bartekl23 Napisano 26 Luty 2004 Autor Napisano 26 Luty 2004 Witam!Mam krótkie owijacze polskie (replikja) za cholerę nie mogę ich dobrze zawiązać. Od biedy będzie, ale jak przyglądam się fotą z Bzury, to mam łzy w oczach :-) jak do cholery Wy to robicie?Bartek
Moose Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Ja nie potrafiłem i do dziś nie potrafię, jestem totalnym mańkutem :-)Dlatego przeniosłem się do formacji używającej butów półwysokich.Podejrzewam, że informacji udzielą Ci koledzy z GRH Cytadela" - oni są w tym świetni :-)PozdrawiamAdam
michalmiazga Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 WitamSkoro Cytadela" zostałe wywołana to bardzo prosze:1. położyć koniec owijacza (ten bez bez tasiemek) w miejscu na bucie gdzie znajduje się węzeł sznurowadeł.2. Owijać owijaczem nogę przechodząc powoli coraz wyżej i obejmując odpowiednio złożone na bok spodnie. Łącznie szerokość całego owijacza na nodze powinna wynosić jakieś 10 - 12 cm3. Gdy cały owijacz jest już owinięty i pozostają tylko tasiemki należy je rozdzielić i jedną owinąć w lewo, a drugą w prawo wokół nogi. Tasiemki należy zawiązać takim samym węzłem jak sznurowadła w bucie i węzeł schować pod owijacz. 4. teraz powinno być okOwijacze najlepiej wiązać przy mocno zgiętym kolanie tak by spodnie odpowiednio się ułożyły. Czy te wyjaśnienia coś wyjaśniły?Generalnie jest to niezbyt trudne. Schody zaczynają się dopiero przy długim owijaczu.
michalczewski Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Bartek zalatw sobie opinacze" 2 albo 3 guzikowe :)
mietek Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Skąd takowe na guziki? Mi też to wiązanie się nie uśmiecha.
Moose Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Tylko, że opinacze na guziki były używane tylko przy mundurze drelichowym.Zresztą w 1939 roku w powszechnym użyciu były jeszcze spodnie wz.19, które wymagały długich owijaczy. A zawiązać te to prawdziwa sztuka.PozdrawiamAdam
Chudzin Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Sztuka zawiązać, i to ładnie! Mi się częściowo udao, ale są lepsi. A krótkie owijki się bardzo dobrze sprawują. I są o wiele bardziej klimatyczne niż opinacze.
polsmol Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 bartekl23Spróbuj założyć długie owijacze a docenisz łatwość zakładania krótkich owijek ;-)
bartekl23 Napisano 27 Luty 2004 Autor Napisano 27 Luty 2004 ok, dzięki, trochę to pomogło :-) gdzie można dostać guzikowe owijacze?
polsmol Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Są dostępne w kompletach razem z mundurami letnimi, drelichowymi ;-)
mietek Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Właściwie, naiwne pytanie: Po co były te owijacze, opinacze itp. Jakiś czas używałem opinaczy ww2 brytyjskich i zbytniego pożytku z nich nie było, no może kleszcze w buty nie właziły. Prawie wszystkie armie namiętnie ich używały w różnych odmianch w ww2.
polsmol Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Chdzi zapewen o odizolowanie nogi i stopy żołnierza od środowiska zewnętrzengo tzn. pyłu, kamienie lub innych rzeczy które mogły dostać się np do buta (woda?) i szkodzić żołnierzowi tak w marszu jak i w boju np. podczas czołgania się.
Chudzin Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 I nogawki się mniej brudzą, całkiem praktyczna rzecz.
bartekl23 Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 fakt :-), bo jak kamień wojakowi wpadł do buta, to musiał wyciągać i opóźniał marsz :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.