emes Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 A ja sobie jakiś czas temu pozwoliłem na żarty o ratraku:)podziwiam wolę walki,ja niestety wymiękłem...dajcie vol 4,w końcu nowy sezon.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 a ta fotka to jakoś z Wyspami kanaryjskimi się kojarzy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 chłopaki - koniec OT, wracamy do tematu :)-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyro Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Tak, i zakładamy nowy wątek od nowych rzeczy. A Ci trzej na zdjęciu (a propos maila Tyfusa) to ja, Ralfi i kolega nasz z Mińska - nie mylić z autorami wątku:)Ave!Niebawem c.d.n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ralfi75 Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Mnie tam nie ma ja to zdjęcie robiłem Robert zakręciłeś się hi hiRafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2010 Ralfi a samowyzwalacza nie masz ,byłbyś na historycznej fotce zlotu kanarów :)tak swoją drogą zazdroszczę wam atmosferki tego grilla kiełbasek i herbatki z termosu, na takim mrozie to super frajdanam nigdy jakoś nie udało się czegoś takiego sklecićpozdro> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 nie odzywam się w waszym wątku bo poczułem się odrzucony :):(ale jak nie przyjdzie w końcu odwilż to biorę się do roboty jak robert :) kanarki górą !!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 Panowie nie generujmy rozmów w watku o odkryciach prosze, wiem ze zima i sie nudzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 d o k ł a d n i e :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 jeszcze jedna znajdka z grudnia ,przechodziła długi proces rozruszająco-konserwacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Piękna rzecz, powtórzę to, co już napisdałem Ci w mailu: Wykopałeś moim zdaniem pióro do rysunków technicznych, używane również do pisania np. po mapach i celuloidowych arkuszach nakładanych na mapy. Pióro jest produkcji niemieckiej, w typowym dla lat 30-ych wykonaniu - korpus wykonany z grubego celuloidu, który niestety po latach w ziemi robi się kruchy i delikatny. Napełniane za pomoca tłoczka. Marka mniej znana, topowymi producentami byli wówczas Pelikan, Kaweco i Soennecken, to jest nieco tańsza produkcja, ale trzymająca przyzwoity poziom estetyczny. Na pewno przedmiot zdobyczny, dla przecietnego Rosjanina pióro lub długopis były dobrami luksusowymi, polowali" na nie tak samo, jak na zegarki. Jeszcze raz serdecznie gratuluję znaleziska! Akurat stare pióra to moja poboczna" mania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 materiał w pełni ozszczepialny" ,wkład także wychodzi zdziwienie było po zdjęciu skuwki że nie jest to stalówka tylko końcówka jak w cienkopisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 końcówka z gwintem jest z plexi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 Böhler tintenschreiber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 To nie pleksi, tylko celuloid. Tintenschreiber to pisak atramentowy", można to bardziej współcześnie przetłumaczyć jako cienkopis atramentowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Takie cienkopisy w latach 30-tych i 40-tych robiła też firma National. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 Wielkie dzięki Danielu ! ,rozmineliśmy się postami, profesjonalna identyfikacja a miałem dawać na id ,już nie muszę ...Tak podejrzewałem że pochodzenie może być sztabowo-kreślarskie ,choć to nie przesądzone że pierwotnym właścicielem był niemiecki oficer sztabowy ale oficer jako taki raczej pewne.W tym twierdzeniu upewnił mnie dopiero Piotrek Pni i Ty Danielu .dzięki za pomoc pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Dla Otlicznowo Minomiotczika" taki przyrząd do kreślenia pozycji i współrzędnych na mapach również był niezwykle przydatny. Jak widzisz wszystko zgadza się z kontekstem, niepiśmienny pospolity piechur raczej nie nosiłby pióra w tobołku. Co innego wzorowy moździerzysta, odznaczony medalem Sławy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 te przedmioty co wymienił Danieloff pochodzą z samotnego, zagubionego w epoce cerato-skajowego etui stąd ten kontekstpozdro> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 27 Styczeń 2010 Share Napisano 27 Styczeń 2010 Jeszcze w kwestii tego pióra - do pisania po celuloidowych nakładkach na mapy stosowano raczej rapitografy (tutaj przodowała marka Faber z serii Castell), a znaleziony przez Ciebie tintenschreiber służył raczej do rysunków technicznych, to tak tylko dla formalności, bo poprzednio sie ozpędziłem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 27 Styczeń 2010 Share Napisano 27 Styczeń 2010 Arseon - następnym razem dostaniesz po łapkach :)-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.