pupil Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Napisano 8 Wrzesień 2009 http://www.zyciepabianic.pl/wydarzenia/miasto/krotko/los-wyladowal-w-dlutowku.htmlzapraszam pod Pabianice
primer Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Niebawem w Było...nie mineło" odcinek specjalny
FERDEK1 Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 Byłem , widziałem i jestem pod wrażeniem - szacunek dla realizatorów :) Szkoda tylko ze na forum przeszło bez echa :(
Kobieras39 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 nawet ja nic nie slyszałem a to moje rejony lipne nagłośnienie sprawy
primer Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Warto dołączyc dla przypomnienia odcinek jak wyglądały prace archeologiczne w tym miejscu i jak urodzil się pomysł pomnika...http://www.youtube.com/watch?v=RfJR41fVAGI
atrament Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Po lewej stronie Wojtek Tomaszewski współtwórca tego Łosia. Obok kolega Tomek,i ekipa programu BYŁO ,NIE MINEŁO".
primer Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Jest to dzieło tylko i wyłącznie dwojga ludziW. Tomaszewskiego i J. Rybaka ( na zdjęciu zastanawiaja się jak to właściwie zrobic heheheh)...Budowę „Łosia” rozpoczęli 27.07.2009 r. i poświęcili na nią ponad 500 godzin, wykorzystali około 100 arkuszy blachy i około 6 tys. sztuk nitów.Widok niesamowity. Jest to zapewne jedyny w Polsce takisamolot – pomnik."...... W. Tomaszewski miał kilka koncepcji budowy „Łosia”. Pierwotnie miał to być wyłożony z kostki brukowej kształt samolotu w skali 1:1, z granitu lub blachy. To, co dziś można zobaczyć w lesie w Dłutówku przerosło chyba samego autora. Oczywiście w całym przedsięwzięciu brało udział wielu ludzi, często bezinteresownie tzw. pozytywnie zakręconych fascynatów lotnictwa, do których i sam się zaliczam. Wszystkim należy podziękować za pomocw upamiętnieniu wydarzeń, które rozegrały się przed siedemdziesięciu laty na terenie naszej gminy"...Tekst wyrwany z materialow prasowych wręczanych na uroczystości.
Limier Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Witam, pare fotek ode mnie:http://picasaweb.google.pl/strzelecLimier/Os#Pozdrawiam
primer Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Weszła nowa ramówka Było nie mineło" i dzisiaj mozna bylo zobaczyc model Łosia w TVP http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/03102009-1500
wojtekA Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 hmmm...Mam nieco mieszane uczucia.Doceniam i chyle czola przed zaangażowaniem i wkladem pracy obu Panow.Obawiam sie jednak, ze lokalizacja i latwość w dostepie do pomnika i jego delikatna konstrukcja nie wrożą mu dlugiego żywota.Nie wierze, by nie znalazl się osiłek, ktory nie wejdzie na skrzydla i nie siądzie na kadlubie.A wowczas.....Dobrze wiec byloby zamontowac w takim miejscu przynajmniej atrapy kamer i tablice ostrzegajaca, ze teren jest monitorowany.Na cmentarzu katolickim w Sopocie, w jego gornej czesci, na grobie żeglarza stoi chyba metrowej wysokości metalowy model zaglowki, a przy nim tabliczka z dramatycznym apelem rodziny by ludzie juz wiecej nie dewastowali modelu.Smutne i przygnebiające...
marecki. Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 mam podobne odczucia co autor postu wyżej , jeden Polak napracuje się i zrobi coś pożytecznego a drugi Polak przyjdzie i zniszczy jego dzieło
Kurt Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Śliczny ale nie chcę być Johny wróżka - Panowie od metalu nie śpią i nie mam tu na myśli fanów ostrego brzmienia !!!
bjar_1 Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Też mi złomiarze do głowy przyszli jak oglądałem wczoraj Było nie minęło". A patrząc na zdemolowany siekierami pomnik Armii Łódź" nad Wartą, to Łoś" może być dla nich dziecinną zabawą... Oby nie!
Kurt Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Pomnik o którym wspomniałeś pamiętam od małego wszak jest on z mojego rodzinnego miasta, ilekroć odwiedzam Sieradz to jest on jednym z celów moich pieszych wycieczek i przepraszam za słowa które teraz powiem ale gnoja który tak zniszczył kawał historii przywiązał bym do tego co pozostało i wydzielił z 200 batów............ Lata temu nikt by się na to nie rzucił a teraz wszystko co metalowe wyrywane jest z korzeniami bez względu na pamięć. pozdrawiam Kurt ps. Łosiowi życzę długiego życia.
primer Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Panowie to co ... lepiej nic nie robic, zakładając z góry ze i tak to na złom roszabrują... chyba nie??? Nad wyrachowaniem złomiarzy i innych de...li co 4litery posadzą na siłę w kabinie nic nie poradzimy ( możemy sobie tylko tu pogadac co o nich myslimy a za ręke i tak nie zlapiemy) Model lezy spokojnie juz prawie łącznie z budowa ponad 1.5 miesiąca i jak narazie ma sie dobrze... Miejscowe ludziska właczyli się w całą organizację i czują się związani z tym projektem dlatego dbają o niego. Pomysł monitoringu wyszedł juz sam od gminy, policja raz dziennie podjezdza kontrolnie... co więcej możemy zrobic? Nasza robota skończona, idziemy do nastepnych projektów a tu pozostaje nam tylko dogladac Łosia aby miał jak najlepiej...A teraz polecam zabrac swoje dzieciaki w niedziele na spacer i pokazac skrawek naszej histori ( puki jeszcze jest i oby był długo )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.