Skocz do zawartości
  • 0

mundur wp czy lwp?

jack18

Pytanie

Napisano

jak w temacie, zdaje się że raczej lwp, ale jaki model? chawtka pod szyją, raczej szeregowca? brak pagonów, brak guzików, w kieszeniach były reszki gazet z końca 50 lat jeżeli ma to w czymś pomóc w identyfikacji.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, niestety nic się nie zachowało na podszewce muduru,mundur znalazłem na strychu chałupy - ancza" mojego teścia, po mimo że stych odwiedzałem dziesiątki razy, to zawsze coś znajduję, mundur leżał w sieczce która przypomina raczej trociny, i leżał on tam właśnie w nich - te pseudo trociny słuąą jako ocieplenie stropu, dach był zmieniany około 40 lat temu a pewnie mundur tyle czsu tam leżał, chałupa jest z 1920 roku albo i wcześniejsza.
Napisano

jak w temacie, zdaje się że raczej lwp, ale jaki model? chawtka pod szyją, raczej szeregowca? brak pagonów, brak guzików, w kieszeniach były reszki gazet z końca 50 lat jeżeli ma to w czymś pomóc w identyfikacji.

Napisano

oraz żeby nie zaśmieceć forum, dodję fotkę rodzinną teścia, czy to mundu junaka? (orzeł na nakryciu głowy)- płaszcz coś jakby starszy model?

pozdrawiam i dzękuję z góry za wszelkie info.

Napisano
Jak dla mnie jest to mundur wyjściowy LWP.Jakaś wersja przejściowa z wykładanym już kołnierzem ale posiadającą jeszcze mozliwość zapięcia go pod szyję.Tak jak było to w polowym moro.Lata może sześćdziesiąte ?I myślę , że obecnie chyba rzadki fant.Szkoda tylko , że w takim stanie.
Napisano
panowie naprawdę nic więcej nie wiecie, na temat tego muduru? Prośbę ponawiam - wszystkie sugestie mile widziane.
ps. odnosnie fotki też proszę o info.
ps 2. dziękuję i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie