Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka stalowa

Faku

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ja myślę że to może być skrzynka na jakieś akcesoria do ckm-u wz30 , gdzieś na forum coś było o tym i była skrzynka o ile pamiętam to podobna do twojej a czy ma jakieś oznaczenia pozdrawiam.
Napisano

No właśnie czy to aby na pewno niemiecka?? i czy aby na pewno na dwie taśmy?? Powinna być przegródka, w niektórych takich skrzynkach są przegródki a w niektórych ich nie było (więc na co służyły?? dwie taśmy by się tam plątały)
Tu moja skrzynka w malowaniu typowo niemieckim i rączki też są typowe niemieckie. I też nie mam śladu po przegrodzie.

Napisano
Taka jak z linku z alegro widzialem na fotkach z lat 14-18 przy maksiu na podstawie fortecznej lub jakiejs zmocie do strzelania z umocnien ziemnych. Przegrody wywalili powojenni wlasciciele przerabiajac je na nosidelka dla kota itp...
Ja tez sciagalem ta skrzynke z nadzieja ze to moze cos naszego.
Napisano
Faku kolego zajmij się identyfikacja we własnym zakresie, bo po kształcie rączki nie dojdziemy do niczego - równie dobrze może być to Polska jak i Prusy jak i inny kraj.
Kierowanie się bezpośrednio w stronę skrzynki na 2 taśmy jest co najmniej śmieszne, i koledze tadekniejadek na pewno chodziło o uzmysłowienie technicznego wykorzystania kształtu rączki.
Ja nie jestem w stanie powiedzieć, od czego jest ta skrzynka, ani nawet z jakiego kraju, choć swoje typy mam, ale kształt rączki nie mówi na absolutnie nic - co najwyżej oddala nas od kierunków Peru - Antarktyda - Grzybiarz Dolny ;)
Napisano
Po pierwsze dział identyfikacje jak sama nazwa jest do identyfikacji...
Po drugie Nikt nie zaprzecza nikomu w tym wątku tylko są przypuszczenia...
Po trzecie kształt rączki mówi już wiele, tak samo jak rodzaj zamykania itp. i każdy taki element przybliża do identyfikacji...
Jeśli nie masz nic nowego do wniesienia do wątku to go nie zaśmiecaj.
Napisano
w.g. mnie przedwojenne WP, tłoczony uchwyt identyczny jak w polskich skrzynkach od CKM wz.30 !

niestety nie wiem od czego, ale obstawiał bym naszą.

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie