Skocz do zawartości

Jakich programów używamy do ogarnięcia naszych kolekcji?

Bocian

Rekomendowane odpowiedzi

Zbieranie, kolekcjonowanie, dokumentowanie, katalogowanie, fotografowanie a w jaki sposób to sobie organizujecie?
Czy używacie programów, arkuszy kalkulacyjnych, baz danych?

W jaki sposób radzicie sobie z ogarnięciem swojej kolekcji?

Pytania są wyjątkowo tendencyjne bo mają na celu zebranie informacji o programie idealnym, pozwalającym elastycznie na zorganizowanie swoich zbiorów. :)

Znam dosyć dobrze rynek takich programów i chciałbym z nich wyłuskać najlepsze cechy. Chętnie poznam również pomysły lub propozycje na ciekawe funkcjonalności.

ja mam w zwykłym Excelu - szału może nie ma, ale na bazę danych wystarczy.
Monetki - fotka awersu, rewersu i wszystkie dane jakie można zdobyć (metal, waga, średnica, nakład)
Guziki - j.w. + dane, jeżeli są z netu, bądź z ID naszego forum :)
Pozostałe fanty - j.w.

wszystko podzielone na kategorie, państwa itp.

i to na tyle :)

Witam.
Mam kilka zbiorów, ale najdokładniej skatalogowałem pocztówki. Użyłem accessa - nr porządkowy, miejscowość, tytuł pocztówki, wydawca, rok wydania, stan, nr albumu w którym się znajduje i hiperłącze do katalogu ze skanami - awers i rewers. Więcej danych nie potrzebuję, przynajmniej do pocztówek.

Grześ.

Witam!

Szczerze mówiąc to nigdy mi nic takiego nie było przydatne... Chociaż np. teraz gubię się już czasem przy orłach. Głównie przy kupnie nowych egzemplarzy, gdzie nie pamiętam pewnych szczegółów.

Jednak na dobra sprawę miło jest coś odkryć na nowo. Dziś otwieram szafę w poszukiwaniu kilku szmat i miłe zaskoczenie ile dobra tam mam :-)))

Pozdrawiam, Łukasz

ja po prostu mam folder wykopki a w nim podfoldery np.(monetki, biżuteria,medale,klamry, odznaczenia, programy do wykrywki , mapy ip. ) i tam pod zdjęciami tak dokładny opis jaki mi sie udało zdobyć np.(trojak lub szóstak pruski, fryderyk wielki XVIIIw )
pozdrawiam papi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie