AKMS Napisano 15 Październik 2009 Autor Napisano 15 Październik 2009 Informacja ze strony internetowej wydawcy: Książka "Pancerne boje września jest kolejną pracą Rajmunda Szubańskiego poruszającą temat działań polskich jednostek pancernych walczących z Niemcami i Sowietami we wrześniu 1939 r. Praca przedstawia krótki zarys powstania jednostek pancernych w Wojsku Polskim do 1939 r., ich wyposażenie i organizację. Głównym tematem jest chronologiczny opis działań polskich oddziałów pancernych opraty w dużej mierze na dotychczas nie publikowanych relacjach oficerów i podoficerów, które zostały zgromadzone w Instytucie Polskim i Muzeum Sikorskiego i pozostawały dla czytelników w Polsce niedostępne. Format: 185x230mm, 222 strony, oprawa miękka lakierowana, kilkadziesiąt fotografii, w tym część publikowana po raz pierwszy. Wydawnictwo: ZP Grupa Sp. z o.o."Zacząłem czytać i stwierdzam, że świetna rzecz: przyjemnie napisana i zawiera mnóstwo fotografii sprzętu pancernego (od TKS po pociągi pancerne). Szczerze polecam.http://www.odk.pl/pancerne-boje-wrzesnia,9225.html
Martian Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Dużo zmian w stosunku do Polska broń pancerna w 1939 roku" tegoż autora?
bolas Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Kiedyś książek o 1939 było jak na lekarstwo ... teraz jest ich tyle, że człowiek normalnie nie wyrabia z czytaniem, nawet jak go nie stać, żeby kupował wszystkie nowości ;)
AKMS Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Nie czytałem Polskiej broni pancernej", więc ciężko mi jest ocenić. Tu jednak, autor skoncentrował się głównie na potyczkach z jej użyciem (opisanych w bardzo przystępny sposób).
Martian Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Tamta to typowa analiza prawie dzień po dniu i jednostka po jednostce. Również polecam bo mimo takiej analitycznej formy dobrze się czyta a nadto nie tchnie za bardzo czasami w których została wydana...Dzięki za info bo w księgarniach chyba by trudno wypatrzeć.
Dziadkus Napisano 17 Październik 2009 Napisano 17 Październik 2009 BOLAS - a na jakiej podstawie sądzisz,że ksiazek o Wrześniu'39 było mało?
dzieci3 Napisano 17 Październik 2009 Napisano 17 Październik 2009 Witam,w mojej osobistej biblioteczce istnieje mało niestety tylko 36 pozycji które dotyczą Września 39.Niestety mam na wyposażeniu 70% pozycji z przed 1989.Niestety dane mi było żyć w tym czasie.Niestety wersja po 1989 nie tchnie również nowymi czasami,o które się starałem.Niestety skutecznie.Niestety kol.dars dzieli Nas różnica wieku a nie nicku.Niestety Pzdr.
Martian Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 Niestety kol. Dzieci3 dzisiaj wielu uważa, że pozycje wydane przed 1989 są bezwartościowe i trzeba na siłę wymyślić i napisać coś zupełnie nowego prawie odwrotnego, a dygresja moja (o tamtych czasach) wynika stąd, że było jednak wiele pozycji okraszonych jednoznacznie wytycznymi tamtego systemu o przedstawianiu wszystkiego co przed 1945 w sposób jednoznacznie oczerniający... Niestety taki trend (może trąd)w pisarstwie tak wtedy jak i dziś - wańka wstańka.....Stety, że w tamtych czasach spędziłem tylko dzieciństwo i młodość, czyli jak na dzień dzisiejszy równo połowę życia... Niestety oprócz nicku dzieli nas jeszcze różnica kartek...;)))Pozdrawiam
mario69 Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 Witam, książek o wrzesniu 39, napisanych przed 1989 rokiem było całkiem sporo. Wychowałem się na nich i od nich zaraziłem się pasją historyczną". Macie Panowie obaj rację, ksiązki były dobre i złe tak jak obecnie, czy było ich za mało - nie sądzę, szczególnie sporo wydawnictw ukazało się po 1968r. Pamiętajmy, że wtedy cenzura nie pozwalła pisać swobodnie i dobrego autora wyróżniała umiejętność chowania między wierszami ważnych treści a uważny czytelnik miał przyjemność gdy je odnalazł i zrozumiał!Pozdrawiam
Czlowieksniegu Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 Myślisz, że dzieci3 żałują tej różnicy, ewentualnie powinien zacząć Cię gonić?A co do książek ( nie tylko o broni pancernej ) wydanych przed '89.Różnic poza zgodnością z przewodnią linią partii jest więcej. Faktem jest, że wielu tematów nie wolno było poruszać lub nie było merytorycznych uzasadnień ( vide dostęp do źródeł zachodnich ). Jednak odnoszę wrażenie, że dostępność książek dla szarego czytelnika była o wiele większa ( choć sam mam sporo pozycji sprzedawanych spod lady i po znajomości ). Powód był bardzo prosty- cena. Dziś, gdybym chciał kupić wszystkie interesujące mnie pozycje bez szóstki" w lotto nie ruszę z miejsca...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:34 19-10-2009
damian. Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Nie widziałem jeszcze tej pozycji. Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji czy jest coś o Seroczynie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.