Skocz do zawartości
  • 0

Łuska

przemek125p

Pytanie

Napisano

Znalazłem ostatnio sporo łusek jak na zdjęciu, obok typowych łusek do mausera, długość 4,9cm, średnica 1,2cm na kryzie i 0,75cm na końcu szyjki. Co prawda jestem początkujący, ale szukałem i nie znalazłem łusek o takim stosunku długosci szyjki do reszty w necie, wszystkie są jakby stalowe, pokorodowane i bez najmniejszych śladów sygnowania, prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Jeżeli to pomocne, to znalezione w okolicach Kętrzyna.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od razu uprzedzam że mogę się mylić. Też kiedyś wykopałem identyczne . I udało mi się ustalić że mogą to być ślepaki od kałasznikowa, może wojsko miało tam ćwiczenia.
Napisano
łuska do kałacha ak47 ślepy nabój ,widać że wystrzelony,więc wszystko jest ok.kal 7,62mm.rosjanie nie posiadali w 2 wojnie takiej rodzaju broni i amunicji,a wz43 zapożyczyli od niemców, co wprowadzili nabój pośredni w 42 r w broni mkb.
Napisano
Kałasznikowa jeszcze wtedy nie bylo, ale ponoc na pocz. 1945 oddzialy Frontu Bialuruskiego testowaly juz karabin samopowtarzalny SKS na taka sama amunicje, wiec teoretycznie jest mozliwosc natrafienia na takie luski z 2 w.
Napisano
A moze wlasnie ze wzgledu na to odludzie ktos sobie wywalil tam magazynek z legalnego/nielegalnego kalasza (czy innej mutacji na ten naboj)?
A zolnierze na froncie nie mogli sobie siedzac na pozycjach popukac z tych SKS-ow slepakami?
Napisano
Trochę nie chce mi się wierzyć, że trafiłeś akurat na miejsce gdzie testowano w 1945 r. SKS-y ;)
Spróbuj doczyścić denko łuski i odczytać bicia...
Napisano
witam!! miałem kiedys podobną sytuację ...tzn wyszły mi ślepe kałachy w dużej ilości na polu obok mojego i nigdy tam nie było poligonu itd...
ale nie dawało mi to spokoju i dowiedziałem się ze w latach 70ych moze 80ych wojsko mialo taki obwozny poligon" tzn ci którzy to pamięteli opowiadali jak to ciężarówki jezdziły od domu do domu i zbierali prowiant co kto mógł dać a potem jakiś czas koczowali na ugorach za wsią ... może to i tu tak było \\\\pozdrawiam
Napisano

Tak wyglądają od tyłu, jednakże wszelkie próby znalezienia sygnatur ze względu na stan zachowania spełza na niczym, jak coś dojrzę, to oczywiście napiszę.

Napisano

Ta fotka zdecydowanie udowadnia, że jest to ślepak. Jak wspomniałem wykopywałem to w dwóch różnych miejscach około 8km od siebie. Jedno miejsce, to tylko takie trafienia, żadnych innych łusek (okolice Świętej Lipki), drugie, to poniemiecka strzelnica w środku lasu w okolicach Kętrzyna, wyciągane z tych samych dołków na przemian ze standardowymi łuskami do mausera. Czy taki ślepak podchodzi do mausera? Akurat mam mniejszą lub większą wiedzę o historii okolicznych lasów po drugiej wojnie i na 100% nie było tam żadnych ćwiczeń LWP i innych. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ruscy w 45 latali po lasach prus wschodnich ze ślepakami:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie