Skocz do zawartości
  • 0

Butelka z ziemi z alkoholem ale jakim?

Kiczka1111

Pytanie

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Felczer ta butla przecież leżała w ziemi,wydaje mi się że to zupełnie inna sytuacja kiedy np wino leżakuje w winnicy gdzie jest ujemna temperatura itp... a tu przez kilkanaście lat alkohol poddawany był działaniu pogody (upały itp).Gdyby ktoś to wypił to rzeczywiście felczer by był potrzebny ;) Po mojemu w butelce znajduje się likier jajeczny.
Napisano
Catadero doskonale wiem że cytrynówka i pomarańczówka powinny! być przezroczyste. Ale te wynalazki o których napisałem tak ktoś nazwał. Przypominało to wyglądem i konsystencją ajerkoniak tylko było smakowe. Cena była porównywalna z prytą tylko było lepsze w smaku i bardziej kopało". A ile w tym było z jajek? Tego nikt nie zgadnie. Jak znajdę flaszkę po takim zajzajerze" to wrzucę fotkę.
P.S. Hmmm! Te stare polmosowskie cytrynówki, orzechówki, jarzębiaczki, krupniki. Poezja. Te dzisiejsze to etykiety tylko podobne mają. Ale zawartość to już inna bajka.
Pozdrawiam
Napisano
felczer- te wynalazki o których piszesz to były likiery: cytrynowy i pomarańczowy. Produkuje je do dziś Polmos Łańcut.
http://www.polmoslancut.com.pl/nowa/kremy.htm
Natomiast cytrynówka była przeroczysta jak to już napisał Catadero. Na zdjęciu oryginalna butelka z zawartością z epoki ;) :
http://www.minialkohol.cal.pl/foto/cytrynowka.jpg
pozdrawiam
Napisano
niema sie czego wstydzic tez zaczynalem na samorobce,oczywiscie wlasnej produkcji.
Jak to likier jajeczny to nawet nie radze otwierac :)
Pozdro.
Napisano
kiedyś z ojcem kupiliśmy starą chałupę drewnianą do rozbiórki na opał... przesadnie stara nie była bo budowana tuż po IIw.św. ale w zamaskowanej piwniczce znaleźliśmy jaieś paierzyska i stare gazetyy z 47r i młodszee a na półkach stały butelki z zacną zawartością... pierwszy raz w życiu miałem okazję sprubować naprawdę starego wina... i wiecie co? na 10 butelek tylko z jednej unosil się słodki zapaszek po otwarciu reszta była zepsuta :-(
Napisano
Wykrywacz samoróbka to Jabel-J 267 - impulsowy wykrywacz metali,pudełko na elektronikę oryginalne czyli dołączone do zestawu do samodzielnego montażu osłonięte workiem foliowym ,aby elektronika nie zamokła ,sztyce z rur od odkurzacza,cewka obudowana podstawką pod doniczkę,mimo prymitywnego wyglądu skuteczny,tyle że trzeba się nakopać,bo brak dyskryminacji,nie ma co się śmiać,każdy orze jak może.
Napisano
Witam,

A mi osobiście najbardziej podoba się stelaż z rur PCV.
Mistrzostwo, a jaki uchwyt. Troche się musiałeś namęczyc ;)

Pozdro
Napisano
Jako że prawie wszyscy piszą offtop (a rację ma większość a nie margines :) więc dołączę swoje 3 grosze.
Według mnie napój jest do spożycia", alkohol konserwuje. Leżało w ziemi, więc promienie UV nie działały, temperaturka też znośna.
Myślę że można pić. Weź na palec popróbuj a potem ...za forum" :)
Napisano
całą konstrukcję przemyślałem tak, aby zmieściła się do plecaka. Dla tego jeśli ktoś będzie w przyszłości składał Jabla to polecam konstrukcję z rur PCV. Tylko należy wyjąć uszczelkę na ostatnim ogniwie tam gdzie przymocowana jest cewka ( Łatwo się demontuje po skończonych poszukiwaniach i najważniejsze, nie uszkodzimy cewki mocnym szarpnięciem )
Wykrywke pomalowałem na czarno bo straszyła ludzi wyglądem ;)
Jeszcze trzeba dać gąbkę gdzie nie gdzie dla wygody ;)

propo likieru nie otwieram bo nie chcę psuć oryginalnego zamknięcia ;)
Napisano

Witam wszystkich
Milczałem bo nie byłem pewien czy admin doda mój post, czekałem 3 dni aż w końcu zapomniałem o nim ;) a tu dzisiaj wchodzę i miła niespodzianka ;)

Likieru jeszcze nie otwierałem, bo jest oryginalne zamknięcie i szkoda mi otwierać ;)
Wykrywacz to jak się domyśliliście Jabel J-267 własnej produkcji. Cewka to w 100% własna konstrukcja. Czyli ok 23 - 25 ( już nie pamiętam dokładnie ) zwojów drutu miedzianego 0,7mm oblany żywicą. Jak sie już niektórzy domyślają wsadzony w denko od wiadra a na to podstawka pod doniczkę ;) wszystko szczelne i sprawdzone. Dla ciekawskich dołączam jeszcze fotke wykrywacza.

To co że prymitywnie wygląda ważne, że działa ;) 5 gr chwyci z 13 cm myśle że to dobrze jak na samoróbke ;) nie pamiętam zasięgów innych przedmiotów bo dawno robiłem test. Jak chcecie to mogę jutro zrobić teścik ;)
Planuje go pomalować na czarno co wy o tym sądzicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie