Skocz do zawartości
  • 0

sygnet z Auschwitz

blondynek-81

Pytanie

Napisano
Witam.
Parę dni temu napisałem post dotyczący nabytego prze zemnie SYGNETU Z AUSCHWITZ.
Jak to zwykle na forum bywa,dostałem dobre i inspirujące na ten temat informację za które bardzo dziękuje jak i takie że szkoda było ich czytać i zawracać na nie uwagę,no ale wiadomo że niektórzy użytkownicy piszą i wypowiadają się na tematy o których niestety nie mają zielonego pojęcia.
Wracając do tematu,sygnet nabyłem za śmieszną cenę na Allegro,sprzedający nie zdawał nawet sobie sprawy jaki skarb posiada i sprzedaje za bezcen.
Sygnet w opinii co niektórych użytkowników był albo KOPIĄ albo POWOJENNĄ REPLIKĄ zrobioną dla upamiętnienia pobytu w Obozie Koncentracyjnym Auschwitz-Birkenau.
Postanowiłem więc rozwiać swoje wątpliwości dotyczące tego sygnetu i wybrałem się z nim do osób kompetentnych.
Odwiedziłem trzy antykwariaty w tym jeden prowadzony przez Biegłego Sądowego ds Oceny i Wyceny Dzieł Sztuki i Antyków.
Opinia którą usłyszałem była następująca.

- SYGNET JEST WYKONANY ZE STAREGO BRĄZU I MIEDZI.
- POSIADA ŚLADY UŻYTKOWANIA TAKIE JAK PRZETARCIA.
- POSIADA WEWNĄTRZ LICZNE WŻERY ŚWIADCZĄCE O JEGO LATACH.
- WSZYSTKIE ZDOBIENIA NA NIM WYKONANE SĄ RĘCZNIE PRZEZ WYDRAPYWANIE I WYCINANIE DANYCH FRAGMENTÓW.
- ZDOBIENIA SĄ NIE DOKŁADNE I NIE REGULARNE A CO ZA TYM IDZIE WYKLUCZAJĄ WYKONANIE JUBILERSKIE.
- SZTUKA JEGO WYKONANIA WSKAZUJE IŻ ZOSTAŁ ON FAKTYCZNIE WYKONANY W AUSCHWITZ-BIRKENAU.

W Zbiorach Muzeum Auschwitz znajduje się sygnet obozowy z inicjałami,który jest wykonany taką samą techniką jak ten który posiadam.
W związku z tym poprosiłem dyrektora Muzeum AUSCHWITZ o pomoc w jego identyfikacji.

Na temat sygnetu dowiedziałem się iż należał on do Kapitana Artylerii, Pana Stanisława W,który to trafił do obozu w drugim transporcie więzniów Politycznych.
Numer znajdujący się na sygnecie jak i wyryte z boku inicjały zgadzają się z Imieniem i Nazwiskiem znajdującym się w spisie Więzniów Auschwitz.
Problemem w identyfikacji jest natomiast fakt,iż z sygnetu można odcisnąć pieczęć w laku,czego niestety nikt nie potrafi mi wytłumaczyć do jakiego celu to mogło służyć.
Z informacji jakie posiadam wynika iż takie sygnety były wyrabiane przez Komanda ślusarskie na specjalne zamówienia wiezniów,w tamtych czasach sygnet taki kosztował bardzo dużo jedzenia,papierosów i nieliczne grono mogło sobie na takie coś pozwolić zważywszy iż ryzyko przemycenia takiego sygnetu z warsztatu wiązało się z wielkimi konsekwencjami.
Bardzo bym prosił Szanownych Kolegów o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.
OSOBOM PISZĄCYM BZDURY DZIĘKUJĘ.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Parę dni temu napisałem post dotyczący nabytego prze zemnie SYGNETU Z AUSCHWITZ.
Jak to zwykle na forum bywa,dostałem dobre i inspirujące na ten temat informację za które bardzo dziękuje jak i takie że szkoda było ich czytać i zawracać na nie uwagę,no ale wiadomo że niektórzy użytkownicy piszą i wypowiadają się na tematy o których niestety nie mają zielonego pojęcia.
Wracając do tematu,sygnet nabyłem za śmieszną cenę na Allegro,sprzedający nie zdawał nawet sobie sprawy jaki skarb posiada i sprzedaje za bezcen.
Sygnet w opinii co niektórych użytkowników był albo KOPIĄ albo POWOJENNĄ REPLIKĄ zrobioną dla upamiętnienia pobytu w Obozie Koncentracyjnym Auschwitz-Birkenau.
Postanowiłem więc rozwiać swoje wątpliwości dotyczące tego sygnetu i wybrałem się z nim do osób kompetentnych.
Odwiedziłem trzy antykwariaty w tym jeden prowadzony przez Biegłego Sądowego ds Oceny i Wyceny Dzieł Sztuki i Antyków.
Opinia którą usłyszałem była następująca.

- SYGNET JEST WYKONANY ZE STAREGO BRĄZU I MIEDZI.
- WSZYSTKIE ZDOBIENIA NA NIM WYKONANE SĄ RĘCZNIE PRZEZ WYDRAPYWANIE I WYCINANIE DANYCH FRAGMENTÓW.
- ZDOBIENIA SĄ NIE DOKŁADNE I NIE REGULARNE A CO ZA TYM IDZIE WYKLUCZAJĄ WYKONANIE JUBILERSKIE.
- SZTUKA JEGO WYKONANIA WSKAZUJE IŻ ZOSTAŁ ON FAKTYCZNIE WYKONANY W AUSCHWITZ-BIRKENAU.

W Zbiorach Muzeum Auschwitz znajduje się sygnet obozowy z inicjałami,który jest wykonany taką samą techniką jak ten który posiadam.
W związku z tym poprosiłem dyrektora Muzeum AUSCHWITZ o pomoc w jego identyfikacji.

Na temat sygnetu dowiedziałem się iż należał on do Kapitana Artylerii, Pana Stanisława W,który to trafił do obozu w drugim transporcie więzniów Politycznych.
Numer znajdujący się na sygnecie jak i wyryte z boku inicjały zgadzają się z Imieniem i Nazwiskiem znajdującym się w spisie Więzniów Auschwitz.
Problemem w identyfikacji jest natomiast fakt,iż z sygnetu można odcisnąć pieczęć w laku,czego niestety nikt nie potrafi mi wytłumaczyć do jakiego celu to mogło służyć.
Z informacji jakie posiadam wynika iż takie sygnety były wyrabiane przez Komanda ślusarskie na specjalne zamówienia wiezniów,w tamtych czasach sygnet taki kosztował bardzo dużo jedzenia,papierosów i nieliczne grono mogło sobie na takie coś pozwolić zważywszy iż ryzyko przemycenia takiego sygnetu z warsztatu wiązało się z wielkimi konsekwencjami.
Bardzo bym prosił Szanownych Kolegów o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.
OSOBOM PISZĄCYM BZDURY DZIĘKUJĘ.
Napisano
Problemem w identyfikacji jest natomiast fakt,iż z sygnetu można odcisnąć pieczęć w laku,czego niestety nikt nie potrafi mi wytłumaczyć do jakiego celu to mogło służyć."
Dlaczego jest to problemem w identyfikacji?
Sygnet właśnie do tego służy. Pieczętowano mim listy.
Napisano
a opinia biegłego -powaliła mnie na kolana -----

SYGNET JEST WYKONANY ZE STAREGO BRĄZU I MIEDZI.
- SZTUKA JEGO WYKONANIA WSKAZUJE IŻ ZOSTAŁ ON FAKTYCZNIE WYKONANY W AUSCHWITZ-BIRKENAU."
Napisano
po 2 dalej -------W Zbiorach Muzeum Auschwitz znajduje się sygnet obozowy z inicjałami,który jest wykonany taką samą techniką jak ten który posiadam.
W związku z tym poprosiłem dyrektora Muzeum AUSCHWITZ o pomoc w jego identyfikacji." daj fotki tego z obozu jak już masz taki dobry kontakt z dyrektorem p.Cywińskim
Napisano
OPINIA BIEGŁEGO CIE POWALIŁA,MAM NADZIEJE ŻE NIE ZABIŁA LUB POŁAMAŁA,TO ŻE NAPISAŁEM TO SWOIMI SŁOWAMI I W SKRÓCIE NIE ZNACZY ŻE PODAŁEM JAKIEŚ NIE PRAWDZIWE FAKTY I INFORMACJE.
Napisano
Nie chodzi o to by osoby piszące posty nie po mojej myśli nie zabierały głosu chodzi natomiast o to że jak jest napisany post to trzeba pomóc koledze w takiej czy innej sprawie a nie co bardzo często bywa zmieniać temat i czepiać się szczegółów.
Napisano
KAŻDY GŁUPI MORZE POWIEDZIEĆ ŻE SYGNET SŁUŻYŁ DO WYCISKANIA LAKU NA KOPERTACH LISTACH,TYLKO MI POWIEDZ JEŻELI TAKI MĄDRY JESTEŚ - W JAKIM CELU W OBOZIE KTOŚ WYCISKAŁ BY SWOJĄ PIECZĘĆ Z NUMEREM OBOZOWYM NA LISTACH WIEDZĄC ŻE ZA TAKIE COŚ DOSTAŁ BY CZAPĘ.
Napisano
może on to wyciskał gdzie się da na swoja pamiątkę, np podczas prac wykonywanych poza terenem obozu. Może mieli możliwość wysyłania listów poza teren obozu, bez wiedzy kadry. W każdym razie ciekawy temat.
Napisano
Mam mały problem z zamieszczeniem linka do galerii Muzeum,a więc proszę sprawdzić ten adresik;

http://pl.auschwitz.org.pl/m/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=17&func=detail&id=656
Napisano
a) proszę podać bezpośredni link do sygnetu bądź wstawić zdjęcia
b) prosze nie używać caps-locka
c) skąd wiesz że to sygnet z KL Auschwitz, a nie jakiegoś innego obozu jenieckiego ?
d) skąd wiesz że to nie kopia/radosna twórczość ?

pozdrawiam.
Napisano

A więc tak,podaję zdjęcie sygnetu.
Skąd wiem ze jest on akurat z Auschwitz,Proszę wpisać numer z sygnetu do wyszukiwarki więzniów na stronie Muzeum Auschwitz i dostanie Pan dane takie jak Imię Nazwisko nr obozowy,to wszystko zgadza się z danymi na sygnecie tzn,numer i inicjały.
Jak już pisałem wcześniej byłem z tym sygnecikiem u osób do tego kompetentnych,i mam pewnośc iż jest to oryginał.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie