Skocz do zawartości

Dziwna sosna.Do lesnikow i nie tylko.

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o wyrozumiałosc moderatorów,wiem ze nie jest o forum lesne.Ale przeciez nasza pasja nierozerwalnie sie z nim kojarzy.
Bedąc dzis w lesie natknąłem sie na całkowicie łysą tzn.bez kory sosne.Od samego podłoza do czubka drzewa.Wcale nie uschnieta, poniewaz na czubku są normalne zielone igły.
Dlaczego?Co sie dzieje z tym drzewem?
Wokól jest normalny zdrowy" drzewostan.

Pozdrawiam
Zwierz

Napisano
cetyniec większy (Tomicus piniperda) – kornik będący groźnym wtórnym szkodnikiem sosny. Larwy żerują pod grubą korą, uszkadzają ją i kora odpada płatami."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_zwyczajna
Napisano
Szczerze mówiąc a,raczej pisząc, czy naprawdę to jest sosna?
Mój typ;raczej świerk.
Charakterystyczne gałęzie drobne i nie ułożone w regularne tzw.okółki jak w przypadku jodły czy sosny.
Nie mniej jednak są jeszcze fachowcy którzy mogą mnie poprawić.
Pzdr.
Napisano
Ale świerk ma bardziej rozłożyste gałęzie na dole. Tutaj widać raczej chaotycznie porozmieszczane, drobne gałązki. I pień dosyć cienki. Ja bym był jednak za tą sosną. Ale też ekspertem nie jestem.
Napisano
drzewo to sosna - rośnie na wilgotnym siedlisku i jest kiepskiej jakości dlatego jest ma gałęzie do samego spodu - co zaś do wyglądu - owszem zrobiły to owady. ROBAKI to można mieć w .... co do gatunku... nie da się oznaczyć ale dzieło zapewne kończyły rębacze sosnowe - ich larwy. Zaś samo obłupanie kory to dzieło dzięcioła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie