Skocz do zawartości

Obaraz Polskiego Września

cyngiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów !
Mam pytanie do wszystkich. Dla mnie bardzo ważne.
Gdybyście mieli wrazić jednym obrazem, jednym zdjęciem walki Wojska Polskiego we wrześniu 1939r. , to co by to było ? Co Wam się najbardziej kojarzy z tamtym czasem ?
Przygotowuję się do stworzenia obrazu-symbolu tamtych walk.
Nie będzie to obraz malowany, tak ogólnie napiszę, że pracuję w drewnie i nie mam zamiaru tutaj się reklamować. Ale proszę o pomoc.
Może przyjdzie coś komuś do głowy, coś charakterystycznego.
Przeglądam zdjęcia z wojny, ale proszę również Was o podpowiedzi.
Tworzę również na podstawie zdjęć, więc są mile widziane.
Jak coś się urodzi to pokażę projekt i pracę końcową.
Pozdrawiam.

jak dla mnie to takie duze sanki(sanacyjana wladza)
i te sanki pedza z takiej zasniezonej gory, w strone rumuni,a ta rumunia trzyma w rekach widly i rzuca ten rzad sanacyjny przez ramie prawe na zachod do francji:-d

a tak serio to rozpacz,placz -rwanie wlosow z glowy rzucanie czapkami w bloto i skakanie po nich,tak sie czuja zolnierze ktorzy dali z siebie wszystko a rzad i domniemani sprzymierzency ich olali z gory na dol cieplym moczem,te ryje rydza-smiglego i reszty tchorzy powinny wisiec w kazdej szkole jako sprzestroga,dla przyszlosci naszego narodu.

sorry ponioslo mnie troche,i nie na temat chyba bylo,ale mysle ze zrozumiecie,wiec tak:
taka rzezba to oczywiscie wizna, bzura i hubalczycy razem,do tego zwz musi byc jakis duzy napis,plus ak,i takie zdjecie bylo powstancow w halerach szwabskich,czarnobiale ale opaski na halerach widze kolorowe bialo czerwone,,dwoch gosci i jedna usmiechcniete laska na zdjeciu,kurna nie umie znalesc tegio zdjeciA.

No niestety, to były tragiczne czasy, dlatego pierwszy obraz który mi pojawia się przed oczami, to tak jak wcześniej wspomniałem Polski Wrzesień " Byliny. Może wieczorem albo w najbliższym czasie wyszperam jakieś zdjęcia. Miałem kiedyś podobny problem jak chciałem zmalować" obraz w tym temacie i prawdziwy mętlik w głowie, sto myśli na sekundę.

No właśnie, ja też mam wiele obrazów przed oczami. Ale na coś trzeba się zdecydować, dlatego chętnie poczytam co na ten temat myślicie. Na razie widzę dwa kierunki mojego dzieła, tragiczny i bohaterski, a może uda się je połączyć ?
Chyba, że rzucę się na tryptyk.

Nie, kolego ! Pytanie w żadnym razie nie jest tendencyjne.
Mam nadzieję, że to co napisałeś nie jest Twoim obrazem Września.
Ja niemieckiej propagandy nie zamierzam powielać.
Nie założyłem tematu by wdawać się w dyskusje, tylko by poznać zdanie innych. Pozdrawiam !

wybacz Cyngiel,zorientowałem się trochę za pózno.powinienem bardziej uważnie czytać.szacunek.to nie pierwszy raz wyskoczyłem jak Filip z konopi.może motyw spod Kocka..defilujący oficerowie niemieccy odbierający kapitulacje,w tle opatrywani żołnierze obydwu ścierających się armii.podobno był to zapierający dech w piersiach widok.
pozdrawiam.

Niemców to raczej nie chciałbym na pierwszym planie.

A teraz coś specjalnego dla dzikiego psa! :)

Ten obraz namalował Jerzy Kossak syn słynnego Wojciecha.
Może i nie wiedział jak wygląda czołg, ale wiedział, że........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie