Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka francuska

Martian

Pytanie

Napisano

Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat tej lornetki... Opis z sygnatur przy lewym okularze-
LEMAIRE 6-8-10 Fab. Paris
Przy prawym-
PUISSANCES -6-8-10 Syst. Brevete

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, jak czyściłem soczewki i naprawiałem ślimak góra- dół" to w osłonie są trzy soczewki sprzężone z tym ślimakiem"- dość skomplikowana konstrukcja... Rozmieszczone jak cztery po okręgu tylko jednej brak- asymetria... i ogranicza to kręcenie tyko w jedną stronę...
Pozdro
Ps bosman co ty z zagajnikami na ID może w towarzyskich gdziekolwiek by to nie było, ale ja nie z tych...
Napisano

Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat tej lornetki... Opis z sygnatur przy lewym okularze-
LEMAIRE 6-8-10 Fab. Paris
Przy prawym-
PUISSANCES -6-8-10 Syst. Brevete

Napisano

Ta olnetka" ma w okularach trzy zmienne krotności- zmieniane przez przekręcanie każdym z okularów. 6-8-10 ale nie wiem razy ile.

Napisano
Wg ksazlki jaka mam to produkcja pomiedzy 1 a 2 wojna.
Rzadka i ciekawa konstruckja, bowiem w gorna czesc zawiera 3 soczewki, przekrecajac gore dokonuje sie wyboru powiekszenia, zgodnie z opisem, 6,8, 10. Model opisany jako 6-8-10x25, ale ten z ksiazki wyglada na nieco nizszy (albo tylko sie taki wydaje)

Choc nie wiem jak to praktycznie mialo by wygladac (czyli jak soczewki sa ulozone), bowiem brak schematu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie