Bocian Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 Zbieranie, kolekcjonowanie, dokumentowanie, katalogowanie, fotografowanie a w jaki sposób to sobie organizujecie?Czy używacie programów, arkuszy kalkulacyjnych, baz danych?W jaki sposób radzicie sobie z ogarnięciem swojej kolekcji?Pytania są wyjątkowo tendencyjne bo mają na celu zebranie informacji o programie idealnym, pozwalającym elastycznie na zorganizowanie swoich zbiorów. :)Znam dosyć dobrze rynek takich programów i chciałbym z nich wyłuskać najlepsze cechy. Chętnie poznam również pomysły lub propozycje na ciekawe funkcjonalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Ja mam skatalogowane tylko fotki fantów z wypadów tj. folder Poszukiwania i tam podfoldery poszukiwania data", itd.Reszty nie kataloguje, bo na razie mało tego jest.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 ja mam w zwykłym Excelu - szału może nie ma, ale na bazę danych wystarczy.Monetki - fotka awersu, rewersu i wszystkie dane jakie można zdobyć (metal, waga, średnica, nakład)Guziki - j.w. + dane, jeżeli są z netu, bądź z ID naszego forum :)Pozostałe fanty - j.w.wszystko podzielone na kategorie, państwa itp.i to na tyle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz_w Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Witam.Mam kilka zbiorów, ale najdokładniej skatalogowałem pocztówki. Użyłem accessa - nr porządkowy, miejscowość, tytuł pocztówki, wydawca, rok wydania, stan, nr albumu w którym się znajduje i hiperłącze do katalogu ze skanami - awers i rewers. Więcej danych nie potrzebuję, przynajmniej do pocztówek.Grześ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 Witam!Szczerze mówiąc to nigdy mi nic takiego nie było przydatne... Chociaż np. teraz gubię się już czasem przy orłach. Głównie przy kupnie nowych egzemplarzy, gdzie nie pamiętam pewnych szczegółów.Jednak na dobra sprawę miło jest coś odkryć na nowo. Dziś otwieram szafę w poszukiwaniu kilku szmat i miłe zaskoczenie ile dobra tam mam :-)))Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Również w Excelu. Dodatkowo w zeszycie wrysowane kółka z oznaczeniami z każdej łuski - ale to element" podręczny np na giełdy, wyjazdy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 ja także w Excelu, jak coś z fotką to w wordzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slav76 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Witam Jak narazie do katalogowania łusek i ich serii Excel jak kolekcja sie powiększy pomyślę o jakimś programie katalogowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papi Napisano 3 Październik 2009 Share Napisano 3 Październik 2009 ja po prostu mam folder wykopki a w nim podfoldery np.(monetki, biżuteria,medale,klamry, odznaczenia, programy do wykrywki , mapy ip. ) i tam pod zdjęciami tak dokładny opis jaki mi sie udało zdobyć np.(trojak lub szóstak pruski, fryderyk wielki XVIIIw )pozdrawiam papi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 3 Październik 2009 Share Napisano 3 Październik 2009 Równo rok temu zdechł ten temat.http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=628788#629955 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 5 Październik 2009 Autor Share Napisano 5 Październik 2009 Tak znam ten wątek. Czyli wynika z tego że większość stosuje proste narzędzia jak excel lub ręczna robota :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Excell, podfoldery w katalogach Windowsa , a do przeglądania i obróbki zdjęć ACDSee Pro - bardzo proste i łatwe w obsłudze narzędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.