skolcio Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Witam, proszę o identyfikację stempla na tej pocztówce. Wydaje mi się że jest on z poczty polowej. Pozdrawiam!
danieloff Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 To podchorąży ze Szkoły Oficerskiej, lata 50-te. WP nie MO.
skolcio Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 Skoro już jest ten wątek to chciałbym poprosić jeszcze o identyfikację zdjęcia. Jaka to formacja?
skolcio Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Witam, proszę o identyfikację stempla na tej pocztówce. Wydaje mi się że jest on z poczty polowej. Pozdrawiam!
8total4 Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 4. Kompanie Infanterie Ersatz Batalion 30.4. Kompania 30. zapasowego batalionu piechoty.Briefstempel = stempel listowny.Nadane w Zgorzelcu (Gorlitz) 21.IV.1943pozdro!
skolcio Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Czy ktoś potrafiłby powiedzieć coś o tej jednostce? Jestem ciekawy bo wyszperałem pocztówkę z mojej piwnicy i żołnierz który ją nadał był znajomym rodziny.
8total4 Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 piórem pisze:4. M.G. Komp. Ausbildungsbatl. mot. 30 Gorlitz.4. Maschinengewehr Kompanie Ausbildungsbatalion motoriesiert 30. Gorlitz ?4. Kompania Karabinow Maszynowych 30. Zmotoryzowanego zastępczego batalionu (Zgorzelec) ?możliwe że coś przekręciłem, ale to chyba jest przydział jednostkowy osoby, która nadała list przez feldpost.pozdro!
skolcio Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Jeszcze raz wielkie dzięki, ja tej kaligrafii nie umiałem odczytać. :)
skolcio Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Skoro tak dobrze poszło, miałbym jeszcze jedną do odszyfrowania. :)
8total4 Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 lecimy dalej z pierwszą:imię i nazwisko nadawcy to chyba St. Walkowski Odbiorca: miejscowosc to ktorej nadano ciezko mi odczytacale wychodzi cos a la:Au FamilieIgnac SzczensnySchwientochlowitzAdolf Hitler strasse?Kreis Kattowitz ?Oberschlessien (Górny Śląsk)druga:Stempel KLV (Kinder-Land-Verschickung Lager) Oberschlessien 8.w Vatershausen kreis Gleiwitz (Taciszów powiat Gliwice).do Hanna Szczęsny Świętochłowice, Adolf-Hitler Strasse. nr. 27.pozdro!
Pytanie
skolcio
Witam, proszę o identyfikację stempla na tej pocztówce. Wydaje mi się że jest on z poczty polowej.
Pozdrawiam!
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.