Skocz do zawartości

pruskie guziki cynkowe ?

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Guziki wprowadzone zarządzeniem z 21 września 1915 roku.
Szare guziki/feldgrau/ koronne bez rantu dla szeregowych:
-do płaszcza o wym.22 mm
-do marynarki/bluzy/o wym.20 mm
Napisano
Nie wiem czy są to guziki regulaminowe. Korona troszkę inna i pełne- odlewane. Regulaminowe były z cynkowej blaszki z wywiniętym rantem. Jeśli już to albo z innego okresu, albo samodział, czego nie podejrzewam....
Napisano
no właśnie zawsze trafiały się z blachy cynkowej lub miedzianej z zawiniętym rantem jak w naszych z orzełkiem II RP i PRL a te są odlewane jak np. polskie cynowe z powstania może to wskazuje na wcześniejsze datowanie
ktoś wie kiedy wprowadzono po raz pierwszy wzór korony na guzikach w pruskiej armii ?
pozdro>
Napisano
trudno mi odpowiedzieć nie jestem materiałoznawcą intuicja podpowyadała by cynk , ale często tu na forum mówi się na nasze powstańcze grenadiery lub pułkowce że są cynowe chociaż mi się jawi że bardziej cynk bo są kruche jak diabli a cyna kojarzy się z czymś mniej kruchym i bardziej metalicznym ,nie wiem jak zachowuje się po tylu latach w ziemi może ktoś wyjaśni róznicę pomiędzy tymi dwoma materiałami żeby to jakoś rozpoznawać
pozdro>
Napisano
Na moje to cynowe, cyna twardnieje (krystalizuje) i kruszy się po jakimś okresie leżakowania;) Ja nie wykluczał bym naszego polskiego pochodzenia tych guzików....
Napisano
http://knopfsammler.de/liste/images/MA_D1158.jpg

Nummer / number : MA_D1158
Milit„r / Military
Deutschland / Germany
Bodenfund XVIIIJh.
Britanniametall 21mm
Napisano
Witam! Na pewno nie XIII w.
Przejrzałem to i owo. Guzik pokazany na knopfsammler" to guzik Pułku Piechoty Gwardii Królestwa Bawarii stacjonującego w Monachium. Jest on bardzo podobny do guzików Arseona.Jeżeli, to są guziki tego pułku to gratuluję.
Rzeczywiście w XVIII wieku wykonywano guziki z britannia metalu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie