Skocz do zawartości

Zamość,Tomaszów Lubelski co w trawie piszczy cz.3 !!

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Na polach w okolicy radecznicy jest od zatrzęsienia kulek szrapnelowych,łusek,czasem tam śmigam bo kobitkę mam z zaporza ,pozdro dla wszystkich.
Napisano
chodzą bo dwóch tubylców ma wykrywacze,z czego jeden wyjechał,a drugi chodzi z samoróbką,do tego okolice radecznicy pojęcie względne,mamy kompleks leśny łysiec ,gdzie był 4 fort AK,zapory ,małe doły duże doły no i do tego przebiegała przez zaporze linia okopów z 1 wojny,potyczka lub bitwa w okolicach wólki czernięcińskiej w wyniku której została spalona prawie cała wieś ,do tego koścół w zaporzu którego już nie ma a zosteł rozebrany na przełomie 17 wieku,niedaleko ruiny starego kościoła ,pozostałość po jednym z grodów czerwieńskich(stanowisko archeologiczne) las dębniak,las zaburski,na sąsiedniej wsi była cerkiew prawosławna ,długo by można by się jeszcze rozpisywać ,a i od pewnego czasu jest jeden przyjezdny z lbn bo nawet dał ogłoszenie w miejscowym sklepie o skupie monet.3ymts się .
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
witam Panowie jestem nowy na forum ale w temacie to się kręcę po terenie z różnymi efektami, widzę że wątek troszkę podupadł ja sezon otworzyłem z takim oto wynikiem
  • 1 month later...
Napisano
w zasadzie to moje pytanie odnośnie barchaczowa nie jest aktualne w pełnym wymiarze jeden z Kolegów naświetlił mi temat. Może Panowie jakieś ciekawsze wyniki na tym terenie macie bo jeśli chodzi o mnie to kilka razy odwiedziłem las bródek i las barchaczowski planuję jeszcze tam pochodzić bo mam blisko z Zamościa ale na razie bez rewelacji, od metra odłamków różnego kalibru, kilka łusek...i takie tam doperele
Napisano
Tak z innej beczki czytał ktoś może? warto zakupić??
http://merlin.pl/Wrzesien-1939-roku-na-Zamojszczyznie_Wojciech-Bialasiewicz/browse/product/1,932844.html?place=suggest
Napisano
Wrzesień 1939 str 273 ...17 IX przesuwające się przez Zamojszczyznę oddziały GO "Śląsk natkneły się w lesie pod Góreckiem Kościelnym na duże ilości porzuconej amunicji do kb i rkm, która była na wyposażeniu oddziałów wartowniczych. Z rozkazu gen. Sadowskiego amunicja ta została zakopana w ziemi oraz odpowiednio zamaskowana. W mchu leśnym kryli swoje pistolety żołnierze 3 pułku ułanów z Krakowskiej BK, którzy kapitulowali 20IX 1939..." itd. Warto przeczytać, ponieważ książka dotyczy naszego terenu. Niestety treść bez większych rewelacji.
Napisano
Witam,

Tak w skrócie: Barchaczów odwiedzam dość często, zwłaszcza na wycieczki rowerowe. Na jednej z głównych dróg po deszczu, łuski wychodzą bez kopania. Dwóch wiekowych panów, których zapytałem o walki powiedzieli, że podczas remontu drogi o której wspominam powyżej natrafiono na broń i dokumenty. Standardowo po wojnie miejscowe burki zajadały posiłki z niemieckich hełmów. Przynajmniej było tak u moich kuzynów, z pobliskich Łabuniek. Z tego co mi opowiadali jeden z sąsiadów miał spora kolekcję właśnie niemieckich hełmów pochodzących z tej bitwy. W lesie spotkałem sporo odłamków.
Tutaj jakby ktoś nie znał przesyłam link do ciekawego artykułu dr Jacka Feduszki z Zamojskiego Muzeum, dotyczącego omawianych walk.

http://www.zkk.zam.pl/pdf/2008/94.pdf

Co do książki W.B .amojszczyzna 1939..." nie jest to jak ktoś napisał już jakaś rewelacja, ale omawia przede wszystkim walki w naszym regionie i to jest jej największy atut. Tak na marginesie dobrze, że znalazła się wzmianka o szturmie oddziałów polskich na Zamość, bowiem panuje opinia, że po za dwoma większymi bombardowaniami miasta tj. 9 i 12 września, nic się w tym mieście nie działo.

Pozdrawiam
Clinte
  • 3 months later...
Napisano
Witam Panowie chodzi pogłoska że w miejscowości G... tylko nie wiem w którym szabelki kilka dni temu wyszły w liczbie mnogiej. słyszeli coś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie