Skocz do zawartości

Bitwy o Krasnik 1914-1915 poszukuję zdjęć

spartan200

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , tak jak w temacie : Kraśnik i okolice w czasie bitew w 1914 i 1915 roku , poszukuję fotografii , pocztówek itp. Jak też wskazówek gdzie szukać takich materiałów , mile widziane w wersji elektronicznej . Najlepiej jak by to były lotnicze zdjęcia pobojowisk :) ale tak bardziej poważnie interesują mnie wszelkie fotografie dokumentujące te wydarzenia , przemarsze wojsk , życie w okopach itp.
Zdaję sobie sprawę że napewno w czasie wojny takie fotografie były robione , ale dotarcie do nich (o ile się zachowały) nie jest łatwe .
Pozdrawiam
Napisano
gdzies widzialem Lublin i Kraśnik ale mam kłopoty z odszukaniem..

tutaj szukaj w podpisach przy kazdej fotce, może coś się trafi:
http://www.flickr.com/photos/65817306@N00/sets/486575/

pozdro..
Napisano
Dzięki kolego za linka , przeszukam napewno .
Swoją drogą co do zdjęć lotniczych , to jak wiadomo w okresie pierwszej wojny w powszechnym użyciu były samoloty i balony obserwacyjne i jak się dowiedziałem z różnych źródeł pisanych Kraśnik nie był tutaj wyjatkiem , myślę że z ich pomocą zrobiono wiele ciekawych zdjęć :)
Napisano
Witam

Jak będe jutro na moim starym komputerze to wrzuce zdjecia. Mam też kilak pocztówek. Nie za wiele materiałów, ale zawsze coś. Wszak to ciekawa historia naszej okolicy. Mało ogólnie informacji o I w św w naszym mieście, a w muzeum to śmiech. Po jednej klamerce CK i carskiej... :o)
Napisano
Mam też kilak"
Na to pomaga penicylina albo doksycyklina ........

:D :D :D
sorki... nie mogłem się powstrzymać :) , bez urazy.
Literówki nierzadko mogą dawać mniej lub bardziej zabawne efekty.
Napisano
Spartan200 napisał:
Dzięki kolego za linka , przeszukam napewno .
Swoją drogą co do zdjęć lotniczych , to jak wiadomo w okresie pierwszej wojny w powszechnym użyciu były samoloty i balony obserwacyjne i jak się dowiedziałem z różnych źródeł pisanych Kraśnik nie był tutaj wyjatkiem , myślę że z ich pomocą zrobiono wiele ciekawych zdjęć :)"

na tej stronce nie znalazlem Lublina i Krasnika, ale i tak jest wiele ciekawych fotek..
wiem ze gdzies w sieci byly na 100% fotki z ewakuacji Przemyśla, mignął tam takze Kraśnik i Lublin.

ps. co do fotek z 1wś - jest ich wiele, ale pamietaj o tym ze niewielu wlascicieli aparatów przezylo tę wojnę i ciezko o dobre zdjęcia.
pozdrawiam.
Napisano
Dzięki za odzew , przeszukanie wszystkich zasobów internetu w poszukiwaniu interesujacych mnie zdjęc jest niestety poza moim zasiegiem :( . Ale cały czas szukam , napotkałem kilka zdjęć odnoszących sie do walk w galicji .
saku 39 to zdjęcie , obraz to czasem nie jest szarża huzarów honvedu
?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie