kindzal Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Od 7 do 10 września 1939 r. w schronach bojowych nad Narwią i Biebrzą przed 32 tysiącami żołnierzy niemieckich i około 300 czołgami skutecznie broniło się 720 Polaków. W 70 rocznicę walk zagra tam szwedzki Sabaton. Utwór 40:1" szwedzkiego zespołu Sabaton przypomniał i spopularyzował wśród młodych bohaterstwo i dramat naszych żołnierzy. – O utworze Sabatonu przeczytałem rok temu, zresztą w „Rzeczpospolitej“. Koniecznie chciałem zaprosić ich do nas – opowiada Rz" Dariusz Szymanowski, szef stowarzyszenia „Wizna 1939“. – Przyjechali w październiku ubiegłego roku i wtedy nakręcony został wideoklip do „40:1“. A teraz wystąpią w Górze Strękowej.Tam znajdował się schron bojowy polskiego dowódcy kpt. Władysława Raginisa. W niedzielę, poza występem Sabatonu, w okolicach Wizny odbędzie się także rekonstrukcja ówczesnych walk. Weźmie w niej udział głównie młodzież.http://www.fronda.pl/news/czytaj/sabaton_zagra_koncert_w_miejscu_walk_zolnierzy_kpt_raginisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Szczerze mówiąc mierzi mnie ten cały cyrk z kapelami death metalowymi które z wartościami wyznawanymi przez żołnierzy polskich z września mają tyle wspólnego co ja z fizyką kwantową. jakiś czas temu ktoś wyciągnął temu zespołowi tekst pewnej pieśni w której napisali że jezus to zło, że należy zniszczyc kosciół i tego typu pierdoły. nie mnie oceniać sens istnienia tego typu instytucji jak kościół, ale co kapela nawołujaca do zniszczenia Koscioła, propagująca teksty quasi satanistyczne ma wspólnego z przedwojennym polskim żołnierzem którego hasłem przewodnim był Bóg honor i ojczyzna? słysząc co te sabatony i inne kapelidła wyśpiewują w swej radosnej twórczosci żołnierz wrześniowy w mogile się przewraca. Ja tego typu twórczosć oceniam jako zwycajną kiczowata tandetę ale nie chciałbym aby takie sabatony stały się głównym propagatorem wiedzy o polskim wrześniu. Może na ten koncert zaprosic jeszcze weteranów??? A potem niech razem zaśpiewają reszte przebojów w typie Holy Death, sacred death, death as a tribute to the devil.... buhahaha...sorry ale to jakiś folklor po prostu. Nie jestem za tym żeby pamięć o polskim żołnierzu ograniczała się do siermiężnych akademii i dretwych pieśnideł ale istnieją jakieś granice. napisali sobie piosenkę o Raginisie... ok, tylko reszta ich twórczosci jakoś mało wiąże sie z wartosciami kojarzonymi z tym za co Ci żołnierze ginęli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 zgadzam sie z tym co napisal Rob. Kapela sabaton zrobila fajny kawalek, swietna muza ale to tylko i wyłacznie ich sposób na promocje. Poszli w nisze, gdyby nie piosenki patriotyczne które tak dzialają na ludzie szczególnie w dniach upamiętniających jakies walki to zapewne nikt ich by nie znał.O tym jak wazne dla nich są idealy które przyswiecały naszym zółnierzom mozecie odszukac w tym kawałku....http://www.youtube.com/watch?v=RCIrclHEhUw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 właśnie przeczytałem komentarze pod artykułem z przytoczonego linku. dobrze że ludzie widzą tą popelinę. Może po prostu ktoś powinien organizatorom takich przedsięwzieć walnąć pałą prosto przez łeb bo dla mnie to jest ordynarne i obrzydliwe zbijanie kasy na legendzie którą przy okazji się niszczy. Nie wiem.. jakiś protest napisać abo co. Ot tak dla zasad i zwykłego poszanówku. niech oni sobie grają co chca i jak chca ale od takiego upamiętniania takich wydarzen to niech chłopcy sobie odpoczną.Zdaje się niedawno na woodstocku grali czy jakoś tak. Wałęsa nawet bił im brawo. z matką Boską w klapie. Obłed normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Idz kolego na msze i sie spelnij zamiast bic piane na forum.Tylko swoje zdrowie szargasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Idz kolego na msze i sie spelnij zamiast bic piane na forum.Tylko swoje zdrowie szargasz.chłopcze drogi... wypij trochę ziółek albo ulżyj małemu...co ty masz do powiedzenia generalnie? idź potup nóżkami , pomachaj łapkami.... możesz się nie zgadzać ale jak będziesz zapodawał takie teksty to nie dziw sie że reakcja bedzie równie chamska jak twój post. jak się nie zgadzasz to twoja sprawa. napisz swój punkt widzenia jeśli takowy w ogole posiadasz a nie wywalaj z miejsca tekstów typu daj na mszę. jeśli cię to uspokoi to jestem antyklerykałem i z kościołem mam niewiele wspólnego ale jednej rzeczy sie nauczyłem. wierzysz lub nie to tą wiarę u innych trzeba szanować a jeśli nie to trudno aby ktoś szanował Ciebie że o twoich przekonaniach nie wspomnę.To by było na tyle z tobą dyskusji jeśłi to w ogóle mozna nazwać dyskusją. Zdaje się zresztą że mod nie bardzo toleruje tego rodzaju dyskusje ad personam.Czołem bohaterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Widze wlasnie twoja honorowa odznake. I to by bylo na tyle. Na Dode tez doniesiono i co? Niewinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Chcialem dodac do tego ze jestem swiadom istnienia gatunku muzyki nazywanego Christian Rock. Mam zaledwie usmiech politowania dla tej tworczosci- jednak nie kpie z niej na forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Tu-tu-tu-tutu...Tu Ziemia, tu Ziemia- Houston macie problem?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczman Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Ja tylko chcialem sie wtracic iz Sabaton nie jest zespołem death metalowym,nie byl i nie bedzie:)szczerze mowiac daleko im do pojecia ciezsze"granie.Dla mnie granie pod publike,w jednym tekscie poruszaja temat śmierci,nienawiści i innych zdziecinnialych pierdół.w drugim wielbią Chrystusa,a przy trzeciej okazji klekają pod krzyżem i biorą udział w katolickiej mszy.W środowisku metalowym takie zachowanie delikatnie mówiąc zwie się pozerstwem.Albo w jedna strone idziemy albo w drugą.Dwa lata temu była trasa Sabatona po PL ktora się zupełnie nie sprzedała.Przychodziło na koncery po 10-15osób.W moim mieście sprzedały się DWA bilety.Wylansowali jeden utwór...i prosze wielki metalowy zespół.Ale reklama to przecież dźwignia handlu i o to w tym chodzi.Tyle że taka komercjalizacja metalu co najwyżej sie odbije czkawką po 2 latach,a terazniejsi 15-20 latkowie nie będą chcieli pamietać o tej kapeli.Przyjdzie nowe.90% z was nie zna zapewne Hail Of Bullets a jeśli tematyka wojny w utworach was jara,chwalenie polskiego zołnierza to szczerze polecam,mimo na ich agresywność jak i hmmm nie dokońca poprawne politycznie dla was poglądy na temat kościoła.Co do sprzedawnia się kapel pewnie ktoś zaraz wyjedzie z Behemoth że Nergal puszcza się z Dodą :DTyle że aby zakasowac polska scene muzyki ekstremlanej i europejska raczej glupkowi sie nie uda.A oni to zrobili kilka lat temu,to ten nasz polski zespól jest na okładkach najwiekszych gazet swiatowych w juesej itd.To właśnie tam maja najwiekszych fanów.Do tego swietny ruch marketingowy z ta Doda, i wszyscy klepia o Behe za darmo a wiadomo, maja gadac dobrze czy zle, nakrecili mu konunkture. Mysle ze zespoly z Polski nawet by nie marzyły aby osiagnac choc 10% tego:) wiem wiem gadka o komercji etc ale to praca po prostu:)polaczona z pasją.Pismaki z wszelakich pudelkow, faktow na czele z tym baranem majewskim nawet nie zdaja sobie sprawy jak bardzo przysluzyli sie za free Behemothowi:) teraz czekamy na kolejne zespoly z naszego kraju co znajda sie na bilboardzie w juesej:) moze kolejne 20 lat:)Znam chlopaków już troche czasu,są zwykłymi ludźmi nie żadne gwiazdeczki.A że im się udało za granicami wschodu czy zachodu to tylko pogratulować i cieszyć się z sukcesów.Sorry Yeti:)nie mogłem sie powstrzymaćPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Spoko- i tak Vadera z popularnością nie dogonią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 tekst pewnej metalowej grupy - kto chce niech zgaduje jakiej :)Miałem 16 lat kiedy poszedłem na wojnęBy walczyć za kraj zaatakowany przez bohaterówBóg po mojej stronie i spluwa w mej dłoniMoje dni zniżają się do zeraI posuwam się i walczę i wykrwawiam się i umieramI nigdy nie zrozumiem starszychAle wiem cały czas że rok na froncieJest wystarczająco długi na całe życie dla żołnierza My wszyscy zgłosiliśmy się na ochotników, i spisaliśmy nasze imionaI dodaliśmy po dwa lata do naszych wiekówChętni do życia i chętni do tej gryKłóciliśmy się i walczyliśmy, zaprzedaliśmy się ale wciąż staliśmyDziesięć tysięcy żołnierzy dla żołnierzyPragnienie dla barbarzyńcy, my byliśmy pożywieniem dla pistoletówI tak to jest kiedy jesteś żołnierzemSłyszałem płacz mego przyjaciela, upadającego na kolanaKaszel krwi był jego wołaniem do matkiI poczułem jakbym był nim, i właśnie tak umrzemyPrzywarci do siebie jak dzieciKładę się w brud, wnętrzności i krewI płaczę, gdy jego ciało staje się coraz zimniejszeWzywam swoją matkę, ale ona nigdy nie nadejdzie Chociaż to wszystko nie było moim błędem i moją winąNie minęło jeszcze pól dnia a już dziesięć tysięcy zginęłoI teraz nikt nie pamięta naszych imionI tak to jest być żołnierzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 może tłumaczenie na polski nie jest najwyższych lotów, więc tekst w oryginale :16 years old when I went to war,To fight for a land fit for heroes,God on my side, and a gun in my hand,Chasing my days down to zero,And I marched and I fought and I bled and I died,And I never did get any older,But I knew at the time that a year in the line,Is a long enough life for a soldier,We all volunteered, and we wrote down our names,And we added two years to our ages,Eager for life and ahead of the game,Ready for history's pages,And we brawled and we fought and we whored 'til we stood,Ten thousand shoulder to shoulder,A thirst for the Hun, we were food for the gun,And that's what you are when you're soldiers,I heard my friend cry, and he sank to his knees,Coughing blood as he screamed for his mother,And I fell by his side, and that's how we died,Clinging like kids to each other,And I lay in the mud and the guts and the blood,And I wept as his body grew colder,And I called for my mother and she never came,Though it wasn't my fault and I wasn't to blame,The day not half over and ten thousand slain,And now there's nobody remembers our names,And that's how it is for a soldier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poganin Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Tak się wtrące do dyskusji,ale po mojemu to podzielam zdanie kol. rob'a. Choc sam uwielbiam metal i słucham glównie black, doom, death.. to nie podoba mi się ta cała akcja i rozglos wokół kapeli Sabaton. Jak już to wiecej uznania w podobnej tematyce w tekstach mam do kapel np: http://www.youtube.com/watch?v=2A-IgQlWwyw , http://www.youtube.com/watch?v=5X_SBSp3x4Y , też sławią walecznośc i mestwo żołnierza,więcej patryjotyzmu i wogóle jakoś tak bliżej, niż cały cyrk z Sabatonem. takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Tyfus o tym mowa ?http://www.youtube.com/watch?v=EqFoqtpUFY8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Tyfus,jestem zbyt pijany by teraz wiedziec:)Yeti,już dawno przegonili...:)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 legeda glosi o 42 tys niemieckich zolnierzy i 720 polskich obroncow.temat juz walkowany na forum i co niekturym dostalo sie zolte odznaczenia przy nicku tzn mi .minusy grania tam czy tez imrezy sa takie ze z wykrywko tam jak sie pujdzie to beda wychodzily puszki po piwie ,kapsle itp.a dla niewtajemniczonych na terenie tamtym sa fanty z 39 roku,potem stacjonowaly wojska sowieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 ZUBIKED - dokładnie :))Motorhead 1916" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.