Martian Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat tej lornetki... Opis z sygnatur przy lewym okularze-LEMAIRE 6-8-10 Fab. ParisPrzy prawym-PUISSANCES -6-8-10 Syst. Brevete
mietek Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 A jak sa ustawione soczewki, jest tam os obrotu?W ksizace tylko wzmianka i fotka, nic wiecej.
Martian Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Tak, jak czyściłem soczewki i naprawiałem ślimak góra- dół" to w osłonie są trzy soczewki sprzężone z tym ślimakiem"- dość skomplikowana konstrukcja... Rozmieszczone jak cztery po okręgu tylko jednej brak- asymetria... i ogranicza to kręcenie tyko w jedną stronę...PozdroPs bosman co ty z zagajnikami na ID może w towarzyskich gdziekolwiek by to nie było, ale ja nie z tych...
mietek Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 Faktycznie skomplikowane.Wczesniejesze mialy 3 soczewki, ale obracalo sie je z boku, byly na osi prostopadlej do wizji.
Martian Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat tej lornetki... Opis z sygnatur przy lewym okularze-LEMAIRE 6-8-10 Fab. ParisPrzy prawym-PUISSANCES -6-8-10 Syst. Brevete
Martian Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Ta olnetka" ma w okularach trzy zmienne krotności- zmieniane przez przekręcanie każdym z okularów. 6-8-10 ale nie wiem razy ile.
bossmann1 Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 zwykla lornetka ,czarna,wartosc okolo 15 zl
Martian Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 To dobrze bo dałem 1 złotówkę. Dzięki za wiedzę i wyczerpujące informacje. Podziwiam znajomość tematu....
Czlowieksniegu Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 Propozycja- Bossman1 ma dwa wyjścia.Na przykład uzasadnić swój wpis na Forum.Tudzież zastanawiać się, czy czasem podarować trollowanie...Nie wiem, które wybierze, ale oba są, wg mnie, do przyjęcia.
Martian Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Czyli przepłaciłem około 30 groszy... Dzięki za info
mietek Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 Wg ksazlki jaka mam to produkcja pomiedzy 1 a 2 wojna.Rzadka i ciekawa konstruckja, bowiem w gorna czesc zawiera 3 soczewki, przekrecajac gore dokonuje sie wyboru powiekszenia, zgodnie z opisem, 6,8, 10. Model opisany jako 6-8-10x25, ale ten z ksiazki wyglada na nieco nizszy (albo tylko sie taki wydaje)Choc nie wiem jak to praktycznie mialo by wygladac (czyli jak soczewki sa ulozone), bowiem brak schematu.
8total4 Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 Kolega bossmann1 za następny offtop ma przypiętą trzecią kartkę.przykro mi ale długo byłem cierpliwy.pozdrawiam.
Pytanie
Martian
Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat tej lornetki... Opis z sygnatur przy lewym okularze-
LEMAIRE 6-8-10 Fab. Paris
Przy prawym-
PUISSANCES -6-8-10 Syst. Brevete
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.