Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka, wpinka z Dołka".

Raned

Pytanie

Napisano

Kolega wrobelss założył wątek o tej arcyciekawej odznace i bezceremonialnie wylądował w Dołku", nie powiem aby mi się to podobało, ale regulaminy są po to... by je trochę naginać.
Drugi egzemplarz jest więc w dołku, trzeci znalazł mój kolega. może ktoś rozwikła tę zagadkę?
Mosiądz, 31×20 mm, z tyłu ślady złocenia, nie wiem jak była przypinana.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega wrobelss założył wątek o tej arcyciekawej odznace i bezceremonialnie wylądował w Dołku", nie powiem aby mi się to podobało, ale regulaminy są po to... by je trochę naginać.
Drugi egzemplarz jest więc w dołku, trzeci znalazł mój kolega. może ktoś rozwikła tę zagadkę?
Mosiądz, 31×20 mm, z tyłu ślady złocenia, nie wiem jak była przypinana.

Napisano
napisałem że nie jest ardzo"stare
a zatem może być stare rochę"..

Widać technikę wykonania odpowiednią dla danego czasu, wiec nie wiem nad czym tu się rozwodzić.

abcd podał chyba najlepszy trop.

pozdro.
Napisano
Wątek Kolegi wrobelss wyladowal w dolku bo to nie pierwszy raz, kiedy regulamin jest ignorowany przez Niego...

To jest motyw podkowy owiniętej pasem lub naszyjnikiem (rzemieniem).
Trójlistne zakończenie sugeruje nawiązanie do dawnych okuć końcówek pasa.

Motyw podkowy tak jak czterolistnej koniczynki, jest znany i używany od lat jako symbol szczęścia.
W tym wypadku węzeł pasa lub naszyjnika, dołożony jest zapewne w celach ozdobnych..

Forma - wpinka lub wisiorek..

Nie mam pomysłu jak to datować, ale nie wygląda na bardzo stare..

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie