EAGLE11 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 Witam!Znalazłem ciekawą mape i staram się ją ozszyfrować". Chodzi o to, że nie potrafię ustalić jaki symbol na tej mapie mają karczmy.Za chwile dodam symbole których znaczenia już znam. Proszę o pomoc.Link do mapy: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/39-51.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 To już wiem. Nawet jeśli nie potraficie wskazać karczmy, to może chociaż jakieś inne budowle czy ciekawe miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 To jest karczma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 Dzięki wielkie, a możliwe, że jeszcze w jakiś inny sposób są zaznaczone karczmy na tej samej mapie?Bo mi kilku karczm rakuje", czy np.jakieś tawerny,zajazdy są inaczej zaznaczane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Mapa jest w dość dużej skali, możliwe że nie zaznaczono na niej wszystkich karczm. Część niej pokazuje moje rodzinne strony i z mojej wiedzy wynika, że w niektórych miejscowościach karczy czy zajazdy były, a na mapie ani widu ani słychu po nich. Mapa jest jak sądzę z XIX wieku lub początku XX(widnieje tam jeszcze Galicja i zabór rosyjski)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2009 Tak, jest galicja, mapa pochodzi z 1889 roku.Ja także zauważyłem wiele braków, stąd problem że nie mogłem znaleść symbolu karczmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 29 Grudzień 2009 Share Napisano 29 Grudzień 2009 Nie wiem jak w Galicyji, ale na pruskich mapach karczmy były oznaczane skrótem Whs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.