1610 Posted December 6, 2009 Author Posted December 6, 2009 Pytanie do FACHOWCÓW w tych sprawach :Jeden Gość " pod Kłobuckiem ma hełm wz. 26 ( orzełek dolepił nieoryginalnie ) - upiera sie że to po naszych kawalerzystach z wołyńskiej brygady z 1939 r. i ze kupił go od jednego chłopa pod Mokrą !- wiem ze tego typu hełmów w WP przed 39' było b. mało !- pod warstwa zewnętrznej farby jest jeszcze jaśniejszy kolor , albo francuski odcień albo podkład .Pytanie zasadnicze - czy ta farba która widać na zewnątrz to polski odcień zieleni i czy takie hełmy były w użyciu w Wołyńskiej Brygadzie Kawalerii ?
1610 Posted December 6, 2009 Author Posted December 6, 2009 No to dzięki serdeczne za te informacje - znaczy się gość " wali ściemę na całego !
ppp.p Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 No to jeszcze raz :)http://www.helmy.w8w.pl/francuski%20wz.15.htmhttp://www.helmy.w8w.pl/francuski%20wz.26.htmPiotrek
mietek Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Dyskusja na ten temat byla, bez wnioskow:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=572643#574826http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=310873#319062i opisane roznice 15/26:http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=224545#224685
mietek Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Nie jasno napisalem: nie ma potwierdzenia iz uzywano wz26, a wyplywaja ciagle z podejzeniem iz wrzesniowe.
mietek Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 carabus tytul wz 26, opis 15, 1" to klawisz przed 2", a 7" troche za 5" (w prawo).Roznia sie?Tak samo sie roznia helmy wz15 i wz26, niby podobne, ale to jednak nie to samo.
carabus Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 kolego mietku - przyznaję się pomyliłem - tak jest jak się czyta na szybko, ale możesz sobie darować te głupawe połuczenia bo ja miałem doczynienia z komputerami gdy ty na księdza wołałeś zorro, a na widok Marusi z 4 pancernych uprawiałeś rękodzieło
mietek Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Milo iz podzieliles sie Twoimi wspomnieniami z ogladania 4 pancernych, czy z tego samego powodu zostala pomieszales helmy? Do Marusi im daleko, ale i gusta z wiekiem sie zmieniaja....no ale o gustach sie nie dyskutuje.Wracajac do tematu, adrian wz 26 mozna przyjac ze na 99% odpada.Ale jak ze wzorem adriana wz 22 w WP?Byl omawiany poprzednio (linki wyzej), ale moze jakies nowe informacje czy koncepcje sie pojawily?
8total4 Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 import czegokolwiek z Francji po 1926r był chyba raczej szczątkowy ?dwa że pewnie zachowały by się wzmianki czy dokumentacja dotycząca użycia jakiejś liczby wz.26 w WP...ja rozumiem pojedyncze egzemplarze bo zapewne były testowane, ale to nie zmienia faktu ze wz.15 było pod dostatkiem.pozdrawiam.
kowalinho Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 po drugie niezaleznie od regulaminów, wytycznych itp. w obliczu mobilizacji w roku 1939 - zwłaszcza w jej ostatniej fazie wiele oddziałów było wyposazanych w to to zostao w magazynach - lepszy był bowiem taki niż żaden garnek na głowie. Zostaje jeszcze kwestia kawalerii ale to już osobna bajka..."A skąd pomysł, że wz26 zostały w magazynach? Skąd miały zostać, z jakiej paki? Niech mi ktoś pokaże albo dowody na zakup tych hełmów z Francji, albo wyraźne i 'pewne' zdjęcie polskiego żołnierza sprzed albo z kampanii wrześniowej w takim hełmie, to uwierzę.Ale nie chce mi się wierzyć w import tych hełmów do Polski. Po co, skoro pod koniec lat 20 trwały już prace nad hełmem wz31, o niebo nowocześniejszym i lepszym?
pavlo777 Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 tak to juz w temacie przedwojennego WP jest, że gdy ktoś chce sprzedać fanta z zagranicy, który choc troche przypomina nasze wrzesniowe wyposażenie, dorabia legendę hełm znaleziony pod Mokrą" lub pod Krojantami" ;)
mietek Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Mala szansa na dowody, mozna tylko spekulowac, opcje sa:- nie bylo ani jednego helmu wz 26 w WP, a te co sa znajdowane to po jencach francuskich, lub Niemcach- byly helmy, zakupiono jakas partie (kiedy i dlaczego?)- byly helmy, dodane" do jakiegos zakupu sprzetu z Francji, ilosc szczatkowa
kowalinho Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Bardzo możliwe że, tak jak napisał Total, przy okazji opracowywania nowego wzoru hełmu bojowego ściągnęli kilka do testów. Ale nie sądzę żeby wyszły do jednostek, a nie pozostały w czeluściach magazynów odpowiednich komisji i zespołów badawczych. Nie ma chyba co mącić - jeżeli uznalibyśmy, że parę sztuk na całą armię jest godnych wspomnienia, to na takiej zasadzie można by uznać obecność na stanie WP np. płaszczy japońskich i kurtek szwajcarskich, ściągniętych do testów...A wtedy to już hulaj dusza, każdy złom, każda szmata byłaby WP! :-)
pawel.kot Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 A czy takich hełmów nie używały czasami polskie oddziały powstałe we Francji w 1940 roku ?Tak mi się gdzieś obiło.
1610 Posted December 6, 2009 Author Posted December 6, 2009 Pytanie do FACHOWCÓW w tych sprawach :Jeden Gość " pod Kłobuckiem ma hełm wz. 26 ( orzełek dolepił nieoryginalnie ) - upiera sie że to po naszych kawalerzystach z wołyńskiej brygady z 1939 r. i ze kupił go od jednego chłopa pod Mokrą !- wiem ze tego typu hełmów w WP przed 39' było b. mało !- pod warstwa zewnętrznej farby jest jeszcze jaśniejszy kolor , albo francuski odcień albo podkład .Pytanie zasadnicze - czy ta farba która widać na zewnątrz to polski odcień zieleni i czy takie hełmy były w użyciu w Wołyńskiej Brygadzie Kawalerii ?
carabus Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 za wcześniej cytowaną strona:Stany z 1927 roku podają ilość 100.000 sztuk. Prawdopodobnie cześć odzyskano po renowacji."Ponieważ hełmy francuskie wz. 15 miały dwa otwory, dolny i górny, oficerowie w górnym mocowali orła, w dolnym zaś metalowy znak (tzw. kokardę). Istniało jednak wiele hełmów bez przytwierdzonych odznak. Orły rozkazano usunąć 10 listopada 1926 roku na posiedzeniu Rady Artyleryjskiej, a ostatecznie rozkazem z 1 lipca 1930 roku. W kwietniu 1930 roku Departament Uzbrojenia MsWoj wydał instrukcję o sposobie usuwania istniejących otworów w hełmach poprzez zalutowywanie ich w pułkowych warsztatach rusznikarskich. Akcja jednak odbywała się opieszale i w niewielkiej liczbie hełmów w 1939 roku wciąż były otwory"Po wprowadzeniu hełmów wz.31, hełmy francuskie stopniowo przydzielano kawalerii. Zamiar wyposażenia w hełmy był dotąd niemożliwy do wykonania z powodu dotkliwego ich braku nawet w piechocie. Próby z hełmami prowadzono w Centrum Wyszkolenia Kawalerii. Okazało się, ze właśnie hełm francuski wz. 15 jest najlepszy. W 1939 roku, niedługo przed wybuchem wojny, przyjęto ten hełm w kawalerii, która wcześniej hełmów nie używałą."Wiadomo też, że z piechoty cześć hełmów Adrian przekazano do KOP. Według spisu z 1934 było ich w KOP 2.400 sztuk. "I co ? były nie były? pokarz kwity to uwierzę... Panowie już takie był jedne co jak nie wsadzi palców w rany to nie uwierzy...i jako ciekawostka z cytowanej strony- Istaniała też wersja hełmu francuskiego wz. 15 z masy papierowej w małych rozmiarach. Lakierowano je na kolor khaki, a wyposażenie wewnętrzne montowano z płótna. Mocowano na nich orły normalnej wielkości. Były produkowane jako zabawki dla dzieci. Wyposażano w nie jednak też młodych doboszy w orkiestrach wojskowych." Swoją droga ciekaw czy choć taki jeden się uchował...
kowalinho Posted December 6, 2009 Posted December 6, 2009 wiem ze tego typu hełmów w WP przed 39' było b. mało !"Tak mało, że w ogóle.
kowalinho Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 No wszystko super, świetnie, zgadza się, cud miód, ultramaryna. Ale co to ma wspólnego z hełmem wz26?
Question
1610
Pytanie do FACHOWCÓW w tych sprawach :
Jeden Gość " pod Kłobuckiem ma hełm wz. 26 ( orzełek dolepił nieoryginalnie )
- upiera sie że to po naszych kawalerzystach z wołyńskiej brygady z 1939 r. i ze kupił go od jednego chłopa pod Mokrą !
- wiem ze tego typu hełmów w WP przed 39' było b. mało !
- pod warstwa zewnętrznej farby jest jeszcze jaśniejszy kolor , albo francuski odcień albo podkład .
Pytanie zasadnicze - czy ta farba która widać na zewnątrz to polski odcień zieleni i czy takie hełmy były w użyciu w Wołyńskiej Brygadzie Kawalerii ?
25 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.