Skocz do zawartości

Irańscy zbrodniarze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stedke- Ty normalnie idź poczytaj Regulamin ( zwłaszcza akapit

amieszczania wypowiedzi/materiałów powszechnie uważanych za wulgarne lub obraźliwe, antysemickich, rasistowsich i jednoznacznie obrażających uczucia religijne.")

PS Wiesz ilu Użytkowników właśnie irańskie władze znienawidziło?
Napisano
Prymitywne komentarze pod tą galerią świadczą o tym, że picie alkoholu jednak fatalnie wpływa na rozum. Jest tam nawet kilku mistrzów, którzy piszą alkochol". Równie wybitni mędrcy silą się na oryginalność i komentują: o bosche" albo oh god", o wulgaryzmach nie wspomnę. Jeden kolo zaś bredzi coś o popieprzonych arabach", chociaż w Iranie Arabów nie ma. Żenada. Ale fotki fajne :)
Napisano
Bandolero pisze ze picie alkoholu źle wpływa na mózg wypisujących komentarze. A ja powiem ze fanatyzm religijny też źle wpływa nie tylko na mózg ale na całe społeczeństwo, nie dosyć ze to jakaś nędzna pokazówkę to jeszcze marnotrawstwo. Gdzie w Polsce celnicy palili jeansy nie oryginalne to wrzało w narodzie. A jak Fanatycy ostentacyjnie niszczą alkohol to płynie sugestia że to ich święte prawo i wara japy na kłódkę. Nikt nikogo nie zmusza do picia nie chcą pić niech nie piją. A może nie słyszeli z alkohol można rektyfikować? A nie wylewać na chwałę Boga.
Spirytus salicynowy tez jest zakazany ?
Napisano
Zubiked- picie alkoholu w Iranie jest zabronione prawem, obrót tym towarem również. Strażnicy Rewolucji działali zgodnie z przepisami! A przecież eurokołchozowi socliberałowie" tyle już nagardłowali się w obronie takich wartości jak państwo prawa", suwerenność" itp. Różne michniki, nie tylko polskie, przestrzegały przed wtrącaniem się w wewnętrzne sprawy innych państw, pozwólmy więc Irańczykom stosować takie prawo, jakie sami ustanowili. Gdy w Polsce niszczono pirackie płyty z oprogramowaniem lub muzyką, jakoś nie słyszałem protestów z innych państw. A przecież sytuacja jest identyczna :)
Napisano
W sumie to sie z Tobą zgadzam. Tyle ze dla mnie to nadal przejaw religijnego fanatyzmu, który może byc interpretowany walką ze zgnilizną zachodu. I taki cel ma ta pokazówka.
A Całkiem z innej beczki Jezus Chrystus jest też prorokiem Islamu, jednym i chyba pierwszym jego cudem jest przemienienie wody w wino ( alkohol) jak oni to godzą ?

Na marginiesie powiem że te wyszukane komentarze są raczej podyktowane przekorą niż agresją. Stare przysłowe pszczół mowi: Krowa co duzo muczy mało mleka daje" . Ot tak mi się przypomniało
Napisano
Picie alkoholu jest w islamie sprawą kontrowersyjną. Niektóre szkoły prawa (na przykład hanafici) twierdzą że Prorok Muhammad zabronił jedynie picia napojów fermentowanych z winogron, tak więc można pić na przykład wódkę, piwo lub whisky, choć nie można ich nadużywać. Iran jest państwem szyickim, więc nie toleruje żadnego alkoholu. Jeśli zaś chodzi o pokaz, to nie był on zorganizowany dla Zachodu, lecz dla Irańczyków. Władze Iranu mówią w ten sposób społeczeństwu: pozostaniemy wierni ideałom Rewolucji Islamskiej, zapomnijcie o jakichkolwiek zmianach!". Nawiasem mówiąc, Arabowie dawniej pili dużo wina, lecz w miarę wprowadzania kolejnych restrykcji islamu, musieli zadowolić się monstrualnymi ilościami wypijanej kawy. Wino to po arabsku kahwa", więc kiedy zabroniono im picia alkoholu, ironicznie zaczęli nazywać winem" jego namiastkę, czyli kawę. Stąd nasza nazwa kawa" :) Pozdrav.
Napisano
A tak przy okazji- nazwa alkohol" również jest arabska- al Quhl", czyli coś, co się ulatnia. Arabscy alchemicy pierwsi wypędzili bimber i tak go nazwali :)
Napisano
A ja myślałem, że alko wypędzają Strażnicy Rewolucji. Znaczy się do można ich do poszukiwaczy Kamienia Filozoficznego przyrównać?

PS Może być- czyli dżin to inna wersja delirium? Nie dość, że z dymu to i w butelce ( lub innym naczyniu ) siedzi i wyskakuje jak diabełek z pudełka. Kurtka na wacie- wszystko da się ładnie wyprowadzić w wywodzie niby-logicznym.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 11:45 22-11-2009
Napisano
Człowiek Śniegu- o wynalezieniu destylacji przez Arabów i o pochodzeniu słowa alkohol" czyt.: R. Halleux, Przyjęcie alchemii arabskiej na Zachodzie, [w:] Historia nauki arabskiej, (red.) Roshdi Rashed, Warszawa 2005, t. 3, s. 159.
O aparaturze destylacyjnej Abu Bakra ar-Raziego czyt: G. C. Anawati, Alchemia arabska, tamże, s. 126.
Napisano
Niestety, dla całej ludzkości czasy złotej mysli Arabskiej juz przeminęły. ( Może wrocą ) Mam takie wrarzenie że tam nastały teraz Wieki Średnie". I jak widać każda kultura musi przez to przejść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie