Skocz do zawartości
  • 0

Łuska do Mosina

Majorian

Pytanie

Napisano

Znalazłem łuskę od Mosina. Różni się ona jednak m.in. kryzą od tych, które dotychczas znajdowałem. Jedyną oznaczeniem na jej spodzie jest cyfra 13 (1913 r.?) Podejrzewam, ze to jakaś wczesna wersja. Czy ktoś może mi coś więcej na jej temat napisać? Pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
znalezisko równie częste jak łuski od ppszy,w moich rejonach mośki z lat 30 są w znakomitej formie,klepane po 41r wiadomo-szrot,oszczędności materiałowe itp,itd.
Często są tak zniszczone że nawet kryzy nie mają.stalowe szkopskie też często wychodzą w podobnym stanie ale mają czytelniejsze bicia,i wtedy to one się liczą a nie stan ogólny łuski ale każdy zabiera co chce:)
Jak zaczynałem,też się cieszyłem z takiego szrotu mośka,teraz tylko klnę jak je trafię,podobnie jak ppszowe:)
pozdro
Napisano

Znalazłem łuskę od Mosina. Różni się ona jednak m.in. kryzą od tych, które dotychczas znajdowałem. Jedyną oznaczeniem na jej spodzie jest cyfra 13 (1913 r.?) Podejrzewam, ze to jakaś wczesna wersja. Czy ktoś może mi coś więcej na jej temat napisać? Pozdrawiam

Napisano
Super, dzięki za ten wątek, mam taką samą, znalazłem w miejscu walk partyzantki w 1944 - wśród NSZ-owców był zbiegły jeniec sowiecki. Tylko chyba Niemcy nie dali mu zatrzymać broni (?). Ale Sowiet z sowiecką amunicja by się zgadzało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie