EAGLE11 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 Witam!Znalazłem ciekawą mape i staram się ją ozszyfrować". Chodzi o to, że nie potrafię ustalić jaki symbol na tej mapie mają karczmy.Za chwile dodam symbole których znaczenia już znam. Proszę o pomoc.Link do mapy: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/39-51.jpg
EAGLE11 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Napisano 6 Grudzień 2009 To już wiem. Nawet jeśli nie potraficie wskazać karczmy, to może chociaż jakieś inne budowle czy ciekawe miejsca.
EAGLE11 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Dzięki wielkie, a możliwe, że jeszcze w jakiś inny sposób są zaznaczone karczmy na tej samej mapie?Bo mi kilku karczm rakuje", czy np.jakieś tawerny,zajazdy są inaczej zaznaczane?
Lukas P Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Mapa jest w dość dużej skali, możliwe że nie zaznaczono na niej wszystkich karczm. Część niej pokazuje moje rodzinne strony i z mojej wiedzy wynika, że w niektórych miejscowościach karczy czy zajazdy były, a na mapie ani widu ani słychu po nich. Mapa jest jak sądzę z XIX wieku lub początku XX(widnieje tam jeszcze Galicja i zabór rosyjski)?
EAGLE11 Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Napisano 10 Grudzień 2009 Tak, jest galicja, mapa pochodzi z 1889 roku.Ja także zauważyłem wiele braków, stąd problem że nie mogłem znaleść symbolu karczmy.
bandolero Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Nie wiem jak w Galicyji, ale na pruskich mapach karczmy były oznaczane skrótem Whs.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.