Maaarcin Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2009 http://www.rp.pl/artykul/403812.html bez komentarza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 10 Grudzień 2009 Share Napisano 10 Grudzień 2009 Ho,ho,ho...Tego to sie nie spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 10 Grudzień 2009 Share Napisano 10 Grudzień 2009 Dokument w tej sprawie, opatrzony klauzulą „ściśle tajne”, odnalazł w archiwum izraelskiego MSZ prof. Szymon Rudnicki z Uniwersytetu Warszawskiego. To list, który w kwietniu 1958 roku ówczesna minister spraw zagranicznych Golda Meir napisała do Katriela Katza, ambasadora w Warszawie.„Podczas obrad komitetu koordynującego pojawiła się propozycja, żeby poinformować polski (komunistyczny) rząd, że chcemy wprowadzić selekcję. Nie możemy dłużej przyjmować chorych czy niepełnosprawnych ludzi. Proszę cię o opinię, czy można to wytłumaczyć Polakom bez zaszkodzenia całemu procesowi imigracji” – napisała pani minister.Ofiary MengeleKomitet, o którym wspomniała Meir, to ciało złożone z przedstawicieli izraelskiego rządu i Agencji Żydowskiej. Zajmował się organizowaniem wyjazdów polskich Żydów na Bliski Wschód w latach 50. Władze PRL na krótko uchyliły bowiem wówczas drzwi i pozwoliły wyjechać około 40 tys. osób.– W archiwach nie ma żadnych śladów tego, by ci ludzie rzeczywiście zostali poddani selekcji. Najprawdopodobniej pomysł pani Meir pozostał na papierze – mówi „Rz” prof. Szymon Rudnicki, który na trop listu wpadł podczas pracy nad wyborem dokumentów „Stosunki polsko- izraelskie (1945 – 1967)”. – Mimo to jest to dla Izraelczyków bardzo nieprzyjemna sprawa. Konotacja słowa „selekcja” jest oczywista – dodaje.Większość Żydów, którzy wyjechali w latach 50. z Polski, to ludzie ocaleli z Holokaustu. Na złą kondycję fizyczną części z nich mógł mieć wpływ pobyt w niemieckich obozach koncentracyjnych.– Razem z mamą wyjechałyśmy w 1956 roku. Wraz z nami do Izraela przyjechały jej koleżanki, które w Auschwitz padły ofiarą eksperymentów medycznych doktora Mengele. Gdy myślę, że Izraelczycy mogliby poddać je selekcji i nie wpuścić, włos jeży mi się na głowie – mówi „Rz” Lili Galili, izraelska dziennikarka polskiego pochodzenia, która opisała sprawę listu Goldy Meir w dzienniku „Haarec”. – Całe szczęście, że żadnych selekcji nie było.Tego samego zdania jest izraelski historyk Israel Gutman, z którym Szymon Rudnicki konsultował się w sprawie listu. – Ja byłem już wówczas w Izraelu i gdyby dokonywano takiej selekcji, na pewno bym o tym wiedział. Jednak sam fakt, że taki projekt się zrodził, jest szokujący. Gdyby nie ten list, nigdy bym w to nie uwierzył – podkreślił w rozmowie z „Rz”.Dlaczego jednak szefowa izraelskiej dyplomacji wpadła na ten makabryczny pomysł? Zdaniem Gutmana prawdopodobnie chodziło o względy ekonomiczne.– To było wówczas bardzo biedne państwo. Izrael miał zaledwie dziesięć lat. Meir widocznie uznała, że potrzebni są nam tylko robotnicy w pełni sił i wykwalifikowani specjaliści. Chorzy, starsi ludzie, których trzeba leczyć i płacić im emerytury, byli dla niej obciążeniem dla budżetu – mówi historyk.Ciemna kartaSprawa jest tym bardziej drażliwa, że w latach 50. izraelskie władze rzeczywiście przeprowadziły selekcję nowych imigrantów, ale wśród społeczności Żydów marokańskich. Na Bliski Wschód przywieziono tylko młodych i zdrowych, a resztę pozostawiono w Maroku. Przez lata uznawano, że jest to jedna z ciemnych kart historii Izraela – dowód rasizmu białych, europejskich Żydów wobec ich ciemnoskórych współbraci.– W całej tej historii z listem Goldy Meir jest jeden pozytywny aspekt. Ten dokument to dowód na to, że selekcja marokańskich Żydów jednak nie była skutkiem rasizmu. Bo to samo planowano przecież zrobić z białymi Żydami z Polski – zauważyła Lili Galili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadkalibrowy Napisano 10 Grudzień 2009 Share Napisano 10 Grudzień 2009 Z punktu widzenia każdego państwa są obywatele lepsi i gorsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 10 Grudzień 2009 Share Napisano 10 Grudzień 2009 Ciekawi mnie skąd pochodziła autorka tego listu ? Odnoszę wrażenie że Polką ( polską żydówką dla niekumatych) ona nie była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor1956 Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 Przydatność człowieka mierzą możliwościami wypracowania przez niego dochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firedancer Napisano 2 Styczeń 2010 Share Napisano 2 Styczeń 2010 lol żyd rasista...mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Styczeń 2010 Share Napisano 2 Styczeń 2010 Fire- a propos i exilibris kogo ten rasista? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 2 Styczeń 2010 Share Napisano 2 Styczeń 2010 Kol Czlowieksniegu , może mi się oberwie ale swego czasu poznałem kupę Izraelczyków i większość z nich była rasistami , powiedziałbym , zoologicznymi. A to byli młodzi ludzie ( mniej więcej w moim wieku).PS Żyd to nie jest żadna rasa. To do wyboru , wyznanie albo narodowość.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Styczeń 2010 Share Napisano 2 Styczeń 2010 Erih- nie rób za adwokata diabła :-) Ja sam uważam starszych braci za ... rasistów. Tyle, że nie łapię, kogo miał na myśli Firedance ( boć idea z artykułu mi bardziej swoistą eugeniką pachnie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.