Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Dzisiaj carskie koszary ciąg dalszy... Poza polomerskimi i łuskowymi sprawami wyszedł ładny naparstek, guzik jak na to miejsce nietypowy, bo mniejszy, bez armat i chyba był pozłacany oraz flaga, chyba Turcji.... Na IDentyfikacji jest lepsza fotka. Może pozostałość jakiegoś wojaka po wojnie rosyjsko-tureckiej? Ktoś może pomóc? Ewentualnie na te tereny kontekstem nachodzi czasami II wojna - inne rzeczy prawie nigdy.

Aha, i 1zł i 2zł... współczesne, pewnie zguba moja, Adka albo Arseona...:)

Napisano

hehe, Ty jak zwykle:) Stary, każda kopiejka jest sentymentalnie na wagę złota jak wychodzi przy - 15... A z wczorajszych to znając kontekst naszej miejscówki to ta flaga turecka wydaje mi się ciekawym fantem". Może początek I WŚ, przeciwnicy Rosji Austria i Prusy były wszak sprzymierzone z Turcją? A może jakaś pamiątka po wojnie rosyjsko-tureckiej z 1828 (jak dobrze pamiętam)? Na zdjęciu nie widać, ale jeszcze nawet czerwony kolor się zachował. Będzie mnie to męczyć jak ktoś ID nie zrobi.

Napisano

ładnie przetrwała , mało o niej w necie wiem tylko że wprowadzona w 1942 ,ilości nadań i szczegółowej charakterystyki przyznawania nie znalazłem
pozdro>

Napisano
Chłopaki zostawcie coś dla mnie...Całe mazowieckie ogołocicie:) I jak rozumieć to: z ostatniego wypadu"? Teraz? W zmarzlinie?:) Pozdrawiam i oczywiście gratuluję. Ostatnio w ramach rozrywki przeglądnąłem sobie Wasze part 1 oraz part 2. Szacun...
Napisano
Dzisiaj Nasza Ekipa ma dzień edukacyjny, niestety bez mojego udziału, bo świąteczne porządki... Chłopaki zwiedzają Muzeum Wojska Polskiego. Założę się, że wyniosą jakieś siodło Napoleona i wrzucą na wątek:) hehe
Napisano
Wyro ta moneta pod datą 2009-12-01 09:42:16 jest ciekawa. Mam identyczną nawet w takim samym stanie :P Próbowałem oczyszczać ale nie wiele z tego wyszło ;)
Napisano

Najpierw wpadł Kadet z Pawłem888 i zostawił mi prezent (vide foto). Piękne stany szufladowe - bo i z szuflady:) Potem 2h w lesie na śniegu wspólnej zabawy w kopaninę.

Napisano

Dwa sygnowane guziki artyleryjskie. Ten oficerski, ale złocenia zostały tylko na spodzie. No i śliczny pierścionek - sreberko z... koralem? IDuję to tu: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=664268#978234

• 2 weeks later...
Napisano

To znalezisko jest z początku poprzedniego roku, ale dopiero dzięki wizytacji", którą przeprowadził u mnie w domu SZZ i doIDentyfikowaniu przez Petrelusa dowiedziałem się, że jest to jedno z moich najpiękniejszych znalezisk.

Jest to nabijka na munsztuk, najprawdopodobniej napoleoński (Napoleon I). Tego typu stylistyka występowała na guzikach szkół militarnych i na guzikach generalskich. Odnalazłem już kilka podobnych stylistycznie guzików i klamer napoleoński. Przepatrzyłem francuskie strony z nabijkami na munsztuki i takiej nabijki nie znalazłem więc się cieszę tym bardziej. Popularne były z cyframi pułkowymi, bez ozdób lub ze skrzyzowanymi armatami z granatem gorejącym. Także chyba ta nie należała do populares". W grę wchodzi być moze równiez hipoteza Totala o zrobieniu tego na zamówienie.

Na dniach dam przedmiot na ID na frankofońskiej stronie www.

Napisano

To srebrny krzyżyk z koszarów carskim. Znaleziony z Ralfim na wypadzie w największy śniegu ze złamanym kanarkiem, czyli chodziłem jak hokeista... i trafił się sygnał. bardzo sie ciesze z tego prawosławnego krzyżyka, bo dotąd miałem tylko miedź. Poza tym dla mnie to lokalizm.

Był błąd na ID. Ta punca to Nicholai Kemper - St. Petersburg 1898-1908. Próba srebra 84 AC (to AC - co to znaczy?).

Napisano
wygląda jak AC, a pewnie jest niedokładnie dobite AG - Argentum, czyli srebro :)

i faktycznie, masz rację Wyro - w ID pomyliły mi się linijki :)
poprawiłem już w ID, żeby nie wprowadzać w błąd innych

-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 16:02 09-01-2010
Napisano

Dzięki za pomoc z AG - męczyłoby mnie:)

A parę metrów dalej takie coś leżało, ale pewnie nie dojdziemy:( http://odkrywca.pl/blaszka,664777.html#664777

Napisano
Wyro, fajne logo, ale ta saperka wygląda jak szczotka do kibla, a poszukiwacz" niesie ją z widocznym obrzydzeniem:-) Przepraszam za wtrącenie, ale tak mi się skojarzyło, dorysuj mu porządnego fiskarsa, a nie to erło":-)
Napisano
no właśnie cała Warszawa kopie fiskarsami , ten poszukiwacz jakiś smutnawy może mu padła nowa terka z Vikinga ?
albo kupił baterie w Tesco?
bez urazy Wyro pomysł z logo 1-sza klasa !

naszywki na naszych kamo w lesie były by git ,jak byśmy spotkali Tonego nie musiałby chować się za drzewem
sorki za off topa
Napisano
może nie w temacie ale jestem z okolic warszawy i kopię fiskarsem i bardzo jestem z nie go zadowolony i terka już druga z wikinga i działa bez zarzutów,kurde może ja coś źle robię że smutny nie jestem???? i wykrywka mi działa??

A JUŻ WIEM baterie w Tesco muszę kupić tak?

Nic do was nie mam panowie macie super fanty i respekt dla was ale dajcie sobie już spokój z tym fiskarsem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie