obert8 Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Napisano 28 Wrzesień 2009 guziczek z korona jakby pruska ale jakis dziwny
Graudenz 18 Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 kolego jak możesz przepisz producenta, ułatwi to identyfikację.
Martian Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Prawdopodobnie Królestwo Kongresowe Zygmunt Munchheimer. Ale z z samą koroną jeszcze nie spotkałem.
8total4 Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 korona nie-adekwatna dla godła KK..produkcja jak najbardziej może być Munchheimer'a, nie mniej jednak to proweniencja pruska...ja osobiscie nie mam pomysłu na ten guzik.pozdrawiam.
Martian Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 Guziki z takimi obwódkami były stosowane w księstwie i królestwie, nie widziałem takich pruskich co nie oznacza, że jakaś partia mogła być produkowana przez Zygmunta dla odbiorcy w Prusach. Car także był królem polskim więc może to coś z początków K.K Korony pruska i polska są prakt. identyczne i tu jest problem... niemniej z tego okresu...Pozdrawiam również
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 podczas KK uzywano korony o proweniencji rosyjskiej, właściwie bardziej wyglądającej jak mitra książęca.jeżeli Autor wstawi dokladne foto sygnatury, to z pewnością będzie dało się określic ramy czasowe produkcji guzika.Korona śmiało mogła być użyta w każdym landzie, nie tylko w samych Prusach (chodzi generalnie o wpływy).pozdro.
obert8 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 niestery napisy na guziku sa zbyt zatarte kombinowalem porownujac korony , jest prawie identyczna z korona pruska na guzikach wojskowych zolnierskich z I wojny . Dziwi mnie tylko krztalt guzika wielkosc jest tak jak guzikow dystynkcyjnych pzdr
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 ja mysle ze guzik nie jest młodszy niz 1840r.mozliwe ze wykonany na zlecenie pruskie, korona państwowa oznaczac mogla bliska sluzbe (np. królewstka) lub urzednika panstwowego.Raczej nie jest to wojskowy guzik.pozdrawiam.
abcd Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 Może Księstwo Warszawskie,korona identyczna.
8total4 Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 ale sygnatura wlasnie wyklucza ten okres.jest typowa dla produkcji Munchheimera z początku KK.W czasach XW i wczesnego KK, uzywano sygnatury owalnej.Taka forma powstala mysle na przełomie 1815 i 1816r.pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.