Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ralfi a samowyzwalacza nie masz ,byłbyś na historycznej fotce zlotu kanarów :)
tak swoją drogą zazdroszczę wam atmosferki tego grilla kiełbasek i herbatki z termosu, na takim mrozie to super frajda
nam nigdy jakoś nie udało się czegoś takiego sklecić
pozdro>

Piękna rzecz, powtórzę to, co już napisdałem Ci w mailu: Wykopałeś moim zdaniem pióro do rysunków technicznych, używane również do pisania np. po mapach i celuloidowych arkuszach nakładanych na mapy. Pióro jest produkcji niemieckiej, w typowym dla lat 30-ych wykonaniu - korpus wykonany z grubego celuloidu, który niestety po latach w ziemi robi się kruchy i delikatny. Napełniane za pomoca tłoczka. Marka mniej znana, topowymi producentami byli wówczas Pelikan, Kaweco i Soennecken, to jest nieco tańsza produkcja, ale trzymająca przyzwoity poziom estetyczny. Na pewno przedmiot zdobyczny, dla przecietnego Rosjanina pióro lub długopis były dobrami luksusowymi, polowali" na nie tak samo, jak na zegarki. Jeszcze raz serdecznie gratuluję znaleziska! Akurat stare pióra to moja poboczna" mania.

Wielkie dzięki Danielu ! ,rozmineliśmy się postami, profesjonalna identyfikacja a miałem dawać na id ,już nie muszę ...
Tak podejrzewałem że pochodzenie może być sztabowo-kreślarskie ,choć to nie przesądzone że pierwotnym właścicielem był niemiecki oficer sztabowy ale oficer jako taki raczej pewne.
W tym twierdzeniu upewnił mnie dopiero Piotrek Pni i Ty Danielu .
dzięki za pomoc pozdrawiam !

Dla Otlicznowo Minomiotczika" taki przyrząd do kreślenia pozycji i współrzędnych na mapach również był niezwykle przydatny. Jak widzisz wszystko zgadza się z kontekstem, niepiśmienny pospolity piechur raczej nie nosiłby pióra w tobołku. Co innego wzorowy moździerzysta, odznaczony medalem Sławy.

Jeszcze w kwestii tego pióra - do pisania po celuloidowych nakładkach na mapy stosowano raczej rapitografy (tutaj przodowała marka Faber z serii Castell), a znaleziony przez Ciebie tintenschreiber służył raczej do rysunków technicznych, to tak tylko dla formalności, bo poprzednio sie ozpędziłem".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie