Skocz do zawartości

Informacje o utraconych ziemiach kresowych

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś zna jakąś stronę online lub inny sposób aby dotrzeć do informacji na temat naszych ziem które utraciliśmy na wschodzie?

Szukam informacji o wsi Bajembały", znajdującej się ok. 40km od Wilna, nie wiem nawet jak to się obecnie pisze i czy ta mieścina jeszcze istnieje. Internet praktycznie milczy.
Napisano
Moja familia straciła majątek w Montociszkach,z tego co wiem to dzisiejsza Białoruś.Z opowieści rodzinnych wiem że jak sowieci wchodzili do majątku pradziadek ukrył jeden pistolet we framudze drzwi,ale ruscy znaleźli,drugi,rewolwer nagant zakopał w wiadrze z towotem koło przydomowego kamienia/głazu narzutowego,ojciec był tam w latach 80tych,zostało puste pole,wszystko zrównane z ziemią,może gdzieś tam jeszcze jest zakopane wiadro.. ale póki Łukaszenko panuję nie da rady pojechać z wykrywką,może jak już będę na emeryturze a Białoruś będzie w UE to się wybiorę... :)
Swięty,czemu szukasz tej info? podobna sytuacja?:)
pozdro
Napisano
heh,nie sieję,ale klamka dziadka była by pamiątką o najwyższym stopniu:)

http://www.wykop.pl/ramka/271669/szykuje-sie-zmiana-ustawy-o-broni-i-amunicji

właśnie kol Sekal podesłał mi ciekawy link..:)
co do Eurokołchozu,dla mnie może zniknąć bylebym mógł na jelarusi"kopnąć pamiątkę:)
Napisano
Dzięki za podpowiedzi :)

Niestety, ale rodzinnego schowka raczej tam nie ma, ale za to są historie i wspomnienia Babci. Jak się do pobliskich Trok chodziło na piechotę przez las, czasem szło się do Wilna, jak dziewczyny z wioski bały się wieczorem lasem chodzić bo żołnierze gwałcili, jak kogoś wilki pogoniły. Jak w rodzinie" był ardzo fajny pies którego tak szkoda, bo wilki kiedy wieczorem podeszły i zagryzły" jak kiedyś jadąc samochodem w srogiej zimie uratowali człowieka od zamarznięcia, jak w prababci kochał się szlachcic z pobliskiego pałacu... te i wiele innych opowieści. A potem wysiedlenie, nowy dom w dawnych Prusach-gospodarstwo, start od nowa. Ciężkie życie w powojennej polskiej wsi".

Dalej niestety nie mam konkretnych informacji o tej miejscowości, Waldi-podałeś bardzo ciekawy link-sprawdzę wszystko po kolei w miarę wolnego czasu. Wybieram się w tamte okolice i zbieram informacje, zdjęcia, cokolwiek. Za pomoc z góry dziękuję.
Napisano
oj Święty,znam te opowieści,ostatnio odwiedzałem babcie w Jeleniej górze i jej siostrę we Wrocku,fascynujące są takie opowieści,ludzi ze wschodu"naprawdę:))
pozdr
Napisano
Tutaj znajdziesz wszystkie miejscowości na wschód od Bugu,dawnej Rzeczpospolitej Polskiej.Dodatkowo można ściągnąć,sztabowe mapy Wołynia.http://wolyn.ovh.org/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie