myszak71 Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2009 Z tego co mi wiadomo kilka tygodni temu został znaleziony sztandar 112 Uralskiego Pułk Piechoty !!!! Mam prośbe do osób z Olsztyna które posiadają zdjęcia sztandaru o zaprezętowanie ich na forum . Ps. Do pana Damiana czekamy na artykół o nim a nie wiadomość o odkryciu go przez pana . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 10 Grudzień 2009 Share Napisano 10 Grudzień 2009 czy można coś więcej o okolicznościach znalezienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Już widzę jak znalazcy będą chwalić się takim fantem.W dobie nagonki policyjnej na kopidołów byłby to idiotyzm.Mieli by od razu nalot w domu i rubrykę w regionalnej gazecie o złodziejach z łopatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atlantic Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 zdjęcie mogli by pokazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Nikt nie powiedziała, że sztandar kopidoły znaleźli, może przy pracach remontowych itp.. a jeśli nawet to z pewnością go oddadzą z uśmiechem na twarzy :) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Wydaje mi się, iż jeżeli to byłaby prawda, to być może udałoby się powtórzyć akcję z wyminą miedzy państwową teo sztandaru na jakieś nasze rzeczy - sztandary znajdujące się w obcych muzeachpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 powtorzyc? - to już jakaś wymiana miała miejsce>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 pol - a może swoje mieszkanie zamienisz na jakies polskie pamiatki, które znalazły się za granica? Dysponujesz czyjas własnoscia z poważaniem dla niej takim, jakie mieli inni towarzysze bolszewicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 vonbromberg - Twój post pozostawiam bez komentarza... Skoro źle odczytałeś jego znaczenie, no cóż, płakać nie będę. Niczyją własnością nie dysponuję, ale całym sercem jestem za tym, żeby widzieć w Polsce polskie sztandary nawet kosztem wymiany... Jestem poprostu takiego zdania żeby po nas coś pozostało, a nie gniło u kacapów w magazynach.Ale to oczywiście moje zdanie i nic na nikim nie wymuszam, tylko naświetlam problem i możliwość.Frozzer swego czasu był zamysł takiej wymiany fragmentów, lub po restauracji nie pamietam dokładnie jakiego sztandaru, jeżeli dobrze kojarze znalezionego latem na Mazurach. Jak się skończyło to nie wiem, sprawa napewno opisywana w miesięczniku jak i na forum, niestety nie mam dostępu teraz do literatury, więc nie powiem dokładnie o który nr chodziło.Możliwość wydała mi się całkiem interesująca, ale jeszcze raz podkreślam, to tylko mój pkt widzenia.Chciałbym tylko, pewnie jak i większość zobaczyć zdjęcia tego nie codziennego trafiania i pogratulowac przy okiazji znalazcy!!!pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartols Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 Pewnie to vonbromberg znalazł ten sztandar i nie bardzo mu się podoba, że ktoś się jego własnością rozporządza. Bo żeby mogła nastąpić taka zamiana to najpierw ten sztandar 112 Uralskiego Pułk Piechoty musiałby trafić do jakiegoś muzeum, bo raczej nie pójdą na wymianę z osobą fizyczną (poza tym znaleziony fant bardziej cieszy niż wymieniony;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 sztandar, o którym mowisz, to sztandar 144 pułku, znaleziony pare lat temu - owszem, pomysł wymiany był, ale z tego co mi wiadomo do żadnej wymiany nie doszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 To nie ja znalazłem sztandar. Bawi mnie jak ktos dysponuje czyims znaleziskiem. A w sprawie wymiany to uważam, że własciciel może ze znaleziskiem zrobic co mu się podoba, nawet wymienic. Jednak czy ze złodziejami się powinno wymieniac? Może MSZ jest od tego aby polskie pamiatki były w Polsce, a nie u złodziei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 Nie wiem z czego wynika ten spór? osoba czującą się patriotą i mająca jakieś wartości, wie co ma zrobić z fantem- oddać, a jeżeli komuś zależy na kasie uważając, że (w tym wypadku) sztandar jest jego własnością to jest w błędzie. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allegrowicz67 Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 zbyniek - pokaż protokół przekazania do muzeum /bo Twoim zdaniem muzealnikom powinno się dawać prezenty/ czegoś wartościowego z historycznego punktu widzenia. Chyba czujesz się patriotą i masz takie potwierdzenie?Czy wiecie, że najciekawsze kolekcje w Polsce to kolekcje tworzone przez osoby prywatne? Tak było dawniej i jest nadal. Może Zbyniek do takiego zbioru się dorzuciłeś? A Ty Pol, masz dowody na darowizny robione na rzecz jakiejś kolekcji? Nie czujesz się patriotą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walenty Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Pietnascie wpisow na forum odnosnie odnalezionego sztandaru Uralskiego Pulku Piechoty.Jeden z forumowiczow usiluje zwrocic uwage,ze ten sztandar jest sztandarem 144 pulku,a nie 112.Ktos drugi usiluje sie dowiedziec w jaki sposob ten sztandar zostal znaleziony.Ktos trzeci namawia,a nawet zada wymiany tego sztandaru na cos innego.Nie podaje na co.Moze by wymienic ten sztandar z ruskimi na wodke? Kiedys slyszalem taka anegdote o wymianie lokomotywy na rosyjskiej kolei...wlasnie na wodke. Koledzy Odkrywacze",posiadaja jakas wiedze, ale jest to wiedza ajemna",bo nie chca sie ta wiedza podzielic z kolegami na forum.Ignoruja pytania,albo poprostu wypowiadaja sie na tematy,a wiedzy poprostu nie posiadaja.Ja sprobuje sie dowiedziec jednej tylko rzeczy. Napiszcie mi z ktorej wojny ten sztandar pochodzi.Uwazam,ze bez takiej informacji na forum, to cale rozprawianie o sztandarze staje sie bez przedmiotowe i wystawia niezbyt pochlebna opinie o Odkrywaczach" w dziedzinie dochodzenia czegokolwiek.W podpisie Walenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Gdybyś znał choć trochę historię, wiedział byś że chodzi o sztandar z okresu Rosji Carskiej.. dla przykładu, jedna z najbardziej znanych bitew Wielkiej Wojny:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Tannenberg3008.jpgForum jest po to aby wyrażać własne zdanie, i nie wydaje mi się iż jest coś złego w pretensjach, kiedy oprócz niejasnych informacji w agłówku", przez 2 tygodnie nie pojawia się nawet krótka notka potwierdzająca cokolwiek w sprawie..Wymiana wcale nie była by złą rzeczą, zwłaszcza w przypadku, gdy Rosjanie posiadają sporo polskich rarytasów.Nie mniej jednak trudno mówić o jakiejkolwiek kwestii tego typu, kiedy oprócz słów na wiatr, nie słychać" nic nowego w temacie sztandaru.pozdrawiam.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 02:34 23-12-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Aaa... artykuł m.in. o sztandarze 112 Uralskiego Pułku Piechoty jest w grudniowym Odkrywcy", ale to pewnie już wiecie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walenty Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Dziekuje za informacje kol.8total4. Przyznam sie,ze napisalem tego posta tylko dlatego,ze nic nie wynikalo z wypowiedzi z jakiej wojny ten sztandar pochodzi,a wiadomo jak ruski .....Tak sie sklada,ze zawsze interesowalem sie historia i nabylem na tyle wiedzy, aby nie mylic nie tylko kolejnosci wojen swiatowych,ale nawet zdarzen,ktore ze soba te wojny niosly. Forum Odkrywcy" tez jest dobra lekcja historii,bo wystepuja sami pasjonaci,ktorzy z uwagi na swoj wiek moga miec jeszcze pewne braki i swoim postem chcialem poprostu zwrocic uwage. Armia Czerwona zdobywala sztandary wroga,a swoich raczej nie tracila,co mozna ogladac na filmach z defilady zwyciestwa w Moskwie.Pozdrowienia Walenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Taa... AC to może i zdobywała sztandary wroga, ale w większość pewnie w 1945 roku. A w 1941 r. to było pewnie zupełnie inaczej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 Walenty: myślę że autor uznał to za oczywiste dla wszystkich, stąd brak informacji na temat datowania..na temat ACz można by dyskutować do końca Świata i o jeden dzień dłużej, a i tak prawdy by się pewnie nie dowiodło.. w porównaniu z Rosją Carską to trochę mentalna przepaść..pozdrawiam.D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Grudzień 2009 Share Napisano 23 Grudzień 2009 jak widać, z tym sztandarem to jak z pszczółką Mająjest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 24 Grudzień 2009 Share Napisano 24 Grudzień 2009 Widze Walenty, ze kłania się czytanie postów nie tylko moich ze zrozumieniem, no cóż z czas się uda. Nigdzie nie napisałem, ze czegoś żadam, więć bez wciskania takich teorii. To była tylko moja praywatna niezobowiązująca sugestia.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 24 Grudzień 2009 Share Napisano 24 Grudzień 2009 Allegrowicz67, tu nie chodzi o prezenty dla muzealników ani o żadne przepisy i prawa, tu chodzi o etykę i moralność człowieka, jeżeli znasz się na konserwacji itp zabytków i masz muzeum to ierz ile chcesz" a w tym wypadku sztandar jest dziedzictwem każdego Polaka i każdy ma prawo go zobaczyć bo chowanie go po szafach w domu to nie najlepsze rozwiązanie. Takie jest moje zdanie co do tego typu znalezisk.W tym wypadku trafienie sztandaru w ręce A C to jedyny ratunek, bo Naziści rozpalili sztandarami wroga ogniska :) jak każdy wie z Rosją nie jest łatwo nawiązać pozytywny kontakt bez udziału wojsk xD tak że sprawa schodzi na niższy stopień i czeka na modernizację WP. xD hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Grudzień 2009 Share Napisano 24 Grudzień 2009 zbyniek, a masz jakis przykład palenia sztandarów przez nazistów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 24 Grudzień 2009 Share Napisano 24 Grudzień 2009 hmm...tacy święci to oni nie byli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.