Skocz do zawartości
  • 0

stalowa gruba rura srednica ok 25cm

fanatyk

Pytanie

Napisano

znalazłem rurę. czy to kawałek jakiejś większej bomby czy tylko kanalizacja? Wink
siedziało prawie w pionie w ziemi, góra tak 20-30cm pod powierzchnią, reszta w głąb. Tym wywinięciem do góry [dlatego najpierw myślałem że to jakoś strasznie pokiereszowany hełm] Na drugim końcu jakby jakieś pierścieniowe prążki po obwodzie. Ścianka około 5mm.
Miejsce potyczki wrześniowej. Teren mocno zaśmiecony odłamkami.
Saperka LWP dla porównania rozmiarów.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest kawałek nebelwerfera. Masowo takie wywożę na złom."
...oraz...
srednica ok 25cm "

Tak naprawdę bez dokładnego poznania średnicy nic się o tym nie da powiedzieć konkretnego.
Na zdjęciach z linków Hebdy mamy radziecki M-31UK.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

znalazłem rurę. czy to kawałek jakiejś większej bomby czy tylko kanalizacja? Wink
siedziało prawie w pionie w ziemi, góra tak 20-30cm pod powierzchnią, reszta w głąb. Tym wywinięciem do góry [dlatego najpierw myślałem że to jakoś strasznie pokiereszowany hełm] Na drugim końcu jakby jakieś pierścieniowe prążki po obwodzie. Ścianka około 5mm.
Miejsce potyczki wrześniowej. Teren mocno zaśmiecony odłamkami.
Saperka LWP dla porównania rozmiarów.

Napisano
żeliwo to na pewno nie jest, nie odkształca się w takim stopniu jak na zdjęciu, postukaj czymś stalowym ,jak puka głucho to żeliwo a jak dzwoni to stal, no i wygląda jakby coś ja rozerwało od srodka
Napisano
Czy nie będzie to coś w rodzaju kołnierza poprzedzającego studzienkę z zaworem do wody? coś takiego małego co czesto widać na chodnikach?
Napisano
no właśnie już nie mogę popukać. zostawiłem toto w krzaczyskach. w sumie trochę cienkie jak na kanalizacje. ścianka miała max 5mm, kryza była masywniejsza. ma kształt chyba lekkiego stożka. no i mocno wygięte na końcach, myślałem ze to hełm jak zaczęło wyłazić z ziemi ;-)
no i to było w lesie. dosyć głęboko. nie kopałem w polu ani na ulicy. nie widzę powodu dla jakiego kawał rury kan.- może studzienki dla zaworu do wody? - miałby znaleźć się tak głęboko w lesie i metr pod ziemią. dookoła nic większego nie znalazłem. ale kto wie..
???
Napisano
w którym roku Niemcy zaczęli używać tego nebelwerfera?

na nastepnym spacerze z psem będę miał przy sobie miarkę. ;-)
może podjadę i zmierzę. chyba tam trafię.
Napisano
czy studzienki nie maja grubszej scianki?pozatym sa chyba lane, i te wywiniecia sa uksztaltowane na drodze odlewu [??] a te wygladały na wygięcia. Jesli miała to być studzienka to raczej ta krysa do gory. a wtedy powinno tam byc wyprofilowane gniazdo na pokrywe...
no i w takim wypadku szacun dla gościa który zaciagnal studzienke do lasu i zakopal na metr. jeszcze w pionie :-D zeby glebszy dol wykopac. ambitnie podszedl do tematu.;-D Kto wie...

rura na pewno w ziemi byla dlugo. bylo dobrze ubite, rdzawy slad zostal na ziemi po oderwaniu rury [obkopywalem z boku]..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie