Skocz do zawartości

guzik z korona

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
korona nie-adekwatna dla godła KK..
produkcja jak najbardziej może być Munchheimer'a, nie mniej jednak to proweniencja pruska...

ja osobiscie nie mam pomysłu na ten guzik.
pozdrawiam.
Napisano
Guziki z takimi obwódkami były stosowane w księstwie i królestwie, nie widziałem takich pruskich co nie oznacza, że jakaś partia mogła być produkowana przez Zygmunta dla odbiorcy w Prusach. Car także był królem polskim więc może to coś z początków K.K Korony pruska i polska są prakt. identyczne i tu jest problem... niemniej z tego okresu...
Pozdrawiam również
Napisano
podczas KK uzywano korony o proweniencji rosyjskiej, właściwie bardziej wyglądającej jak mitra książęca.
jeżeli Autor wstawi dokladne foto sygnatury, to z pewnością będzie dało się określic ramy czasowe produkcji guzika.

Korona śmiało mogła być użyta w każdym landzie, nie tylko w samych Prusach (chodzi generalnie o wpływy).
pozdro.
Napisano
niestery napisy na guziku sa zbyt zatarte kombinowalem porownujac korony , jest prawie identyczna z korona pruska na guzikach wojskowych zolnierskich z I wojny . Dziwi mnie tylko krztalt guzika wielkosc jest tak jak guzikow dystynkcyjnych pzdr
Napisano
ja mysle ze guzik nie jest młodszy niz 1840r.
mozliwe ze wykonany na zlecenie pruskie, korona państwowa oznaczac mogla bliska sluzbe (np. królewstka) lub urzednika panstwowego.
Raczej nie jest to wojskowy guzik.

pozdrawiam.
Napisano
ale sygnatura wlasnie wyklucza ten okres.
jest typowa dla produkcji Munchheimera z początku KK.
W czasach XW i wczesnego KK, uzywano sygnatury owalnej.
Taka forma powstala mysle na przełomie 1815 i 1816r.
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie