oleq Napisano 27 Listopad 2009 Autor Napisano 27 Listopad 2009 WitamPrzeglądając zdjęcia satelitarne kilkakrotnie już natknąłem się na ciekawe formacje terenu. Niemam pojęcia skąd akurat taki zarys. Macie jakieś pomysły?
steell Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 ciężko coś powiedzieć, plamy nie są regularne ale też ich układ nie jest chaotyczny
mjut Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Pierwsze co mi się nasunęło, to stawy hodowlane, ale widzę, że to chyba jednak ziemia, a nie woda. A co powiedziałbyś na szkółki leśne??
flint Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Gniazda w lesie. To w Polsce? Wygląda troche jak rębnia gniazdowa tylko troche dużo gniazd. Brakuje mi szerszego kontekstu żeby coś więcej powiedzieć ale to raczej nie ma związku z ukształtowaniem terenu tylko sposób odnowienia lasu - w gniazda.
makul Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Nie znam się za bardzo na leśnictwie ale jeśli jakiś robal atakuje to czasem wycina się drzewa - w dużym promieniu. Dlatego - uwzględniając ze jest to las -nie widzę w tym nic dziwnego.Poza tym trochę cieżko na zdjęciach lotniczych odgadnąć jakie jest ukształtowanie terenu - w dodatku z rosnącym lasem.
oleq Napisano 28 Listopad 2009 Autor Napisano 28 Listopad 2009 Tak to w Polsce. Na pierwszy rzut oka też kojarzy mi się to z jakąś działalnością leśniczą jednak nic konkretnego nie przychodzimi do głowy. Jeśli chodzi o szkółki leśne to wątpie żeby w takich formacjach były one sadzone, te leśne gniazda to ciekawe spostrzeżenie..
sudajew Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 nad czym się tu zastanawiać? Wycina się kawałek lasu, potem to trzeba zaorać, i się sadzi sadzonki jedni mówią na to szkółki, w leśnym żargonie gniazda. Sam przez wakacje dorabiałem sobie czyszcząc sadzonki i też co trochę było kółko w starszym lesie wycięte i zrobione takie właśnie gniazdopzdr
dago2 Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Też się z tym spotkałem.Po co wycina się takie gniazda"?
oleq Napisano 28 Listopad 2009 Autor Napisano 28 Listopad 2009 Wszystko fajnie tylko nie widzi mi się żeby tak równomiernie ktoś miał rozmieszczać owe gniazda, no chyba że wcześniejsza wycinka dotyczyła drzew posadzonych w rzędach co ze zdjęć raczej nie wynika.Tak czy inaczej jutro, gdy będzie taka możliwość udam się w owe miejsce z aparatem. Niestety jestem na etapie zmiany sprzetu, a że starego się już pozbyłem to wyprawa będzie tylko rozpoznawcza :).
sudajew Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 dago2 takie gniazda wycina się w celu pozyskania drzewa, wydaje mi się ze robione jest to skokami, dlatego żeby nie degradować tak lasu.oleq nie szukajmy tu spiskowych teorii z ufo, od tego jest zboże:D Sam przeglądałem las na zumi tam gdzie robiłem i to jeszcze ciekawiej wyglądałopzdr.
dago2 Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Sudajew wydaje mi się że kiedyś to było robine bardziej w formie przecinki" a nie wycinaniu gniazd.Ale ja pewno się nie znam:-(Pozdro.
bandolero Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 Może to być rębnia gniazdowa, choć te gniazda wydają mi się za małe i za gęsto, ale nie wiadomo jaka jest skala porównawcza. Widać tam co prawda jakieś budynki, ale nie wiadomo jakie są wielkie. Może też być, że jest to zalesienie porolne i te gniazda to enklawy drzewek liściastych (na przykład dębu) które zgubiły liście i dlatego słabo je widać.
carabus Napisano 29 Listopad 2009 Napisano 29 Listopad 2009 to jakaś tzw, szkółka podokapowa - czy to aby nie teren pewnej miejscowości niedaleko Łodzi na literę R?
oleq Napisano 29 Listopad 2009 Autor Napisano 29 Listopad 2009 Heh nie nie jest to żadna miejscowość koło Łodzi. Byłem dziś w terenie z zamiarem zbadania tego terenu jednak po przejsciu 500m w bagnistym terenie poddałem się nastepnym razem sprubuje zaatakowac od strony zachodniej- powinno się udać. Wtedy też zamieszcze fotki.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.