kamilo Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Witam chciałbym zaprosić do zobaczenia rekonstrukcji historycznej w Kocku w dniu 4 .października .2009 zorganizowanej przez Miasto Kock OrazSMRH ŻELAZNY ORZEŁ sekcje Wschód im 8 ppleg z okazji 70 rocznicy wybuchu wojny 1939 rokuW tym roku swój udział potwierdzili :GRH 9PPLEGGRH OST FRONT GRH ŚLĄSK CIESZYŃSKI HGRH 33PP GRH 8PPLEG SMRH ŻELAZNY ORZEŁ SRH 51PP Oraz wiele osób niezrzeszonych Formacje kawaleryjskie takie jak : 7pu , 1 pk KOP ,3pu,3 psk , Początek rekonstrukcji godzina 15.00 przy pałacu Jabłonowskich w Kocku Posiadamy jeszcze miejsca po obu stronach jak by któraś grupa chciała dołączyć zapraszam do kontaktu franekdolas55@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Dla przybywających grup : - nocleg szkoła w Kocku namiary gps podam w najbliższym czasie - zabrać należy – karimaty i śpiwory ,wyżywienie gwarantujemy od soboty do niedzieli do południa -na rekonstrukcji i w dniach poprzedzających zabrania się nadużywania alkoholu w dniu rekonstrukcji osoby upoważnione będą sprawdzały stan trzeźwości przed pobraniem broni .-scenariusz dostępny na naszym forum pod linkiem http://www.zelaznyorzel.fora.pl/wyjazdy-i-rekonstrukcje,2/kock-inscenizacja-wrzesnia-1939,81.html#773-kwaterunek od piątku od godziny 17 .00-w programie pobytu zwiedzanie (w mundurach)kocka i muzeum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerkpfw Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Czy GRH śląsk cieszyński to ta, która chodzi jeszcze w szwajcarskich mundurach i ma niezgodne historycznie wyposażenie? W takim razie życzę udanej imprezy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Zgłaszam Boforsa wz. 36 jeśli istnieje taka potrzeba ze strony organizatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Jazłowiak jeśli masz takowy i chęci go przywieść to zapraszam jak by co kontakt na telefon albo meilakolego panzer... nie odzywaj się proszę jak nie masz nic mądrego do napisania do grup chce jeszcze dopisać: GRH POLICJA PAŃSTWOWA WOJ.ŚLĄSKIEGO 1922-1939 GRH KOZIENICE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 GRH POLICJA WOJ.ŚLĄSKIEGO 1922-1939 -Grzesiu przepraszamSK.1PSK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Kamil, masz jakieś pojazdy? Odezwij się na mail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2009 http://www.youtube.com/watch?v=4dnOJqgz1PI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 22 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2009 [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=227fb3fa13854e76][IMG]http://images37.fotosik.pl/199/227fb3fa13854e76m.jpg[/IMG][/URL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 No będą nasze pojazdy ale w skali czyli modele. Zapraszam do odwiedzenia naszego namiotu i dzięki Kamil za zaproszenie.LKMR ZTS LublinImieliński Zbigniew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek89 Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Kamilo sprzęt niemiecki będzie jakiś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 będzie niemieckich 4 szt polskich 3 jakie nie powiem mała tajemnica:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 1 Październik 2009 Autor Share Napisano 1 Październik 2009 http://www.meteogroup.pl/pl/home/pogoda/pogoda_na_swiecie/pogoda_lokalna/miasto/48X409/kock.html?cityID=48X409pogoda na rekonstrukcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek89 Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 dzięki kamilo za informacje. Dowiedziałem się że jedzie od nas z Stowarzyszenia sprzęt to akurat się załapie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 http://new.meteo.pl/php/meteorogram_id_coamps.php?ntype=2n&id=1301 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 4 Październik 2009 Autor Share Napisano 4 Październik 2009 W imieniu 8 pułku piechoty legionów organizatora rekonstrukcji dziękuję za przybycie wszystkich grup rekonstrukcji historycznej ,chciałbym powiedzieć tylko tyle nie ważne jakie opinie pojawią się na tym forum dla mnie ważna jest tylko opinia jaką usłyszałem od uczestnika bitwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 4 Październik 2009 Share Napisano 4 Październik 2009 W różnych miejscach mieliśmy okazję wystawiać swoje modele. A były to i domy kultury i namioty, ale po raz pierwszy wystawialiśmy w Pałacu. I za to ci Kamil dziękuję w imieniu kolegów z LKMR Z.T.S.Lublin oraz dwóch modelarzy z Radzynia Podl. Zainteresowanie naszą mini wystawką było olbrzymie i reklamą naszej lubelskiej imprezy modelarskiej. Co do samej rekonstrukcji to poza kilkoma niedociągnięciami, które przy tak dużej organizacji nie da się uniknąć, była super. Kamil wiesz o co chodzi. A wjazd na dziedziniec pałacowy kawalerii to jest to co nas Polaków najbardziej chwyta za serca. Kamil reasumując WIELKIE DZIĘKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubalament Napisano 4 Październik 2009 Share Napisano 4 Październik 2009 koledzy może jakieś zdjęcia macie z tej rekonstrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 http://kock.pl/index.php?id=galeria&gid=37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Przepraszam, ale po obejrzeniu zdjęć mam pytanie: jaką formację reprezentują widoczni na kilku z nich Koledzy z LW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Na jednym ze zdjęć zauważyłem na rękawie jednego z nich opaskę zdaje się 'Hermann Goering'. Natomiast na innym widać żółtą waffenfarbe, co sugerowałoby spadochroniarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 No właśnie podobnie zauważyłem i nie jestem pewien czy to kwestia jakości zdjęć czy faktycznie widnieją na nich powyższe elementy. A jeżeli widnieją...ale to może poczekajmy na szersze objaśnienia kogoś kto np był i widział to a żywo" lub samych zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 A i jeszcze jedno - zdjęcie 51. Czy tylko mi się wydaje czy Kolega ma na prawy rękawie odznakę za zniszczenie czołgu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 5 Październik 2009 Autor Share Napisano 5 Październik 2009 Witam dziękuję za przybycie wszystkim grupom które brały udział w inscenizacji .HGRH 33 PP , GRH 8PPLEG, GRH 51PP , GRH Kozienice GRH 1PKKOP,3pu,4u,5pu,22pu,10pu. GRH Ost front , Śląsk Cieszyński , Żelazny Orzeł, Policja Państwowa województwa Śląskiego ,17 inf.dyw. Chcę też podziękować Burmistrzowi Kocka , Dyrektorowi Domu Kultury , Modelarzom z Lublina , Dyrekcji szkoły w Kocku , oraz wszystkim tym co nam pomagali w tym aby odbyła się ta impreza . Teraz coś do ludzi na forum którzy z lupą będą szukać błędów mundurowych to wcale nie musicie tego robić powiem wam co było nie tak : Niemcy - było 2 ludzi z opaskami HG jeden z naszywką za zdobycie czołgu , jeden w szwajcarze, ot z krzyżem nie takim jak w 39 , używaliśmy karabinów kbkak , pps , itd Polacy : kilku w drelichach przerobione LWP , kilku z ładownicami mosin 2 komorowe , kilku w hełmach na rok 20 ,kilku z odznakami pułkowymi i może jeszcze znawcy coś znajdą ale naprawdę organizatorów czyli 8 ppleg to nie ruszy bo dla nas ważne jest to co powiedzieli ludzie ,co stało się w trakcie rekonstrukcji poddania się wojsk Polskich .CO miało dla nas największe znaczenie ? to jak rodzina generała pogratulowała nam pamięci o ich dziadku i pradziadku ,to że uczestnik bitwy major w wieku powyżej 90 lat przybyły z Londynu wraz z nami biegał po polu podrywając ludzi do walki i wraz z tymi ludźmi się poddawał i płakał mówiąc : dziękuję że dzięki wam mogłem jeszcze raz to przeżyć i usłyszeć rozkaz mojego dowódcy , to jak ludzie płakali przy poddaniu i to ,że gratulowali nam wspaniałej dynamicznej i realistycznej imprezy . Więc proszę nie oceniajcie imprezy jeśli nie byliście . Proszę o kulturę w wypowiedziach na temat umundurowania i wypos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 5 Październik 2009 Share Napisano 5 Październik 2009 Szanowny Kolego Kamilu,błędów widocznych na zdjęciach nie szukałem z lupą. Widać je od razu. W wysokim stopniu przykre jest to, że piszesz as 8ppleg to nie ruszy". W moim przekonaniu, dla organizatora imprezy, wierność prawdzie historycznej powinna być nie mniej ważna, niż wzruszenia, łzy etc. W celu ich wywołania niekoniecznie trzeba od razu organizować inscenizacji historycznej. No i właśnie tu nasuwa się moje pytanie, czy historycznej" jest słowem właściwym. Żołnierze z opaskami Hermann Goering" i odznakami za zniszczenie czołgu z całą pewnością n i e walczyli w 1939 roku w Polsce. I właśnie szacunek wobec przybyłych weteranów oraz innych dostojnych gości nakazywać winien dopięcie wszystkiego na przysłowiowy ostatni guzik. Masz do tego inne podejście - twoje prawo. Moim prawem jest jednak mieć własne zdanie na ten temat, które jest właśnie takie a nie inne. I nie robią na mnie wrażenia teksty p.t. ie oceniajcie jeśli nie byliście". Zamieszczono materiał zdjęciowy, na jego podstawie oceniam niezgodność z faktami historycznymi, do czego mam prawo na podstawie posiadanej wiedzy. Jeżeli czymkolwiek w niniejszym poście uraziłem Cię - z góry przepraszam. Zdania jednak na temat udziału HG z ww odznakami we wrześniu 1939 nie zmienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.