mihura Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Ja zapytalem o naboj.Patrz 6 watkow wyzej.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 OK, moja wina!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Mam prosbe.Czy mozecie wrzucic link w ktorym bedzie suwadlo z zamkiem od SKS,albo rusunek?W moim gronie tez rozpetala sie niezla burza.Komputer troche mi wariuje.Nie moge pisac po Polsku,otwiera stron etc. Prosz o wnetrze Sks.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Nie sadze,ze naboj posredni,uzyty przez Kalasznikowa(w jakimkolwiek procencie by niebyl) jest nieradziecki.Oczywiscie palme pierwszenstwa dierza amerykanie?!pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Chodziło mi własnie o amunicje firmy GECO którą rosjanie dostali od swoich ówczesnych sojuszników wraz z karabinem VOLLMER MKb 35. Wymiary naboju 7,85 mm i 38,5 mm czyli odpowiadajace rzeczywistym wymiaróm naboju wz43.Co do róznic wojennego wz.43 i powojennego to spotkałem sie z tym pierwszy raz i jesli mozna prosiłbym o źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 HejJeśli radzisz sobie z rosyjskim to np. tu: http://www.gewehr.ru/2007/05/23/istorija_762x39_mm_avtomatnogo_patrona.html w ogóle na rosyjskich forach o broni popatrzeć... np wpisac w google coś w rodzaju 7,62x41 патрон Po polsku artykuł o tym naboju był w gazecie Broń i amunicja" nr 6/2008 tylko trochę mi głupio się na niego powoływać w dyskusji, gdyż to ja sam go napisałem :D ale ten rosyjski tekst powyżej oparty jest na art. z jednej rosyjskiej gazety z którego ja też korzystałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 Dzieki wielkie- postaram sie przeczytac w miare mich zdolnosci jezykowych.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 A co byście zrobili, gdyby się okazało, że AK-47 jest kopią.Kopią karabinka na nabój pośredni skonstruowanego w Polsce, w Warszawie w 1945 roku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Byśmy się do Ciebie po informacje szczegółowe zgłosili :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Poczekaj, jak ja sam w to uwierzę to ci opowiem :)Szukaliśmy (FWP) dokumentacji do kb Maroszka - no wiesz, temat wznowienia produkcji.Znaleźliśmy dużo więcej tylko na razie w to nie wierzymy. Plany wykonawcze kb identycznego AK-47, tylko z 1945 i z podpisem polskich inżynierów. Problem w tym, że to kopie. Oryginały pojechały do Moskwy... Ktoś już naukowo nad tym siedzi, ale co z tym zrobić, gdzie publikować, jeszcze nie wiem. Bo albo to fałszywka, albo... może być niezła awantura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Będzię przewrót.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Akurat :)Ale na pewno ciekawostka. Obiecuje pokazać, jak tylko będzie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Tak, w 1945 roku w Warszawie byly bardzo sprzyjajace warunki do powstawania konstrukcji na miare AK47, Allah tez do PiS sie zapisal , udowodnij ze nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Były, z jednego powodu... Nazwisko Piotr Wilniewczyc coś ci mówi? Zakładam, że nie. Aha, i nie w Warszawie, tylko w Łodzi. A dziwnym trafem, i Maroszek, którego przerzut do Wlk Brytanii się nie udał i Wilniewczyc, już w 1945 znaleźli się w tej samej instytucji. I właśnie w archiwum po Maroszku były dokumenty podpisane przez Wilniewczyca. I za dużo powiedziałem, Patron mnie zabije :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Akagi wiem kto to Wilniewczyc i Moroszek,wiem nawet co to logiczne myslenie, a jak mi sie wydaje nie wszyscy wiedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 15 Listopad 2012 Share Napisano 15 Listopad 2012 http://www.rp.pl/artykul/29,951935-Uratowac--legendarny-karabinek.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 15 Listopad 2012 Share Napisano 15 Listopad 2012 Jak był los zaginionych-odnalezionych dokumentów Maroszka? Okazały się sensacją czy niewypałem? Trochę czasu minęło (od 2009 r.) i cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 15 Listopad 2012 Share Napisano 15 Listopad 2012 Taki to juz los kopii, krusza sie po pierwszym starciu.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.