EAGLE11 Posted December 6, 2009 Author Posted December 6, 2009 Witam!Znalazłem ciekawą mape i staram się ją ozszyfrować". Chodzi o to, że nie potrafię ustalić jaki symbol na tej mapie mają karczmy.Za chwile dodam symbole których znaczenia już znam. Proszę o pomoc.Link do mapy: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/39-51.jpg
EAGLE11 Posted December 6, 2009 Author Posted December 6, 2009 To już wiem. Nawet jeśli nie potraficie wskazać karczmy, to może chociaż jakieś inne budowle czy ciekawe miejsca.
EAGLE11 Posted December 7, 2009 Author Posted December 7, 2009 Dzięki wielkie, a możliwe, że jeszcze w jakiś inny sposób są zaznaczone karczmy na tej samej mapie?Bo mi kilku karczm rakuje", czy np.jakieś tawerny,zajazdy są inaczej zaznaczane?
Lukas P Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Mapa jest w dość dużej skali, możliwe że nie zaznaczono na niej wszystkich karczm. Część niej pokazuje moje rodzinne strony i z mojej wiedzy wynika, że w niektórych miejscowościach karczy czy zajazdy były, a na mapie ani widu ani słychu po nich. Mapa jest jak sądzę z XIX wieku lub początku XX(widnieje tam jeszcze Galicja i zabór rosyjski)?
EAGLE11 Posted December 10, 2009 Author Posted December 10, 2009 Tak, jest galicja, mapa pochodzi z 1889 roku.Ja także zauważyłem wiele braków, stąd problem że nie mogłem znaleść symbolu karczmy.
bandolero Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Nie wiem jak w Galicyji, ale na pruskich mapach karczmy były oznaczane skrótem Whs.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.