Zwierzu Napisano 27 Listopad 2009 Autor Napisano 27 Listopad 2009 Prosze o wyrozumiałosc moderatorów,wiem ze nie jest o forum lesne.Ale przeciez nasza pasja nierozerwalnie sie z nim kojarzy.Bedąc dzis w lesie natknąłem sie na całkowicie łysą tzn.bez kory sosne.Od samego podłoza do czubka drzewa.Wcale nie uschnieta, poniewaz na czubku są normalne zielone igły.Dlaczego?Co sie dzieje z tym drzewem?Wokól jest normalny zdrowy" drzewostan.PozdrawiamZwierz
tyfus Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 pewnie jakieś robale, lub mimo wszystko jakaś choroba ...
ataka Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Obstawiałbym, że to robota przypłaszczka granatka..
karpik Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 cetyniec większy (Tomicus piniperda) – kornik będący groźnym wtórnym szkodnikiem sosny. Larwy żerują pod grubą korą, uszkadzają ją i kora odpada płatami." http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_zwyczajna
karpik Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Larwy przypłaszczka granatka żerując tworzą chodniki w łyku drzewa, co powoduje zżółknięcie igieł, a następnie ich opadanie"
dzieci3 Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Szczerze mówiąc a,raczej pisząc, czy naprawdę to jest sosna?Mój typ;raczej świerk.Charakterystyczne gałęzie drobne i nie ułożone w regularne tzw.okółki jak w przypadku jodły czy sosny.Nie mniej jednak są jeszcze fachowcy którzy mogą mnie poprawić.Pzdr.
Teges Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Ale świerk ma bardziej rozłożyste gałęzie na dole. Tutaj widać raczej chaotycznie porozmieszczane, drobne gałązki. I pień dosyć cienki. Ja bym był jednak za tą sosną. Ale też ekspertem nie jestem.
carabus Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 drzewo to sosna - rośnie na wilgotnym siedlisku i jest kiepskiej jakości dlatego jest ma gałęzie do samego spodu - co zaś do wyglądu - owszem zrobiły to owady. ROBAKI to można mieć w .... co do gatunku... nie da się oznaczyć ale dzieło zapewne kończyły rębacze sosnowe - ich larwy. Zaś samo obłupanie kory to dzieło dzięcioła.
Zwierzu Napisano 27 Listopad 2009 Autor Napisano 27 Listopad 2009 Sosna na 100%.Pół życia w lesie przeżyłem wiec znam sie raczej na gatunkach drzew.
Zwierzu Napisano 27 Listopad 2009 Autor Napisano 27 Listopad 2009 A czy te rębacze sosnowe czy tam cetyńce mogą zaatakowac drzewostan wokół?
maxim026 Napisano 28 Listopad 2009 Napisano 28 Listopad 2009 ja widziałek kila razy tekei coś i czsami było że kilka sosen do okoła miało takie WYSKOCZENIE Z KORY .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.