Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Dzisiaj carskie koszary ciąg dalszy... Poza polomerskimi i łuskowymi sprawami wyszedł ładny naparstek, guzik jak na to miejsce nietypowy, bo mniejszy, bez armat i chyba był pozłacany oraz flaga, chyba Turcji.... Na IDentyfikacji jest lepsza fotka. Może pozostałość jakiegoś wojaka po wojnie rosyjsko-tureckiej? Ktoś może pomóc? Ewentualnie na te tereny kontekstem nachodzi czasami II wojna - inne rzeczy prawie nigdy.

Aha, i 1zł i 2zł... współczesne, pewnie zguba moja, Adka albo Arseona...:)

hehe, Ty jak zwykle:) Stary, każda kopiejka jest sentymentalnie na wagę złota jak wychodzi przy - 15... A z wczorajszych to znając kontekst naszej miejscówki to ta flaga turecka wydaje mi się ciekawym fantem". Może początek I WŚ, przeciwnicy Rosji Austria i Prusy były wszak sprzymierzone z Turcją? A może jakaś pamiątka po wojnie rosyjsko-tureckiej z 1828 (jak dobrze pamiętam)? Na zdjęciu nie widać, ale jeszcze nawet czerwony kolor się zachował. Będzie mnie to męczyć jak ktoś ID nie zrobi.

Dzisiaj Nasza Ekipa ma dzień edukacyjny, niestety bez mojego udziału, bo świąteczne porządki... Chłopaki zwiedzają Muzeum Wojska Polskiego. Założę się, że wyniosą jakieś siodło Napoleona i wrzucą na wątek:) hehe

• 2 weeks later...

To znalezisko jest z początku poprzedniego roku, ale dopiero dzięki wizytacji", którą przeprowadził u mnie w domu SZZ i doIDentyfikowaniu przez Petrelusa dowiedziałem się, że jest to jedno z moich najpiękniejszych znalezisk.

Jest to nabijka na munsztuk, najprawdopodobniej napoleoński (Napoleon I). Tego typu stylistyka występowała na guzikach szkół militarnych i na guzikach generalskich. Odnalazłem już kilka podobnych stylistycznie guzików i klamer napoleoński. Przepatrzyłem francuskie strony z nabijkami na munsztuki i takiej nabijki nie znalazłem więc się cieszę tym bardziej. Popularne były z cyframi pułkowymi, bez ozdób lub ze skrzyzowanymi armatami z granatem gorejącym. Także chyba ta nie należała do populares". W grę wchodzi być moze równiez hipoteza Totala o zrobieniu tego na zamówienie.

Na dniach dam przedmiot na ID na frankofońskiej stronie www.

To srebrny krzyżyk z koszarów carskim. Znaleziony z Ralfim na wypadzie w największy śniegu ze złamanym kanarkiem, czyli chodziłem jak hokeista... i trafił się sygnał. bardzo sie ciesze z tego prawosławnego krzyżyka, bo dotąd miałem tylko miedź. Poza tym dla mnie to lokalizm.

Był błąd na ID. Ta punca to Nicholai Kemper - St. Petersburg 1898-1908. Próba srebra 84 AC (to AC - co to znaczy?).

wygląda jak AC, a pewnie jest niedokładnie dobite AG - Argentum, czyli srebro :)

i faktycznie, masz rację Wyro - w ID pomyliły mi się linijki :)
poprawiłem już w ID, żeby nie wprowadzać w błąd innych

-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 16:02 09-01-2010

no właśnie cała Warszawa kopie fiskarsami , ten poszukiwacz jakiś smutnawy może mu padła nowa terka z Vikinga ?
albo kupił baterie w Tesco?
bez urazy Wyro pomysł z logo 1-sza klasa !

naszywki na naszych kamo w lesie były by git ,jak byśmy spotkali Tonego nie musiałby chować się za drzewem
sorki za off topa

może nie w temacie ale jestem z okolic warszawy i kopię fiskarsem i bardzo jestem z nie go zadowolony i terka już druga z wikinga i działa bez zarzutów,kurde może ja coś źle robię że smutny nie jestem???? i wykrywka mi działa??

A JUŻ WIEM baterie w Tesco muszę kupić tak?

Nic do was nie mam panowie macie super fanty i respekt dla was ale dajcie sobie już spokój z tym fiskarsem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie