FAGIL Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 mam pytanie czy zakaz wjazdu do lasu obowiazuje takrze w granicach administracyjnych miast bez zadnych znakow zakazu czy tylko po za nimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 przepraszam mialo byc w towarzyskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 raczej tak, ale cóż jest bardziej przyjemne niż podejście do miejscówki 15km bo nic bliżej nie podjeżdża(autobus) lub nie można dojechać samochodem(szlabany itp) a rowerem nie można bo jak go skitrać do autobusu? bezcenne hehehePZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 najbardziej smieszy mnie to, ze lesnikom wolno jezdzic po rezerwatach, a ludziom nawet do zwyklej samosiejki nikt nie da wjechac, chocby po to aby przejechac na druga strone lasu..pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Witam,z tym zakazem to jest tak.Po duktach można śmiało przejechać tylko trzeba wiedzieć która z dróg jest udostępniona do przejazdu.Podobno są takie turystyczne mapy na których jest to zaznaczone.Natomiast zatrzymanie pojazdu przy dukcie już niestety jest traktowane jako wykroczenie czyli wjazd który kosztuje 500.Niedawno byłem uświadamiany przez SL,skończyło się na pouczeniu.Na szczęście sprzętu nie widzieli bo szukali klocków czy nie mam w aucie.Mogło byc gorzej.Niemniej jednak w naszych lasach musimy to respektować,gdyż mamy silnie nawiedzonych strażników ob/leśnych/.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Z netu- zabrania się wjazdu pojazdem silnikowym zaprzęgowym(samochodem, ciągnikiem, motocyklem, motorowerem czy też popularnym quadem) a także pojazdem zaprzęgowtm do lasu. Zakaz nie dotyczy jazdy drogą publiczną prowadzącą przez las lub drogą, duktem leśnym, który jest oznakowany drogowskazem jako dojazd do miejscowości lub obiektu usytuowanego przy tej drodze/dukcie leśnym.Zakaz powyższy wynika z zapisu art. 161 Kodeksu Wykroczeń i jest zagrożony mandatem do 500 zł lub karą grzywny do 5 000 zł wymierzonej przez sąd grodzki.Mandat za to wykroczenie mają prawo nałożyć Strażnicy Miejscy, ale także funkcjonariusze Straży Leśnej i Policji"Też mnie denerwuje nadrabianie kilometrażu z przysłowiowego uta" ale gdyby było wolno to sądząc po naszym narodzie rozjeździli by lasy lepiej niż wojsko poligony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Zdecydowanie jak powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 panowie mi chodzi dokladnie o las w granicach miasta a nie o zwykle lasy to wiadomo czy w granicach miasta obowiazuja przepisy lesne czy miejskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Lasy miejskie podlegają tym samym przepisom, co lasy państwowe.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 30 Wrzesień 2009 Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Mnie boli samo przejechanie duktem, nie jestem fanem obstawiania lasu autami i organizowania autostrad przez lasy..Nie mniej jednak są drogi które smialo mogly by posluzyc jako skrót do miejscowosci, a często zakaz jest tam nieuzasadniony.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 4 Październik 2009 Share Napisano 4 Październik 2009 8total4 - zgadza się z Tobą - problem leży gdzie indziej LP często chcą oddać jakąś drogę gminie- i co gmina broni się nogami i rękoma - bo musi wtedy ją utrzymywać, dbać o nią itp. A tak droga jest leśna". Więc lepiej głowę w piach i problemu niet. Kolega walczy od 6 lat z gminą o przekazanie drogi - oficjalnie z wsi do wsi trzeba jechać 10 km - przez las 1km. I póki nie ma przekazania SL nie ma innej możliwości jak karanie wszystkich którzy jeżdżą przez las - bo jest to droga wewnętrzna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.