szczurek_1979 Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 tiaaa... ja Cię mogę zawieźć a i w poszukiwaniach pomogę ;)
s_boj Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 a kopał ktoś w Radecznicy i okolicach? mocno zryty teren?
dzieci3 Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 Kolega popasał" na polach w Podlesiu.Całkiem sporo monet mu wyskoczyło.Pzdr.
nazgul Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 Cóż to za kolega popasał po polach podlesia
nazgul Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 Na polach w okolicy radecznicy jest od zatrzęsienia kulek szrapnelowych,łusek,czasem tam śmigam bo kobitkę mam z zaporza ,pozdro dla wszystkich.
Blitzkrieg Napisano 23 Listopad 2011 Napisano 23 Listopad 2011 Okolice Radecznicy trzepane, wiem od autochtonów. Kiedyś zdarzyło mi pracować w okolicy i ludzie mówią że chodzą z detektorami(również przyjezdni).
nazgul Napisano 23 Listopad 2011 Napisano 23 Listopad 2011 chodzą bo dwóch tubylców ma wykrywacze,z czego jeden wyjechał,a drugi chodzi z samoróbką,do tego okolice radecznicy pojęcie względne,mamy kompleks leśny łysiec ,gdzie był 4 fort AK,zapory ,małe doły duże doły no i do tego przebiegała przez zaporze linia okopów z 1 wojny,potyczka lub bitwa w okolicach wólki czernięcińskiej w wyniku której została spalona prawie cała wieś ,do tego koścół w zaporzu którego już nie ma a zosteł rozebrany na przełomie 17 wieku,niedaleko ruiny starego kościoła ,pozostałość po jednym z grodów czerwieńskich(stanowisko archeologiczne) las dębniak,las zaburski,na sąsiedniej wsi była cerkiew prawosławna ,długo by można by się jeszcze rozpisywać ,a i od pewnego czasu jest jeden przyjezdny z lbn bo nawet dał ogłoszenie w miejscowym sklepie o skupie monet.3ymts się .
policemayster Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Witam, szukam Pana którego spotkałem z HS-3 w lesie w okolicach Klekacza. Mam sprawe.
edelmano Napisano 25 Grudzień 2011 Napisano 25 Grudzień 2011 Wesołych świat oraz szampańskiej zabawy w nadchadzącym nowym roku pozdrawiam
Radian83 Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 witam Panowie jestem nowy na forum ale w temacie to się kręcę po terenie z różnymi efektami, widzę że wątek troszkę podupadł ja sezon otworzyłem z takim oto wynikiem
Radian83 Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Sezon otwarty takie coś szkoda że bez wkładu
stock84 Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Witaj.Prusak wz 1848.W jakich okoliach szukasz?
policemayster Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 No widzisz, te wkłady zawsze sie gdzieś gubią. Gratuluje
Radian83 Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Panowie kopie ktoś może w Barchaczowie? mam sprawę.
widelczyk Napisano 19 Luty 2012 Napisano 19 Luty 2012 Ja kilka razy w roku bywam tam Radian83 a o co chodzi ?
Radian83 Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 w zasadzie to moje pytanie odnośnie barchaczowa nie jest aktualne w pełnym wymiarze jeden z Kolegów naświetlił mi temat. Może Panowie jakieś ciekawsze wyniki na tym terenie macie bo jeśli chodzi o mnie to kilka razy odwiedziłem las bródek i las barchaczowski planuję jeszcze tam pochodzić bo mam blisko z Zamościa ale na razie bez rewelacji, od metra odłamków różnego kalibru, kilka łusek...i takie tam doperele
Radian83 Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Tak z innej beczki czytał ktoś może? warto zakupić??http://merlin.pl/Wrzesien-1939-roku-na-Zamojszczyznie_Wojciech-Bialasiewicz/browse/product/1,932844.html?place=suggest
typo Napisano 20 Luty 2012 Napisano 20 Luty 2012 Wrzesień 1939 str 273 ...17 IX przesuwające się przez Zamojszczyznę oddziały GO "Śląsk natkneły się w lesie pod Góreckiem Kościelnym na duże ilości porzuconej amunicji do kb i rkm, która była na wyposażeniu oddziałów wartowniczych. Z rozkazu gen. Sadowskiego amunicja ta została zakopana w ziemi oraz odpowiednio zamaskowana. W mchu leśnym kryli swoje pistolety żołnierze 3 pułku ułanów z Krakowskiej BK, którzy kapitulowali 20IX 1939..." itd. Warto przeczytać, ponieważ książka dotyczy naszego terenu. Niestety treść bez większych rewelacji.
ClintE Napisano 25 Luty 2012 Napisano 25 Luty 2012 Witam, Tak w skrócie: Barchaczów odwiedzam dość często, zwłaszcza na wycieczki rowerowe. Na jednej z głównych dróg po deszczu, łuski wychodzą bez kopania. Dwóch wiekowych panów, których zapytałem o walki powiedzieli, że podczas remontu drogi o której wspominam powyżej natrafiono na broń i dokumenty. Standardowo po wojnie miejscowe burki zajadały posiłki z niemieckich hełmów. Przynajmniej było tak u moich kuzynów, z pobliskich Łabuniek. Z tego co mi opowiadali jeden z sąsiadów miał spora kolekcję właśnie niemieckich hełmów pochodzących z tej bitwy. W lesie spotkałem sporo odłamków. Tutaj jakby ktoś nie znał przesyłam link do ciekawego artykułu dr Jacka Feduszki z Zamojskiego Muzeum, dotyczącego omawianych walk.http://www.zkk.zam.pl/pdf/2008/94.pdfCo do książki W.B .amojszczyzna 1939..." nie jest to jak ktoś napisał już jakaś rewelacja, ale omawia przede wszystkim walki w naszym regionie i to jest jej największy atut. Tak na marginesie dobrze, że znalazła się wzmianka o szturmie oddziałów polskich na Zamość, bowiem panuje opinia, że po za dwoma większymi bombardowaniami miasta tj. 9 i 12 września, nic się w tym mieście nie działo. PozdrawiamClinte
Radian83 Napisano 4 Czerwiec 2012 Napisano 4 Czerwiec 2012 Witam Panowie chodzi pogłoska że w miejscowości G... tylko nie wiem w którym szabelki kilka dni temu wyszły w liczbie mnogiej. słyszeli coś?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.