimZdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 Przepraszam za dubla, ale chciałem odpowiedzieć na posta kol. mek100. Nie każdemu odpowiada zdzieranie oryginalnej farby, żeby wyczyścić klamrę a błysk" ja np. wolałbym już zostawić nawet chociażby najmniejszy kawałek farby, aniżeli ją zdzierać żeby całkowicie coś wyczyścić.Zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 Mek100 to nawet nie jest Twoja klamra. Pokaż coś swojego co wyczyściłeś w podany przez Ciebie sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 na wiertarce to mozna czyscic ogniwa od koparki, ale nie klamry..oryginalna farba to wbrew pozorom bardzo dużo.kwas szczawiowy albo zabawa z fosolem, nic innego.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2010 Przed i po kąpieli w kwasie szczawiowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 1 Styczeń 2010 Share Napisano 1 Styczeń 2010 Wg. mnie klamerka wyszła idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 3 Styczeń 2010 Share Napisano 3 Styczeń 2010 taa..a po wiertarce byś miał klamrę oddziałów z fabryki szwajcarskiego sera.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2010 Też mi się wydaje, że nie wyszła źle.Resztki rdzy usunę wykałaczką i trzeba zabezpieczyć przed ponownym utlenianiem.Tej oryginalnej farby było mniej niż myślałem.Nieco więcej jej zostało od spodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.