Skocz do zawartości

KOCK -zakończenie działań 1939r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zaprosić do zobaczenia rekonstrukcji historycznej w Kocku w dniu 4 .października .2009 zorganizowanej przez
Miasto Kock
Oraz
SMRH ŻELAZNY ORZEŁ sekcje Wschód im 8 ppleg
z okazji 70 rocznicy wybuchu wojny 1939 roku
W tym roku swój udział potwierdzili :
GRH 9PPLEG
GRH OST FRONT
GRH ŚLĄSK CIESZYŃSKI
HGRH 33PP
GRH 8PPLEG
SMRH ŻELAZNY ORZEŁ
SRH 51PP
Oraz wiele osób niezrzeszonych
Formacje kawaleryjskie takie jak :
7pu , 1 pk KOP ,3pu,3 psk ,
Początek rekonstrukcji godzina 15.00 przy pałacu Jabłonowskich w Kocku
Posiadamy jeszcze miejsca po obu stronach jak by któraś grupa chciała dołączyć zapraszam do kontaktu franekdolas55@wp.pl

• Odpowiedzi 144
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Dla przybywających grup :
- nocleg szkoła w Kocku namiary gps podam w najbliższym czasie
- zabrać należy – karimaty i śpiwory ,wyżywienie gwarantujemy od soboty do niedzieli do południa
-na rekonstrukcji i w dniach poprzedzających zabrania się nadużywania alkoholu w dniu rekonstrukcji osoby upoważnione będą sprawdzały stan trzeźwości przed pobraniem broni .
-scenariusz dostępny na naszym forum pod linkiem
http://www.zelaznyorzel.fora.pl/wyjazdy-i-rekonstrukcje,2/kock-inscenizacja-wrzesnia-1939,81.html#773

-kwaterunek od piątku od godziny 17 .00
-w programie pobytu zwiedzanie (w mundurach)kocka i muzeum

Jazłowiak jeśli masz takowy i chęci go przywieść to zapraszam
jak by co kontakt na telefon albo meila
kolego panzer... nie odzywaj się proszę jak nie masz nic mądrego do napisania

do grup chce jeszcze dopisać:
GRH POLICJA PAŃSTWOWA WOJ.ŚLĄSKIEGO 1922-1939
GRH KOZIENICE

• 2 weeks later...
W imieniu 8 pułku piechoty legionów organizatora rekonstrukcji dziękuję za przybycie wszystkich grup rekonstrukcji historycznej ,chciałbym powiedzieć tylko tyle nie ważne jakie opinie pojawią się na tym forum dla mnie ważna jest tylko opinia jaką usłyszałem od uczestnika bitwy

W różnych miejscach mieliśmy okazję wystawiać swoje modele. A były to i domy kultury i namioty, ale po raz pierwszy wystawialiśmy w Pałacu. I za to ci Kamil dziękuję w imieniu kolegów z LKMR Z.T.S.Lublin oraz dwóch modelarzy z Radzynia Podl. Zainteresowanie naszą mini wystawką było olbrzymie i reklamą naszej lubelskiej imprezy modelarskiej. Co do samej rekonstrukcji to poza kilkoma niedociągnięciami, które przy tak dużej organizacji nie da się uniknąć, była super. Kamil wiesz o co chodzi. A wjazd na dziedziniec pałacowy kawalerii to jest to co nas Polaków najbardziej chwyta za serca. Kamil reasumując WIELKIE DZIĘKI.

No właśnie podobnie zauważyłem i nie jestem pewien czy to kwestia jakości zdjęć czy faktycznie widnieją na nich powyższe elementy. A jeżeli widnieją...ale to może poczekajmy na szersze objaśnienia kogoś kto np był i widział to a żywo" lub samych zainteresowanych.

Witam dziękuję za przybycie wszystkim grupom które brały udział w inscenizacji .HGRH 33 PP , GRH 8PPLEG, GRH 51PP , GRH Kozienice GRH 1PKKOP,3pu,4u,5pu,22pu,10pu. GRH Ost front , Śląsk Cieszyński , Żelazny Orzeł, Policja Państwowa województwa Śląskiego ,17 inf.dyw. Chcę też podziękować Burmistrzowi Kocka , Dyrektorowi Domu Kultury , Modelarzom z Lublina , Dyrekcji szkoły w Kocku , oraz wszystkim tym co nam pomagali w tym aby odbyła się ta impreza . Teraz coś do ludzi na forum którzy z lupą będą szukać błędów mundurowych to wcale nie musicie tego robić powiem wam co było nie tak :
Niemcy - było 2 ludzi z opaskami HG jeden z naszywką za zdobycie czołgu , jeden w szwajcarze, ot z krzyżem nie takim jak w 39 , używaliśmy karabinów kbkak , pps , itd Polacy : kilku w drelichach przerobione LWP , kilku z ładownicami mosin 2 komorowe , kilku w hełmach na rok 20 ,kilku z odznakami pułkowymi i może jeszcze znawcy coś znajdą ale naprawdę organizatorów czyli 8 ppleg to nie ruszy bo dla nas ważne jest to co powiedzieli ludzie ,co stało się w trakcie rekonstrukcji poddania się wojsk Polskich .CO miało dla nas największe znaczenie ? to jak rodzina generała pogratulowała nam pamięci o ich dziadku i pradziadku ,to że uczestnik bitwy major w wieku powyżej 90 lat przybyły z Londynu wraz z nami biegał po polu podrywając ludzi do walki i wraz z tymi ludźmi się poddawał i płakał mówiąc : dziękuję że dzięki wam mogłem jeszcze raz to przeżyć i usłyszeć rozkaz mojego dowódcy , to jak ludzie płakali przy poddaniu i to ,że gratulowali nam wspaniałej dynamicznej i realistycznej imprezy . Więc proszę nie oceniajcie imprezy jeśli nie byliście . Proszę o kulturę w wypowiedziach na temat umundurowania i wypos.

Szanowny Kolego Kamilu,
błędów widocznych na zdjęciach nie szukałem z lupą. Widać je od razu. W wysokim stopniu przykre jest to, że piszesz as 8ppleg to nie ruszy". W moim przekonaniu, dla organizatora imprezy, wierność prawdzie historycznej powinna być nie mniej ważna, niż wzruszenia, łzy etc. W celu ich wywołania niekoniecznie trzeba od razu organizować inscenizacji historycznej. No i właśnie tu nasuwa się moje pytanie, czy historycznej" jest słowem właściwym. Żołnierze z opaskami Hermann Goering" i odznakami za zniszczenie czołgu z całą pewnością n i e walczyli w 1939 roku w Polsce. I właśnie szacunek wobec przybyłych weteranów oraz innych dostojnych gości nakazywać winien dopięcie wszystkiego na przysłowiowy ostatni guzik. Masz do tego inne podejście - twoje prawo. Moim prawem jest jednak mieć własne zdanie na ten temat, które jest właśnie takie a nie inne. I nie robią na mnie wrażenia teksty p.t. ie oceniajcie jeśli nie byliście". Zamieszczono materiał zdjęciowy, na jego podstawie oceniam niezgodność z faktami historycznymi, do czego mam prawo na podstawie posiadanej wiedzy. Jeżeli czymkolwiek w niniejszym poście uraziłem Cię - z góry przepraszam. Zdania jednak na temat udziału HG z ww odznakami we wrześniu 1939 nie zmienię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie