Jankes90 Napisano 24 Październik 2009 Autor Share Napisano 24 Październik 2009 Witam Was, drodzy forumowicze. Mam do Was pytanie odnośnie 70 Pułku Piechoty z Pleszewa. Chciałbym się dowiedzieć maksymalnie dużo o tym pułku. Szukam wszelkiego rodzaju zdjęć. Interesują mnie również informacje, gdzie mam szukać. Swoje poszukiwania motywuję tym, iż trafiło do mnie zdjęcie męża mojej prababci, Antoniego Grunda, urodzonego 1.IV.1912 roku w Błażejewie. Nie znam się na Wojsku Polskim, jedyne co sam zdołałem się dowiedzieć to właśnie to, iż wchodził w skład 70pp, oraz najbardziej rzuca się naszywka wskazująca na przynależność karabinów maszynowych. Potwierdza ją skrawek jeszcze jednego zdjęcia, które do mnie trafiło, wstawię je niżej. Jeżeli jesteście w stanie mi coś więcej powiedzieć o samym Antonim na podstawie zdjęcia (np. co oznacza ta mała odznaka na prawej piersi), lub o 70pp, będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 24 Październik 2009 Autor Share Napisano 24 Październik 2009 Zdjęcie z kolegami i karabinami maszynowymi. Jeśli ktoś wie, to proszę mi powiedzieć jakie to karabiny bo tych też nie rozróżniam :)Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 Jesli dobrze rozpoznaje...http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/piechota/ckm_792mm_wz30_browning/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 Odznaka na lewym ramieniu - bardzo dobry strzelec CKM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 Odznaka na piersi to poprostu odznaka 70 pulkuTo czytales?http://pl.wikipedia.org/wiki/70_Pu%C5%82k_Piechoty_%28II_RP%29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 24 Październik 2009 Autor Share Napisano 24 Październik 2009 Woytas dzięki, jeśli chodzi o odznakę to tą na lewej piersi rozpoznałem, z tąd wiem, że dziadek był w 70pp, natomiast jak pisałem wcześniej interesuje mnie ta na jego prawej piersi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 ups - pomylilem strony :)Mysle, ze za chwile odezwie sie jakis specjalista - ile moglem to pomoglem :)Zycze dalszych sukcesow ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 Państwowa Odznaka Sportowa - POSzobacz:http://www.cytadela.aplus.pl/pos.htmhttp://asnieg.klub.chip.pl/2_rp/opis2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 24 Październik 2009 Autor Share Napisano 24 Październik 2009 O super, dziękuję Leszku. Oczekuję jeszcze dokładniejszych losów 70pp lub zdjęć. Pragnę czegoś więcej niż na wikipedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Działania pułku w 1939 roku.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=647823#873329 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Jeszcze o działaniach pułku w Powstaniu Wielkopolskim i wojnie polsko - bolszewickiej.http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=51537 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 25 Październik 2009 Autor Share Napisano 25 Październik 2009 brodaamor wielkie dzięki, wspaniały artykuł, gratuluję. Czy mógłbyś pnapisać gdzie znalazłeś te wszystkie informacje?P.S. Link n/t. PW i Wojny polsko-bolszewickiej nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Dotrzyj do numeru 1/2005 Przeglądu Historyczno Wojskowego", tam są przypisy do artykułu, które nie skopiowały się na forum. Tam są wszystkie źródła podane. Co do linku to przed chwilą sprawdzałem i działa. Jeżeli nie otworzysz to spróbuj na piechotę - Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa - Wojsko Polskie - Zarys historii wojennej pułków polskich 1918-1920 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Wrzesień 2017 Share Napisano 15 Wrzesień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Wrzesień 2017 Share Napisano 15 Wrzesień 2017 Pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego, ufundowany przez pułk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Wrzesień 2017 Share Napisano 18 Wrzesień 2017 Z uroczystości wręczenia sztandaru pułkowi... obiad na koszarowym placu ćwiczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Wrzesień 2017 Share Napisano 20 Wrzesień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2017 Share Napisano 3 Październik 2017 Rok 1933. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Październik 2017 Share Napisano 31 Październik 2017 Z aukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Listopad 2017 Share Napisano 23 Listopad 2017 Działon artylerii pułkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Listopad 2017 Share Napisano 24 Listopad 2017 Korytarz w rejonie zakwaterowania pułkowej szkoły podoficerskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Marzec 2018 Share Napisano 12 Marzec 2018 Defilada pułkowych ppanc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Październik 2018 Share Napisano 18 Październik 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Listopad 2018 Share Napisano 20 Listopad 2018 Ppor. Edward Mamunow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Listopad 2018 Share Napisano 21 Listopad 2018 Pułkowy pluton łączności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi