Skocz do zawartości

polska torba na maskę wz.32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!

mam pytanie, czy polskie torby wz.32 były importowane z Włoch? Jeżeli nie to ja mam taką z instrukcją w języku matematyków :-) Jak to wyjaśnić?

Napisano
Nie Wloska lecz Rumunska ;-) Tak,tak Panowie nasze torby i maski WSR byly produkowane na licencji w Rumunii przez firme SAROGAZ.

Napisano
Ooo, to może być teraz kłopot z rozróżnieniem.
Pozdrawiam
Napisano
Nie wiem zbyt wiele o armii rumuńskiej ale widziałem zdjęcie na krórym żołnierz rumuński jest wyposarzony w aszą" torbę. Zdjęcie wykonano na froncie wschodnim.
Napisano
Żołnierze rumuńscy używali polskich toreb na maskępegaz, ładownice mieli produkcji czechosłowackiej, bluzę mundurową kroju własnego, aczkolwiek podobną do bluz armii Polskiej i Czeskiej no i do tego charakterystyczną czapkę i hełm :-)

Mam gdzieś parę zdjęć - jak je zeskanuje to wrzuce je na stronkę.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
Czy jednak był to standardowy element, czyli cała armia je miała, czy tylko były to torby przejęte od Polaków?
A jak wyglądały czeskie ładownice (kolor)?
Napisano
Czyli po torby trzeba jechać do Rumunii:
http://www.worldwar2.ro/foto/?id=253&area=31&category=Uniforme&language=en
A i saperki mieli tak na oko jak nasze, czyli bazujace na autryjackiej.
Napisano
Wyczytałem na forum rumuńskim, Rumuni skopiowali nasz wzór i wprowadzili u siebie.
Tak więc torba na fotkach może być nie Polska, a Rumuńska.
Napisano
Czy ten Romanieninfanterist ma też polskiego mausera?
Pozdro
Napisano
Do Rumunii pojechalo po 1939 mnustwo polskiego sprzetu. Bron, samoloty, wyposazenie itd. Z wyposazenia to poslskie trzewiki, maski, chlebaki, owijacze, ladownice, saperki, mundury, spodnie itd. Zreszta armia rumunska uzywala sprzetu z calej europy zajetej przez niemcow.
Napisano
W uzupełnieniu swojej poprzedniej wypowiedzi:
Na polskiej torbie powinny być oznaczenia:
WZ. 32 / skrót od długa DŁ" lub krótka (jaki?)
(litera oznaczajaca rozmiar)
W.W.S.P.
rzymskie cyfry oznaczające miesiąc i dwie ostatnie cyfry roku produkcji
liczba

Napisano
Sorry,za kolejny uzupełniający post - ale poprzednich nie mogę zmienić.
Układ graficzny instrukcji jest taki sam jak na maskach polskich - tylko język inny. Patrząc na fotkę wydaje mi się, że przed 32 jest jednak M" a nie WZ". Czyli zaryzykowałbym stwierdzenie, że jednak jest to maska produkowana na zamówienie Rumunii w Polsce.

Napisano
istotnie jest to M. ciesze się, że w końcu dowiedziałem się coś o tej torbie. pozostaje jednak niedosyt, że to nie polska :-( cieszę się, że chociaż produkowana w Polsce

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie