cyngiel Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2009 Witam kolegów !Mam pytanie do wszystkich. Dla mnie bardzo ważne. Gdybyście mieli wrazić jednym obrazem, jednym zdjęciem walki Wojska Polskiego we wrześniu 1939r. , to co by to było ? Co Wam się najbardziej kojarzy z tamtym czasem ? Przygotowuję się do stworzenia obrazu-symbolu tamtych walk.Nie będzie to obraz malowany, tak ogólnie napiszę, że pracuję w drewnie i nie mam zamiaru tutaj się reklamować. Ale proszę o pomoc.Może przyjdzie coś komuś do głowy, coś charakterystycznego. Przeglądam zdjęcia z wojny, ale proszę również Was o podpowiedzi.Tworzę również na podstawie zdjęć, więc są mile widziane.Jak coś się urodzi to pokażę projekt i pracę końcową.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Grudzień 2009 Share Napisano 17 Grudzień 2009 strudzony oficer, zagrzewający zmęczonych ciągłym marszem żołnierzy, aby poderwali się do ataku ?pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulski Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 jak dla mnie to takie duze sanki(sanacyjana wladza)i te sanki pedza z takiej zasniezonej gory, w strone rumuni,a ta rumunia trzyma w rekach widly i rzuca ten rzad sanacyjny przez ramie prawe na zachod do francji:-da tak serio to rozpacz,placz -rwanie wlosow z glowy rzucanie czapkami w bloto i skakanie po nich,tak sie czuja zolnierze ktorzy dali z siebie wszystko a rzad i domniemani sprzymierzency ich olali z gory na dol cieplym moczem,te ryje rydza-smiglego i reszty tchorzy powinny wisiec w kazdej szkole jako sprzestroga,dla przyszlosci naszego narodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulski Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 sorry ponioslo mnie troche,i nie na temat chyba bylo,ale mysle ze zrozumiecie,wiec tak:taka rzezba to oczywiscie wizna, bzura i hubalczycy razem,do tego zwz musi byc jakis duzy napis,plus ak,i takie zdjecie bylo powstancow w halerach szwabskich,czarnobiale ale opaski na halerach widze kolorowe bialo czerwone,,dwoch gosci i jedna usmiechcniete laska na zdjeciu,kurna nie umie znalesc tegio zdjeciA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Zdrada - napaść z zachodu.Zdrada - napaść ze wschodu.Zdrada - bierność sojuszników.Tylko jak wyrzeźbić zdradę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Dla mnie najbardziej klimatyczne" są obrazy Michała Byliny: Wrzesień" i Wólka Węglowa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Dużo był przekłamań w temacie Polski Wrzesień " ale nie można popadać z skrajności w skrajność ( chociaż czasem i mnie to bierze, szczególnie jak pomyślę o naszych sojusznikach " ). A z tym atakiem z szabelką na czołgi, to zwykła niemiecka a później komunistyczna propaganda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 Na razie powiem tyle, że nie rzeźbię. :)Jak macie jakąś fotografię to chętnie popatrzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeremiahjohnson Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 No niestety, to były tragiczne czasy, dlatego pierwszy obraz który mi pojawia się przed oczami, to tak jak wcześniej wspomniałem Polski Wrzesień " Byliny. Może wieczorem albo w najbliższym czasie wyszperam jakieś zdjęcia. Miałem kiedyś podobny problem jak chciałem zmalować" obraz w tym temacie i prawdziwy mętlik w głowie, sto myśli na sekundę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 No właśnie, ja też mam wiele obrazów przed oczami. Ale na coś trzeba się zdecydować, dlatego chętnie poczytam co na ten temat myślicie. Na razie widzę dwa kierunki mojego dzieła, tragiczny i bohaterski, a może uda się je połączyć ?Chyba, że rzucę się na tryptyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziki pies Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 pytanie jest tendencyjne,namaluj grupę ułanów z szabelkami atakujących niemieckie lub radzieckie czołgi...czy o to Ci chodziło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 Nie, kolego ! Pytanie w żadnym razie nie jest tendencyjne.Mam nadzieję, że to co napisałeś nie jest Twoim obrazem Września.Ja niemieckiej propagandy nie zamierzam powielać.Nie założyłem tematu by wdawać się w dyskusje, tylko by poznać zdanie innych. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziki pies Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 wybacz Cyngiel,zorientowałem się trochę za pózno.powinienem bardziej uważnie czytać.szacunek.to nie pierwszy raz wyskoczyłem jak Filip z konopi.może motyw spod Kocka..defilujący oficerowie niemieccy odbierający kapitulacje,w tle opatrywani żołnierze obydwu ścierających się armii.podobno był to zapierający dech w piersiach widok.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Jest fajne zdjecie naszego zolnierza z rkm 28 robione od przodu - tylko chyba do drewna sie nie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Tylko bez reklam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 Już pisałem , nie rzeźbię.......chociaż pracuję w drewnie :)Woytas , a gdzie mogę zobaczyć to foto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 zerknij post wyzej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 To już jest coś ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Ewentualnie takie...Oba zdjecia z netu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 Niemców to raczej nie chciałbym na pierwszym planie.A teraz coś specjalnego dla dzikiego psa! :)Ten obraz namalował Jerzy Kossak syn słynnego Wojciecha.Może i nie wiedział jak wygląda czołg, ale wiedział, że........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 Potem się trochę poprawił i w roku 1943 namalował replikę, która wygląda tak. Aha, pierwszy obraz jest z roku 1939. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 No i zapomniałem z wrażenia, że to jest bitwa pod Kutnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 nie obrażając Panów Kossaków, niestety te obrazy moim zdaniem prócz ogromu fantazji, nie przedstawiają sobą nic więcej.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Cyngiel, te obrazy są dokładnym odwzorowaniem niemieckiej propagandy z września 1939r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Te obrazy to istna porażka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.