Skocz do zawartości

III wojna światowa w Białymstoku? Tajna mapa

bartols

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kurier Poranny": Łotysz przyniósł do redakcji ściśle tajną mapę Białegostoku. – Jeszcze czegoś takiego nie widziałem – mówi historyk Andrzej Lechowski, który zaznacza, że znalezisko pochodzi z 1976 roku.
Jak pisze Kurier Poranny", w latach 70. sowieci mieli dokładne mapy Białegostoku. Andrzej Lechowski stwierdza żartobliwie, że pewnie szykowali się do ataku", bo w czasach komunizmu Białystok z okolicami to był teren uznawany przez sowietów za teatr ewentualnej III wojny światowej.

- Mam ponad tysiąc map waszego regionu. Kupiłem je za przysłowiową flaszkę wódki od radzieckich żołnierzy, którzy na początku lat 90. opuszczali Łotwę – mówił Eduards Keirans, Łotysz, w rozmowie z Kurierem Porannym".

Redakcja opisuje najbardziej interesującą mapę. Pisany cyrylicą nagłówek: Heneralnyj sztab. Biełastok. W rogu jest z kolei napis: Sekretno.

Więcej pisze Kurier Poranny" na swoich stronach internetowych.
Napisano
Na aledrogo bardzo dawno temu wystawione byly tego typu mapy - niestety rozchodzily sie jak cieple buleczki - cena okolo 50 zeta. Wydawnictwo sztabu generalnego ZSRR, z wszelkimi instalacjami w miescie (glownymi), sekretno itp. Sprzedawal je ktos z Legnicy.
Napisano
Sensacja" na miarę tej, jakiej swego czasu dokonał nieustraszony Radek Sikorski w archiwach AON. :)

Rosjanie mieli i mają szczegółowe mapy, i to nie tylko mapy Białegostoku... takie mapy mają i Amerykanie, i Niemcy... każda armia, która spodziewa się prowadzenia działań na jakimś terenie posiada dokładne mapy tego terenu. Gdy od kilkudziesięciu lat nad ziemią krążą satelity szpiegowskie, nikogo nie powinno to już dziwić.

Zdziwienie może tu jedynie budzić profesjonalizm" polskiego historyka, który jest zdziwiony.:)
Napisano
Generalnyj po prostu... eeech zawodowcy... ja jestem z pokolenia co się jeszcze rosyjskiego uczyło, to wiem.
W jęz. rosyjskim literka G pełni również funkcję naszego twardego H. Np. Herat w Afganistanie zapisywali jako Gierat :)... A na nasze miękkie Ch jest literka X.
Napisano

Tu dla przykładu mapa moich okolic w skali 1:1000 arkusz ma ok 1x1m, zaznaczone obiekty wojskowe,przemysłowe,użyteczności publicznej itp.Na odwrocie krótka charakterystyka miejscowości.
Tak jak koledzy napisali,robienie z tego jakiejś sensacji wywołuje tylko uśmiech.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie