EAGLE11 Napisano 24 Listopad 2009 Autor Share Napisano 24 Listopad 2009 Witam!Dziś czytając artykuł miejscowego historyka znalazłem informacje dotyczące jednego z dawnych mieszkańców mojej wsi (Wasyl Nestorow) ów mężczyzna został stracony w 1863roku za współpracowanie z rosjanami. Bardzo mnie to zaciekawiło (mimo iż z pewnością nie był to lokalny bohater) i stąd mój problem. Moja miejscowość jest bardzo mała, niema w niej kościoła i żadnych urzędów", znam nazwiska wszystkich mieszkańców i nazwisko Nestorow już w okolicy (nawet okolicznych wsiach) nie występuje. Jak/Gdzie mam szukać informacji o mojej wsi z tego okresu? Albo jeszcze lepiej: Gdzie szukać informacji o Wasylu Nestorowie?Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 w ramach ciekawostki:http://members.shaw.ca/nfhslibrary/V222.pdftu jest że wyjechał do Qubekuto że nie ma kościoła - jeśli wieś jest stara to MUSIAŁA ależeć" do jakiegoś kościoła - popytaj wśród starszych gdzie kiedyś chowano - zapewne cmentarz przynależał do jakiegoś kościoła- obsługiwał go jakiś ksiądz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 24 Listopad 2009 Autor Share Napisano 24 Listopad 2009 Ciekawostką może być tylko ta strona, ponieważ to tylko zbieżność nazwisk (na tej stronie mój" zaginiony ma 11 lat w 1907 roku, a w rzeczywistości w 1863 został już stracony). Czyli proponujesz poszukać informacji w Kościele? A czy zdrajców" osądzonych przez sąd wojskowy i straconych także grzebano ze wszystkimi honorami?Odnalezienie grobu też graniczy z cudem, rzadko kiedy można spotkać groby starsze niż z 1900 roku.Przy okazji:Co ze szczątkami ludzi pochowanych wcześniej? Przecież nie zawsze stoją na nich supermarkety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 Informacji o miejscowości spróbuj poszukać tu http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Share Napisano 25 Listopad 2009 Tak mi się wydaje, że Wasyla Nestorowa należałoby raczej szukać w cerkwi, a nie w kościele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 witam,A ja mam podobny jednak trochę trudniejszy problem - jak w terenie znaleźć ślady dawnej wioski jeśli wioski nie ma od ok. 200 lat? Czy w starych wioskach (jakieś małe anie takie duże folwarczne) bzz jakieś charakterystyczne budowle? czy powinny zostać ślady w postaci ukształtowania terenu?dodam ze w słowniku geograficznym wieś ta niestety nie jest wzmiankowana:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2009 Powinny zostać jakieś ślady, tylko że po 200 latach okoliczna ludność mogła stary dół" np.po jakieś piwnicy zapełnić śmieciami...Mogły też zostać ślady w pamięci okolicznych mieszkańców (jeśli wioska np.została spalona to takie ciekawostki mogły być przekazywane z ojca na syna), informacji można też szukać na starych mapach w większych bibliotekach/archiwach itd. W miejscu starych zabudowań można też czasem znaleść specyficzną roślinność np.drzewa owocowe których raczej nikt nie sadził głęboko w lesie (tyle że po 200 latach może być trudno coś znaleść).To tyle odemnie, niewiem czy coś pomogłem ale powiedziałem wszystko co wiem. Powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2009 Był już kiedyś podobny temat na forum, warto użyć przeglądarki bo z tego co pamiętam było tam sporo praktycznych rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Spis uczestników Powstania z 1863 roku, skazanych przez sądy rosyjskie:http://kdkv.narod.ru/1864/Spis-A.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Oj sorka, nie zauważyłem że tego Twojego zioma nasi usiekli :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 Napisz o jaką wieś chodzi, to może Ci pomożemy, a raczej na pewno. Albo chociaż o jaki region chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2010 Chodzi o wieś Krasna Dąbrowa lub Krasna Dombrowa (spotkałem się i z tą nazwą i z tą). To wieś w okolicy miast:Pionki, Radom (woj.mazowieckie).Wasyl Nestorow został zabity przez Polaków, którzy skazali go na śmierć za współprace z Rosjanami.Stracono go we wsi Augustów (oddalona od Krasnej o kilka/naście kilometrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 14 Styczeń 2010 Share Napisano 14 Styczeń 2010 Zapis o śmierci Nestorowa powinien być w aktach stanu cywilnego parafii w jakiej znaleziono trupa. Akt zgonu może też być w aktach parafii jego miejsca zamieszkania.Akta Stanu Cywilnego znajdują się w Archiwach Państwowych w tym przypadku będzie to Radom.Nie ma tu znaczenia, że osoba ta była innego niż katolickie wyznania bowiem księża będący jednocześnie urzędnikami stanu cywilnego obowiązani byli rejestrować wszystkie zdarzenia jak zgony, śluby i urodziny. W tym przypadku jest to łatwe bo masz imię i nazwisko delikwenta.Jak trzeba więcej info daj znać w wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2010 Jak mam wyciągnąć" informacje o człowieku z którym nic mnie nie łączy, z Archiwum Państwowego?I w ogóle jak to należy zrobić:przez internet się z nimi skontaktować, napisać, pójść do ich placówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Akta Stanu Cywilnego starsze niż 100 lat są dostępne dla każdego obywatela RP.Ustal najpierw jaka parafia wchodzi w grę i sprawdź tutaj:http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.phpw jakim archiwum znajdują się akta poszukiwanej parafii.Potem musisz jechać do tego archiwum osobiście, złożyć podanie o dostęp do akt (formalność) i możesz swobodnie szukać w dokumentach aktu zgonu Nestorowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2010 Dzięki wielkie za pomoc, jak będę miał trochę czasu to odwiedzę to Archiwum.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.